Kasvotatuointeja näkyy yhä enemmän – suomalainen tatuoija kertoo, missä tapauksissa suostuu niiden tekemiseen - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kasvotatuointeja näkyy yhä enemmän – suomalainen tatuoija kertoo, missä tapauksissa suostuu niiden tekemiseen

Suomalainen tatuoija kertoo tekevänsä kasvotatuointeja äärimmäisen harvoin ja aina harkiten.

Kat Von D (oik.) on tunnettu kasvotatuoinneistaan.

12.8.2019 16:59

Tatuoinnit ovat tänäkin kesänä herättäneet paljon keskustelua. Olemme kysyneet tatuoijilta, mitkä kuvat kiinnostavat tällä hetkellä eniten ja millaisista tatuoinneista taas halutaan pikemminkin eroon.

Lue lisää:

Iholle otettuihin kuviin suhtaudutaan aiempaa rennommin, eivätkä ne herätä enää samanlaista haloota kuin takavuosina.

Viime vuosina tatuointitrendit ovat muuttuneet entistäkin rohkeammiksi. Nyt myös kasvojen iholle tatuoidaan isompia tai huomaamattomampia kuvia ja tekstejä.

Esimerkiksi Love Island Suomi -tosi-tv-ohjelmasta tuttu Aura Lampi on tatuoinut alkuvuodesta kasvoihinsa happy-sanan.

Kansainvälisistä julkisuuden henkilöistä muun muassa tatuoija Kat Von D sekä räppärit Wiz Khalifa ja Post Malone ovat tunnettuja kasvotatuoinneistaan.

Kat Von D.

Wiz Khalifa.

”Äärimmäisen harvoin ja aina harkiten”

Riikka Sares tamperelaisesta Tattoo Clinicistä kertoo kasvojen tatuointien olevan varsin kahtiajakoinen asia.

– Täytyy muistaa, että monelle kasvotatuointi tarkoittaa vain esittävää kuvaa. Tämän lisäksi tehdään paljon kulmien, silmien ja huulten rajauksia kosmeettisina toimenpiteitä, Sares painottaa.

Sares kertoo itse tatuoivansa kasvojen alueelle esittäviä kuvia äärimmäisen harvoin ja aina harkiten sekä tapauskohtaisesti.

– Jos suostun kasvoja tai edes kaulan aluetta tatuoimaan, on asiakkaan oltava jo valmiiksi erittäin tatuoitu, tai sitten poikkeuksellisen tietoinen siitä, minkälaisen kuvan itsestään haluaa yhteiskunnassa antaa.

Tatuoijan mukaan ihmiset monesti toivovat kuvia näkyville paikoille, mutteivät ehkä ole miettineet asiaa loppuun.

– Ei olla tultu ajatelleeksi, mihin kaikkeen se voi hyvin lopullisesti vaikuttaa. Muutamissa tapauksissa olen kieltäytynyt tatuoimisesta kokonaan.

Varovaista etenkin nuorten osalta

Ihmisen uravalinnat tai niiden tekemättömyys, ikä sekä tatuoinnin tyyli vaikuttavat siihen, uskaltaako Sares työhön ryhtyä.

– Omassa työssäni haluan välttää mahdollisimman paljon ylilyöntejä tai myöhemmin vastaantulevia ongelmia asiakkaiden osalta. Tämän vuoksi suhtaudun suurella varovaisuudella varsinkin vähemmän tatuoitujen nuorten ihmisten toiveisiin näkyvien paikkojen suhteen.

Koskaan ei voi ennustaa, mitä tulevaisuus tuo eteen ja miten tatuoinnit siihen vaikuttavat, Sares korostaa.

– Ja toki edelleen useat ammattiryhmät karsastavat runsaasti tatuoituja työntekijöitä, vaikka muutoksiakin on jo tapahtunut.

”Pidän niitä kauniina”

Sareksen mukaan asiakaspalveluammateissa tämä muutos tapahtuu hitaasti mutta varmasti siihen suuntaan, ettei näkyvälläkään tatuoinnilla ole merkitystä – ellei se sitten ole nimenomaan kasvoissa.

– Esimerkiksi käsivarsien ja sormien kuvat yleistyvät koko ajan. Tatuointi- ja lävistysalan artistit, monesti muusikotkin uskaltavat koristaa ihonsa hyvinkin erikoisilla kuvilla ja kasvoja myöten.

– Pidän niitä kauniina. En tosin itselleni haluaisi teettää liian radikaaleja kuvia, koska koen asiakasryhmäni sekä oman elämäni kulkeutuvan toiseen suuntaan. Mieluummin pysynkin itse niin sanotusti tavallisen näköisenä.

Arpien korjauksia myös kasvojen osalta

Aiemmin olemme myös kertoneet Sareksen erikoistuneen tekemään viiltely- ja leikkausarvista arpikorjauksia takaisin ihon sävyyn tatuointimusteen avulla.

Hän mainitsee, että kasvoihinkin voidaan tehdä arpien korjauksiin liittyviä, ihon sävyyn tatuoitavia alueita.

– Esimerkiksi vitiligon tiettyjä tapauksia voidaan korjata huomaamattomiksi, kosmeettisten leikkausten jälkiä piilottaa, samoin onnettomuuksien arpia.

– Jopa tummia silmänalusia on äärimmäisen varovaisesti sävytetty. Näissäkin tapauksissa asiakkaan on oltava hyvin tietoinen mahdollisista riskeistä, ja lähdemme aina siitä liikkeelle, että ensimmäinen käsittely on mahdollisimman kevyt. Vasta tämän jälkeen mieluummin tehdään toinen tai tarpeen mukaan kolmas kevyt värjäys, jottei ihon koostumukseen pääse tulemaan arpeutumia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?