Muotisuunnittelija Anni Ruuth todistaa, ettei upea tyyli vaadi suurta vaatekaappia – ”Tarpeellinen mahtuu yhdelle rekille” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Muotisuunnittelija Anni Ruuth todistaa, ettei upea tyyli vaadi suurta vaatekaappia – ”Tarpeellinen mahtuu yhdelle rekille”

Lapsena Anni Ruuth ompeli asuja muovipusseista. Nyt hän suunnittelee ja käyttää vaatteita, joihin aika ei pure.

Suunnittelija Anni Ruuth on kotoisin Kouvolasta.

3.8.2019 8:03

Se oli mielenkiintoinen toimeksianto. Loppuvuodesta vaatesuunnittelija Anni Ruuth, 28, suunnitteli SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marinille puvun Linnan juhliin. Puku oli kokovalkoinen, sillä Marin aikoo käyttää samaa pukua tulevissa häissään.

– Ajatus kiehtoi minua, koska hääpuvulla on usein myös tunnearvo. On sääli, jos sitä pääsee käyttämään vain yhtenä päivänä. En itsekään ole käyttänyt hääpukuani kertaakaan kuuden vuoden takaisten häideni jälkeen, Anni perustelee.

Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut Anni tunnetaan vastuullisista untuva- ja höyhenvaatteistaan. Hiljattain hän on siirtynyt suurilta osin uniikkien asujen suunnitteluun. Haaveissa on profiloitua juhla- ja hääpukusuunnittelijaksi. Uudistettu nettikauppa avautui maaliskuun aikana.

– Suomalaisista hääpukuliikkeistä ei juurikaan saa minimalistisia ja moderneja mekkoja. Haluan luoda jokaiselle asiakkaalle juuri hänelle sopivan mittatilauspuvun.

Annin itse suunnittelema body on edestä peittävä, mutta paljastaa hieman selkää.

Arkisin Anni itse pukeutuu usein kokovalkoiseen. Hääpuvulla voi siis todella olla pitkä käyttöikä. Tärkeintä on osien yhdisteltävyys. Muutamia vuosia sitten hän suunnitteli kolmiosaisen hääpuvun Lahden kaupunginvaltuutettu Maria Mäkyselle. Toppia, paitaa ja hametta voi käyttää yhdessä tai erikseen.

Suunnittelemansa höyhenjakun Anni yhdistää esimerkiksi mustiin silkkihousuihin ja valkoisiin Dr. Martenseihin. Hän pyrkii usein tekemään mallikappaleet koossa 36–38, ”jotta niitä voi oikeasti käyttää”.

Aamutakki on kirpputorilöytö.

Muutenkin Anni miettii mielellään vaatteen käytännöllisyyttä. Hän on esimerkiksi suunnitellut bodyn, joka sai inspiraationsa sporttivaatteista. Hihat pujotetaan peukaloiden ympäri, jolloin paita pysyy takkia pukiessa paikoillaan.

– Olen ihan oikeasti kutsumusammatissani. Ompelin jo pikkutyttönä itselleni vaatteita. Tein niitä jopa muovipusseista, kun äitini ei vielä halunnut antaa parhaita verhojaan minulle harjoitusmateriaaliksi, Anni muistelee. Enää hän ei kuitenkaan pidä ompelemisesta.

– On mahtavaa, että olen voinut ulkoistaa työssäni sen vaiheen freelance-ompelijalleni Pinja Heikkiselle, joka myös kaavoittaa vaatteet luonnosteni perusteella.

Mustavalkoisen asun Anni suunnitteli itselleen miehensä ystävän talvihäihin. Kangasvalinta tuo hänen mieleensä vintage-Diorin.

”Kunpa mittatilausvaatetta ei pidettäisi ylellisyystuotteena”

Annin mielestä suunnittelijan palkkaamista ei pidä arastella, vaikkei tiedossa olisikaan isoa merkkipäivää.

– Kunpa teetettyä mittatilausvaatetta ei pidettäisi ylellisyystuotteena, Anni sanoo.

Hän toteaa, että vaateteollisuus on yksi pahimmin saastuttavista teollisuuden aloista.

– Yksi tapa pienentää hiilijalanjälkeä on suosia käsityöläisiä. Itse pyysin esimerkiksi anoppini ystävää neulomaan minulle haaveilemani jättivillapaidan. Myös arkivaatteita voi teettää, eivätkä omien mittojen mukaan valmistetut housut välttämättä tule sen kalliimmaksi kuin merkkifarkutkaan.

Anni pukeutui ennen vain mustaan tai valkoiseen, kunnes ihastui vaaleanpunaiseen. Haalari on Samsøe & Samsøen.

Kuvaile tyyliäsi.

– Olen todella mukavuudenhaluinen pukeutuja. En halua, että vaatteessa on puettu olo. Asun täytyy tuntua hyvältä. Siksi pidän paljon joustavista luonnonmateriaaleista, pehmeistä neuleista ja olovaatteista. Töiden jälkeen vaihdan aina kotivaatteet päälle - tosin haluan, että nekin ovat laadukkaat ja huolitellut. Myös funktionaalisuus ja sporttisuus kiinnostavat minua. Juuri nyt olen fiilistellyt hiihtovaatteita.

Kuka on vaikuttanut tyyliisi?

– Nuorena matkin kaksi vuotta vanhempaa Asta-siskoani kaikessa. Hän oli kokeilunhaluinen, muokkasi vaatteita ja pukeutui rajustikin. Nykyään hänen tyylinsä on klassinen, mutta edelleen pidän häntä esikuvanani. Hän on luonnonlapsi, joka pitää minunkin jalkani maassa tämän alan pyörityksessä.

Mikä on rakkain vaatteesi?

– Sain 15-vuotiaana mummoltani yönsinisen maksihameen. 70-luvun aarre on minulle yhä rakas, enkä halua luopua siitä, vaikka se onkin jäänyt minulle pieneksi. Mummoni menehtyi viime kesänä, joten hame on minulle tärkeä muisto hänestä. Mummolla oli ammatinvalinnassani sormensa pelissä. Hän opetti minut ompelemaan, kaavoittamaan ja arvostamaan käsityöläisyyttä.

Yönsininen maksihame on rakas muisto mummosta. Marimekon paita on löytö pop up -kirppikseltä.

Mikä on tärkein tyylioivalluksesi?

– Suunnittelen mielelläni erillisiä vaatekappaleita, joita on helppo yhdistellä. Vaatteita voi myös käyttää uusin tavoin. Minua kiehtoo venyttää vaatteen tarkoitusta. Sidon usein neuleen päälleni toisen paidan päälle tai pujotan toisen käden kaula-aukosta esille. Silloin siluetista tulee veistoksellinen. Käytän myös huiveja vaatteina.

Kuka on lempisuunnittelijasi?

– Olin opiskeluikoina työharjoittelussa Helsinki 10 -liikkeessä, joka oli siihen aikaan sellainen muodin mekka, että mietin uskallanko maalaisena astua edes sisälle. Siellä ihastuin Ann Demeulemeesterin vaatteisiin. Ne ovat kokeilevia ja siluetit kiinnostavia. Sieltä minulle jäi myös fiksaatio design-kenkiin. Olen kenkäfriikki. Yritän oppia ajattelemaan, etten tarvitse ihan kaikkea, vaikka mielitekoja olisikin.

Mistä vaatteesta haaveilet?

– Olen viime vuosina karsinut vaatekaappini hyvin niukaksi. Haluan, että kaikki tarpeellinen mahtuu yhdelle rekille. Tuen mielelläni suomalaisia suunnittelijoita, koska tietenkin toivon, että ihmiset ajattelevat samoin omasta suunnittelutyöstäni. Minulla on esimerkiksi Terhi Pölkin kengät, Lovian laukku ja Andiatan vaatteita. Seuraavaksi haluaisin Arelan vaaleanpunaisen neulehupparin, mutta joudun vielä odottelemaan rahapottia.

Suunnittelemansa höyhenjakun Anni yhdistää esimerkiksi mustiin silkkihousuihin. Hän pyrkii usein tekemään mallikappaleet koossa 36–38, ”jotta niitä voi oikeasti käyttää”.

Haetko inspiraatiota ulkomailta?

– Intia on minulle henkinen koti. Välillä ihmettelen sitä itsekin, koska oma tyylini on aivan erilainen, mutta Intian estetiikan runsaus on sille hyvää vastapainoa. Olen teettänyt siellä paljon vaatteita itselleni, jopa nahkasandaalit. Ostan matkoilta myös laadukkaita silkkejä. Maa on oikea aarreaitta. Olen hiljattain innostunut hakemaan visuaalista inspiraatiota myös Venäjältä. Venäläiset näyttävät kaiken, siellä on ihanan överiä. Ammennan myös paljon baletin maailmasta, ja Venäjä on sen koti. Esiintymisasuja enemmän minua kiehtovat kuitenkin harjoitusvaatteet. Haluaisin itsekin aloittaa balettiharrastuksen, mutta saattaisin innostua itse tanssia enemmän hamstraamaan treeniasuja.

Kenelle haluaisit suunnitella asun?

– Dolly Partonille! Se olisi legendaarista. Tekisin jotain älytöntä laulajan jättimäisen tukan pariksi.

Juttu on ilmestynyt alun perin maaliskuun 2019 Gloriassa. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Lue lisää:

Maikki Lavikkala kehitti itselleen tyylin, jossa kaikki vaatteet sopivat yhteen – nyt hän kertoo, miten se onnistui

43 neuletta ja 62 toppia! Viisi tavallista naista laski vaatekaappinsa sisällön – lopputulos oli pienoinen shokki

Menestynyt vaatesuunnittelija Elina Määttänen maalaa kengät uusiksi ja leikkaa tahrat pois vaatteista – poimi kekseliäät ideat hänen tyylistään

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?