Tarvitseeko hiuksia todella suojata UV-säteiltä? Suomalaiskampaaja vastaa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tarvitseeko hiuksia todella suojata UV-säteiltä? Suomalaiskampaaja vastaa

UV-säteilyltä suojaavat hoitotuotteet auttavat hiusväriä pysymään parempana ja hiuksia kunnossa, mutta eivät pysty ihmeisiin, kertoo kampaaja.

Auringon UV-säteily kuivattaa hiusta ja haalistaa väriä.­

19.7.2019 14:33

UV-säteily kuivattaa hiuksia ja haalistaa niiden väriä. Säteily vie kosteutta pois hiuksesta ja hajottaa pigmenttiä – sekä värjättyä että hiuksen omaa väriä.

Aivan kaikki kesällä tapahtuvat hiusmuutokset eivät kuitenkaan johdu aina pelkästä auringosta, sillä myös esimerkiksi merivesi kuivattaa hiusta ja uima-altaiden kloori samentaa ja muuttaa hiusväriä, muistuttaa kampaaja-kouluttaja ja Cityhair-kampaamon omistaja Sanna Ruskomäki.

Pitäisikö hiusta siis suojata UV-säteilyltä samoin kuin ihoa?

– Hiukset ovat kuollutta solukkoa, joten niitä ei tarvitse suojata palamiselta tai muilta auringon aiheuttamilta vaaroilta. UV-säteily kuitenkin rasittaa hiusta, joten suojaaminen pitää ne paremmassa kunnossa, Ruskomäki sanoo.

Paras suoja on päähine

Kampaaja suosittelee ensisijaiseksi suojaksi päähinettä, joka suojaa myös kasvoja ja päätä auringolta ja ehkäisee esimerkiksi auringonpistosta. Myös pitkien hiusten letittäminen hatun alle kannattaa.

Hiuksia voi suojata vaatetuksen lisäksi hiustuotteilla, joihin on lisätty UV-säteilyltä suojaavia ainesosia.

– Tuotteet auttavat suojaamaan väriä ja pitämään hiukset kesän ajan paremmassa kunnossa. Suhtautuisin tuotteiden lupauksiin terveellä maalaisjärjellä. Jos on täydessä auringonpaisteessa jatkuvasti ilman päähinettä, kyllä hiusväri haalistuu, vaikka mitä tekisi.

UV-säteily rasittaa hiusta, joten suojaaminen pitää ne paremmassa kunnossa.­

Ruskomäki suosittelee lisäämään jätettäviä UV-suojatuotteita, kuten hoitosuihkeita, -voiteita tai -öljyjä päivittäin, rohkeasti pesujen välissäkin.

– Ihmiset eivät usein uskalla lisätä tuotteita tarpeeksi usein. Moni käyttää hiustuotteita vain välittömästi pesun jälkeen, mutta niitä saa lisätä pitkin päivää tarpeen mukaan varsinkin kesällä, kun hiukset kastuvat vaikkapa uidessa. Tämä on ehkä yleisin virhe, johon sorrutaan.

UV-suoja löytyy jo suuresta osasta tuotteita

UV-suojan antavia ainesosia on useita erilaisia. Ne ovat yleensä kemiallisia filttereitä, jotka muuntavat UV-säteilyn vähemmän haitalliseen muotoon. Nykyisin lähes kaikissa kampaamosarjojen tuotteissa on UV-suoja.

– Oleellista on, että niitä on jätettävissä hiustuotteissa. UV-suojalla ei ole niin tehokasta vaikutusta shampoossa, hoitoaineessa tai muussa tuotteessa, joka huuhdellaan hiuksesta pois. Paras teho saadaan hiukseen jätettävällä tuotteella.

Myös UV-säteilyn kuivattamien hiusten kosteutus on tärkeää.­

Ruskomäki muistuttaa, että nykyisin monesta muotoilutuotteesta, jolla ei ole muuten mitään tekemistä kesäkauden kanssa, löytyy koko lista erilaisia ominaisuuksia.

– Esimerkiksi ihan tavallisessa tyvikohottajassa saattaa olla lämpö- ja UV-suoja. Teknologia on mennyt hurjasti eteenpäin, ja trendi on selvästi se, että tuotteista halutaan moniottelijoita.

Muista kosteutus

Nykyisin monet merkit kauppaavat erikseen myös kokonaisia aurinkohoitosarjoja, jotka on suunniteltu vastaamaan hiusten tarpeisiin paahtavan auringon ja muiden lomakauden tuomien hiushaasteiden alla.

Ruskomäen mukaan mitkä tahansa kosteuttavat tuotteet sun-termillä tai ilman ovat kesällä hyväksi. UV-säteilyn kuivattamien hiusten kosteutus eli kosteuttavien pesutuotteiden, naamioiden ja jätettävien hoitotuotteiden käyttäminen on kaiken a ja o.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?