Kosmetiikan kierrättäminen – näin lajittelet kosmetiikkapakkaukset oikein - Tyyli - Ilta-Sanomat

Heitätkö puolityhjän hiuslakan roskiin tai hajuvesipullon lasinkeräykseen? Toimit väärin – näin kosmetiikkapakkaukset kierrätetään

Meikkipussin sisällön ja kylpyhuoneenkaapin purkkien ja pullojen kierrättäminen voi tuntua hankalalta, muttei ole mahdotonta.

Esimerkiksi metalliset ripsentaivuttimet kuuluvat metallinkeräykseen, siveltimet ja ripsiväri poltettavaan tai sekajätteeseen.­

16.7.2019 11:34

Päätyvätkö tyhjät tai vanhentuneet kosmetiikkapakkaukset sinun kotonasi suoraan sekajätteeseen? Vai kierrätätkö lasit, muovit ja metallit erikseen? Entä teetkö sen oikein?

– Monelle voi esimerkiksi tulla yllätyksenä, että aerosolia sisältävä, puolityhjä hiuslakkapullo lajitellaan vaarallisen jätteen keräykseen ja lasinen, tyhjä, opaali- tai liimalasinen parfyymipullo puolestaan poltettavaan tai sekajätteeseen, ei lasinkeräykseen, suomalaisen kosmetiikkabrändi LV:n tuotepäällikkö Sanni Väinölä sanoo yrityksen tiedotteessa.

Kosmetiikka ja niiden tuotepakkaukset eivät ole helpoimpia kierrätettäviä, mutta niidenkin kanssa onnistuu, kun pysyy tarkkana. LV kokosi kierrätysohjeet sopivastivahemman.fi-verkkosivulleen.

Muoviset pullot, purkit ja tuubit

Iso osa kosmetiikasta tulee muovipakkauksissa. Esimerkiksi shampoo-, hoitoaine-, voide- ja deodoranttipakkaukset ovat usein kokonaan muovia.

Muovipakkaukset lajitellaan tyhjinä ja kylmällä vedellä huuhdeltuina muovinkeräykseen, jos materiaalista yli puolet on muovia. Irrota pakkauksista korkit, kannet ja muut irtoavat osat ja laita ne keräykseen erikseen, sillä ne ovat usein keskenään eri muovilaatua. Jos pakkaus jää huuhtelun jälkeen likaiseksi, pakkaus pitää hävittää poltettavan jätteen tai sekajätteen mukana.

Lasipullot, -purkit ja peilit

Lasiset kosmetiikkapakkaukset saa kierrättää lasinkeräykseen, jos ne ovat kirkasta lasia. Poista tällöin korkit ja kannet, etiketit saavat jäädä.

Usein kosmetiikkapakkauksissa materiaali on kuitenkin opaali- tai liimalasia, joka ei sovi lasinkeräykseen, vaan lajitellaan poltettavaan jätteeseen tai sekajätteeseen. Opaalilasi on himmeää, maidonvalkoista lasia.

Peilejä ei lajitella lasinkeräykseen, vaan ne kierrätetään poltettavassa jätteessä tai sekajätteessä.

Metallit

Metallinkeräykseen menevät esimerkiksi pinsetit, kynsileikkurit, ripsentaivuttimet ja metalliset kynsiviilat.

Aerosolit eli painesuihkeet

Hiuslakat, muotovaahdot ja monet muut hiustuotteet, jotkin aurinkorasvat ja esimerkiksi deodorantit tulevat usein painesuihkepakkauksissa.

Jos tuotetta on vielä jäljellä pullossa, pakkaus pitää lajitella vaarallisen jätteen keräykseen.

Jos pakkaus on täysin tyhjä, eli jos sen sisällä ei kuulu hölskymistä, venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää eikä ulos tule ponnekaasua tai mitään ainetta, pakkauksen voi lajitella muovin- ja metallinkeräykseen. Irrota muoviosat, kuten korkki, muovinkeräykseen. Itse pakkaus menee pienmetallinkeräykseen.

Hajuvedet, partavedet ja kynsilakka ovat vaarallista jätettä

Alkoholipitoiset hajuvedet ja partavedet ovat vaarallista jätettä. Tyhjät lasipullot eivät sovi lasinkeräykseen, sillä ne ovat opaali- tai liimalasia.

Myös kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet lajitellaan vaarallisen jätteen keräykseen. Tyhjä kynsilakanpoistoainepullo sopii muovinkeräykseen.

Kosteusvoide on sekajätettä

Kosteusvoiteet itsessään ovat sekajätettä. Niiden pakkaukset lajitellaan lasin- ja muovinkeräysohjeiden mukaisesti.

Meikit melkein aina poltettavaan tai sekajätteeseen

Huulipunat, meikkipakkaukset, -kynät, -sienet ja -siveltimet lajitellaan poltettavaan jätteeseen tai sekajätteeseen.

Muovinkeräykseen sopivat esimerkiksi tyhjät ja puhtaat meikkivoidetuubit, luomiväripakkaukset ja peilittömät puuterirasiat. Peililliset rasiat täytyy lajitella poltettavaan jätteeseen tai sekajätteeseen.

Elektroniikka

Hiustenkuivain ja muut sähkölaitteet luokitellaan sähkölaiteromuksi. Niitä vastaanottavat sähkölaitteita myyvät liikkeet ja paikkakuntasi sähköromukeräys.

Käytä loppuun tai kierrätä kaverille

Kosmetiikkatuote kannattaa käyttää aina ensisijaisesti loppuun.

– Myös kaverille voi kierrättää, sillä toisen roska voi olla toisen aarre. Jos esimerkiksi ostamasi hiustenhoitotuote ei sovikaan hiuksillesi, kysy olisiko kaverillasi käyttöä sille, Väinölä sanoo tiedotteessa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?