Mistä tietää, sisältääkö kosmetiikka mikromuovia? Asiantuntija neuvoo 3 tapaa selvittää asia - Tyyli - Ilta-Sanomat

Mistä tietää, sisältääkö kosmetiikka mikromuovia? Asiantuntija neuvoo 3 tapaa selvittää asia

Sataprosenttisella varmuudella tuotteiden mikromuovittomuutta on liki mahdotonta tietää. Onneksi on keinoja, joilla pääsee jo erittäin kovaan varmuuteen.

14.7.2019 16:05

Merissä vellovan muovijätteen kasvavasta määrästä on tullut viime vuosina suuri puheenaihe. Ongelman ytimeen on noussut hankalasti havaittava mikromuovi, jolla tarkoitetaan korkeintaan viisimillisiä muovikappaleita.

Mikromuoviongelmasta on puhuttu runsaasti kosmetiikkaan liittyen. Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) maaliskuussa tekemästä esityksestä tarkoituksellisesti lisättyjen mikromuovien rajoittamiseksi käy kuitenkin ilmi, että kosmetiikan osuus näistä mikromuovipäästöistä on vain noin 11 prosenttia.

– Luulen, että keskustelun painottuminen kosmetiikkaan johtuu siitä, että kosmetiikassa käytettyjen mikrohelmien ongelmallisuus huomattiin varhaisessa vaiheessa. Kun mikromuoviongelmaa on alettu tutkia isommassa mittakaavassa, on kuitenkin todettu, että ne ovat vain pieni osa ongelmaa, sanoo ECHA:n riskienhallintayksikön päällikkö Matti Vainio.

Hankaavissa tuotteissa, kuten hammastahnoissa ja kuorintavoiteissa, käytettyjen muovihelmien osalta kosmetiikkateollisuus on oma-aloitteisesti siirtynyt käytännöllisesti katsoen kokonaan luonnollisiin raaka-ainevaihtoehtoihin. Sellaisia ovat esimerkiksi jauhetut siemenet ja sokeri.

Valistunut kuluttaja valitsee parempia vaihtoehtoja

Suurin tarkoituksellisesti lisättyjen mikromuovien käyttäjä on nykyarvion mukaan maatalous.

– Jotkut ihmiset saattavat tuntea mikromuovin takia jumalatonta syyllisyyttä kosmetiikan käyttämisestä. Kyllä meikkaamista voi jatkaa, mutta valistunut kuluttaja voi totta kai hakea parempia tuotevaihtoehtoja, Vainio sanoo.

Ongelmien mittasuhteita miettivän on hyvä tiedostaa, että mikromuoveja pääsee ympäristöön muualtakin kuin tuotteista, joihin niitä on lisätty.

– Suurin osa mikromuoveista tulee kulumalla esimerkiksi autonrenkaista ja vaikkapa muovikasseista. Sen takia tarvitaan myös muita muovin käyttöön liittyviä rajoituksia.

Moni haluaa kuitenkin tehdä voitavansa luontoon päätyvän mikromuovin vähentämiseksi juuri kosmetiikassa. Mikromuovittoman tuotteen tunnistaminen ei valitettavasti ole ihan yksinkertaista.

Vainion mukaan on jopa mahdotonta sanoa sataprosenttisella varmuudella, sisältääkö tuote mikromuovia vai ei.

– Mikromuovit ovat polymeerejä eli erilaisia yhdisteitä muoviaineista. Niitä on satoja. Muut mikromuovit kuin muovihelmet voisi periaatteessa nähdä ainesosaluettelosta. Polymeerit saattavat kuitenkin olla tuotteessa liukoisessa muodossa, jolloin ne eivät ole mikromuoveja.

Esitämme jäljempänä listauksen aineista, joita kannattaa tarkkailla. Kuten sanottu, niiden bongaaminen ainesosaluettelosta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että tuote sisältäisi mikromuovia. Vainion mukaan raaka-aineen olomuodon tunnistaminen vaatii korkeampaa kemiaa.

Vainio neuvoo kolme tapaa, joilla mikromuovittomuuden voi selvittää. Ohjeita noudattamalla välttää mikromuovin niin hyvin kuin mahdollista.

1. Syynää ainesosaluettelo

Mikäli ainesosaluettelosta löytyy jokin alla luetelluista raaka-aineista, se saattaa sisältää mikromuovia.

 • Polyethylene / polyeteeni (PE)

 • Nylon-12, polyamid / polyamidi (PA)

 • Polybutane / polybuteeni (PB)

 • Methyl methacrylate (crosspolymer) / metyylimetakrylaatti (PMMA)

 • Polybutylene terephthalate / polybutyleenitereftalaatti (PBT)

Kannattaa silti muistaa, etteivät nämäkään ainesosat automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi mikromuovia. Raaka-aineet saattavat olla liukoisessa olomuodossa. Myös mikromuovien suuri määrä, arviolta jopa 300, tekee niiden tunnistamisesta ainesosaluettelon perusteella haastavaa.

2. Tarkista sovelluksesta

Nykyään on olemassa useita palveluita, joiden kautta kosmetiikkatuotteen koostumuksen voi tarkistaa. Esimerkiksi suomalaislähtöisen CosmEthics-palvelun tietokannassa on yli 130 000 kosmetiikkatuotetta.

Puhelimeen ladattavalla sovelluksella voi lukea tuotteen viivakoodin. Sen jälkeen sovellus näyttää tuotteen kaikki ainesosat. Tuotetta voi hakea tietokannasta myös nimellä.

Sovellukset helpottavat haitallisten raaka-aineiden tunnistamista. Esimerkiksi CosmEthicsissä voi valita, millaisia ainesosia haluaa välttää. Se näyttää niiden perusteella tuotteen kohdalla joko ok-merkinnän tai huomion. Huomion takaa selviää tarkemmin, mistä ainesosasta se johtuu, ja mihin tarkasteltavaksi valittuun seikkaan kyseinen ainesosa liittyy, esimerkiksi muoveihin vai vegaanisuuteen.

Täysin aukotonta vastausta siihen, sisältääkö tuote juuri mikromuovia, sovelluksetkaan eivät anna. Ainakin CosmEthicsillä voi kuitenkin tarkkailla muoveja yleisesti ottaen. Kun polymeerejä ei ole missään muodossa, tuote on turvallinen valinta.

3. Käytä luonnonkosmetiikkaa

Helpoimmalla pääsee, kun valitsee käyttöön sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Sertifikaatin myöntävä taho valvoo tuotteen sisältöä. Silloin mikromuoveista ei tarvitse itse huolehtia samaan tapaan kuin muun kosmetiikan kohdalla.

Pro luonnonkosmetiikka ry listaa sivuillaan luonnonkosmetiikan sertifiointitahot ja -standardit.

Sen mukaan sertifioituja tuotteita yhdistävät seuraavat asiat:

 • Valmistuksessa suositaan luonnollisia raaka-aineita. Geenimanipuloituja raaka-aineita ei sallita.

 • Luomulaatuisia raaka-aineita suositaan. Villikasvien keräily on vastuullista.

 • Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän prosessoituja. Niiden käsittely on säädeltyä.

 • Raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei testata eläimillä.

 • Tuotteet aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle tuotannon, käytön ja hävittämisen aikana.

 • Pakkausmerkinnät ja markkinointiviestintä tarjoavat kuluttajalle täsmällistä ja oikeaa tietoa.

Varsinaisten luonnonkosmetiikka-sertifikaattien lisäksi ainakin Joutsenmerkillä varustetut kosmetiikkatuotteet ovat mikromuovittomia.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

”Pesemme pilalle vaatteet ja ympäristön” – 4 tapaa vähentää pyykinpesua

Etsi näitä aineita aurinkorasvapurkin kyljestä – ihotautilääkärin vinkit

Essi, 24, ostaa nolla vaatetta vuodessa: ”Kosmetiikaksi riittää hammastahna ja kuusi muuta tuotetta”

Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Nyt selviää, onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?