Yhä useammalle aikuiselle puhkeaa akne – 11 mahdollista syytä finneihin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Yhä useammalle aikuiselle puhkeaa akne – 11 mahdollista syytä finneihin

Aikuisiän aknen takana on usein hormoneihin tai ruokavalioon liittyvät asiat.

3.7.2019 6:47

Akne kuuluu vain teini-ikään – ja pah. Yhä suurempi joukko aikuisia tietää, etteivät finnit välttämättä katoa minnekään iän karttuessa. Aikuisiän aknen määrä on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi, kertoo Terveyskirjasto. Noin 5 prosentilla yli 40-vuotiaistakin naisista on akneoireita.

– Nykyään vallitsee ihotautilääkärien keskuudessa melko lailla yhteinen käsitys siitä, että ”akneikä” on siirtynyt myöhäisemmäksi, varsinkin naisilla. Vaikka edelleen valtaosalla akne loppuu ennen kuin täyttää 30, niin nykyään sitä ei voi empimättä luvata, ihotautilääkäri Håkan Granlund kertoi Hyvä Terveys -lehdelle.

Amerikkalaisen ihotautiakatemian American Academy of Dermatologyn mukaan ihotautilääkärit eivät ole täysin varmoja, mistä aikuisiän aknen lisääntyminen johtuu. Itse asiassa myös perimmäinen syy siihen, miksi yhdelle puhkeaa akne ja toiselle ei, on tutkijoille yhä mysteeri, vaikka joitain uusia tutkimustuloksia aiheesta onkin saatu.

Erilaisia mahdollisia syitä näppylöille on kuitenkin löydettävissä lukuisia. Listasimme 11 syytä, jotka saattavat saada aikuisiän aknen puhkeamaan ja pahenemaan.

1. Muutokset ehkäisyssä

Aikuisiän aknen syyt ovat usein hormonaalisia, eli ne löytyvät kehon hormonitasapainon muutoksista. Terveyskirjaston mukaan tärkein syy aikuisiän aknen lisääntymiseen on hormonaalinen ehkäisy.

Itselle sopimaton hormonikierukka tai ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa aknea. Myös hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi laukaista aknen. Tyypillisesti aikuisiän akne puhkeaa naiselle, joka lopettaa e-pillerit vuosien käytön jälkeen.

2. Stressi

Kova stressi voi vaikuttaa kehon hormoneihin. Tutkimuksissa on huomattu, että stressi voi saada aikuisiän aknen riskin kasvamaan. Myös pitkään jatkunut univaje ja muut nukkumisen ongelmat voivat saada ihon reagoimaan.

  3. Vaihdevuodet

Kaikille naisille ei tule vaihdevuosista oireita, mutta joillekin 40–60-vuotiaana tapahtuva hormonitoiminnan muutos aiheuttaa aknea. Vaihdevuodet aiheuttavat monenlaisia muitakin oireita. Voit lukea niistä lisää alla olevan linkin kautta.

4. Höttöhiilarit

Tutkimuksissa ei ole onnistuttu havaitsemaan, että mikään yksittäinen ruoka-aine aiheuttaisi aknea. Ruokavalion ja aknen yhteys näyttäisikin olevan melko yksilöllinen. Omat havainnot voivat auttaa hahmottamaan, aiheuttaako jokin ruoka-aine itselle näppylöitä.

Voimakkaimmin akneen vaikuttaa ruokavalion glykemiakuorma, jota nostavat höttöhiilarit ja ylipäätään runsas hiilihydraattien määrä. Glykemiakuormaa kasvattavat esimerkiksi makeiset, sokerilimsat, valkoinen leipä ja pasta sekä peruna.

Totaaliseen sokeri- ja hiilarilakkoon ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi aiemmin Me Naisille, ettei pari perunaa, vähän suklaata ja karkkia päivässä kasvata liiemmin glykemiakuormaa. Tärkeintä on kokonaisuus.

  5. Maitotuotteet

Maitotuotteet saattavat pahentaa joidenkin aknea. Jos epäilet, että aknesi pahenee maitotuotteista, jätä ne aluksi pois ruokavaliosta kahdeksaksi viikoksi. Korvaa tuona aikana maitotuotteet kasviperäisillä valmisteilla. Muista, ettei kokeilusta ole hyötyä, jos siitä lipsuu usein.

Jos haluat lukea lisää ruokavalion vaikutuksista akneen, suosittelemme lukemaan lisää aiheesta alla olevan linkin kautta.

6. Tupakointi

Sauhuttelu ei tee hyvää ihmiskehon yhdellekään osa-alueelle. Tupakoinnilla on yhteys aikuisiän akneen, sillä röökaaminen heikentää ihon pintaverenkiertoa, jolloin kehon tulehdusalttius kasvaa.

7. Lääkkeet

Joillakin lääkkeillä on havaittu olevan yhteys aknen syntyyn. Esimerkiksi suun kautta otettavat kortisonivalmisteet sekä rauhoittavat- ja psyykenlääkkeet voivat aiheuttaa aknea.

8. Liian vahvat puhdistusaineet

Akne on sisäsyntyinen tauti. Sen juuret eivät siis löydy esimerkiksi ihon huolimattomasta puhdistuksesta tai vääristä tuotteista. Jotkut ihon puhdistukseen liittyvät tavat ja kosmetiikkatuotteet voivat kuitenkin pahentaa oireita.

Akneiho kannattaa puhdistaa aamuin illoin hellävaraisella puhdistusaineella, jotta ihon öljyt, ilmansaasteet ja muu lika eivät tuki ihohuokosia. Liika peseminen kovilla puhdistusaineilla on syytä unohtaa.

Aikuisen ei kannata käyttää akneihon puhdistukseen rasvaiselle, nuorelle iholle tarkoitettuja puhdistusaineita, sillä aikuisen akneiho on usein pohjimmiltaan kuiva. SKY-erikoiskosmetologi Maarit Leikoski kertoi aiemmin Me Naisten jutussa, että moni lähtee hoitamaan akneihoa aivan liian kuivattavilla tuotteilla.

– Ihon kuivuminen antaa talirauhasille signaalin tuottaa entistä enemmän öljyä, jolloin ongelma vain pahenee, hän kertoi.

Puhdistustuotteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomio tuotteen pH-arvoon. Mitä lähempänä tuotteen pH on ihon pH:ta, sitä paremmin ihon kosteustasapaino säilyy. Terveen ihon pH-arvo on noin 4,5–5.

9. Tuotteiden tiuha testailu

Turhan voimakkaiden tuotteiden lisäksi akneiholle ei kannata käyttää erityisen suurta tuotearsenaalia. Useiden erilaisten tuotteiden testailu ja vaihtelu voi saada ihon entistä pahempaan epätasapainoon. Myös liian runsas kuoriminen voi saada ihon reagoimaan näppylöillä.

Lue lisää epäpuhtauksiin taipuvaisen ihon hoidosta alla olevan linkin kautta.

10. Väärät meikkituotteet

Akneiholla saa käyttää meikkiä. Tiettyjä kosmetiikan ainesosia voi kuitenkin olla syytä välttää, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia. Tällaisia ainesosia kutsutaan komedogeenisiksi. Esimerkiksi kaakaovoi, mineraaliöljyt ja synteettinen lanoliini voivat pahentaa aknea.

Voit lukea lisää kosmetiikan aknea pahentavista ainesosista alla olevan linkin kautta.

11. Huomaamattomat bakteeripesäkkeet

Mitä enemmän iholle kulkeutuu tulehdusta ihohuokosissa lietsovia bakteereita, sitä pahemmaksi akne saattaa äityä. Siksi esimerkiksi tyynyliina ja pyyhe kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Joillakin on myös tapana kosketella huomaamattaan kasvojensa ihoa, jolloin iholle voi kulkeutua käsien kautta bakteereita.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue lisää:

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu

Jos sörkit finnejäsi, kiinnitä myös huomiota ulos pusertuvaan mähmään – 2 asiaa, jotka se voi kertoa

Puristeletko finnejäsi? Siinä tapauksessa tarvitset kolmen puserruksen sääntöä

Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?