6 vinkkiä auringonpolttamien meikkaamiseen, jos välttämättä haluat peittää ne – parasta olisi jättää iho rauhaan

Palanut iho tervehtyy nopeimmin, kun pysyy erossa meikistä. Jos kuitenkin aikoo ehostaa, kannattaa muistaa varotoimet.

22.6.2019 8:16

Hellepäivän aurinko hellii mieltä, mutta ilo voi jäädä lyhytaikaiseksi, jos ei ihoa ole muistanut suojata kunnolla. Joskus ulkona vietetyn kesäpäivän tuloksena voi olla punaisena helottava ja ikävästi poltteleva iho, vaikka aurinkovoidetta olisikin levittänyt.

Syynä voi tällöin olla esimerkiksi liian alhainen suojakerroin tai aurinkoon ryntääminen heti aurinkorasvan levittämisen jälkeen.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa on aiemmin neuvonut, että auringonpolttamia voi hoitaa viilentävällä vedellä, hydrokortisonivoiteella, entistä paremmalla suojautumisella ja tarvittaessa jopa tulehduskipulääkkeillä. Kun kasvot punoittavat kuin paloauto, monen käsi havittelee herkästi myös meikkipussin suuntaan.

Refinery29-sivuston haastatteleman ihotautilääkärin Kenneth Howen mukaan meikistä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Auringossa palanut iho on fyysisesti vaurioitunut liiasta ultraviolettisäteilystä, mikä aiheuttaa ihon tulehtumisen. Meikin, erityisesti tuhtien tuotteiden, vaarana on, että ne voivat pahentaa tilannetta.

Varsinkin, jos tiedossa on juhlat tai edustustilaisuus, ei näppejä välttämättä ole ihan helppo pitää kurissa. Kukapa meistä ei olisi joskus sortunut meikkiin, vaikka tietäisi, että ihon parhaaksi olisi antaa sen olla rauhassa?

Jos kosmetiikka-arsenaalin houkutus käy liian suureksi, on muutama varotoimi, joilla haittoja voi minimoida:

  1. Kosteuta iho ennen ehostusta. Se suojaa meikkituotteilta.

  2. Kohtele hellävaroen. Valmiiksi vahingoittunutta ihoa ei kannata ärsyttää lisää. Valitse työvälineiksi mahdollisimman pehmeitä suteja tai kostea meikkisieni. Yhtä lailla puhdistuskin tulee hoitaa mahdollisimman hellävaraisesti.

  3. Suosi mineraalimeikkejä. Mitä vähemmän kemikaaleja, sen parempi palaneelle iholle. Esimerkiksi mineraalimeikkipuuteri on kevyempi vaihtoehto kuin koostumukseltaan neste- tai voidemainen tuote, mutta saattaa silti peittää hyvinkin.

  4. Minimoi meikin määrä.

  5. Valitse kosteuttavia tuotteita, joissa on suojakerroin. Ne ehkäisevät lisävahinkoja. Muista kuitenkin, että pelkkä meikki ei välttämättä suojaa auringolta riittävästi.

  6. Lopeta heti, jos tuntuu kurjalta. Jos meikkaaminen saa aikaan pistelyä tai kipua tai iho alkaa kuoriutua, luovuta suosiolla.

Tilanne, jossa meikki ei tule kysymykseen

Dermatologien vinkkaamista varokeinoista huolimatta on yksi tilanne, jossa näpit tulee ehdottomasti pitää erossa meikeistä.

Jos iho on rakkuloilla, olisi auringonpolttaman meikkaaminen käytännössä yhtä paha kuin avohaavan.

Rankasta auringonpolttamasta meikki pääsee ihon uloimman kerroksen alla oleviin kudoksiin, mikä puolestaan voi johtaa tulehdukseen.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Tiedätkö mitä aurinkorasvan SPF-luku oikeasti tarkoittaa?

Testasimme suojakertoimen 50 aurinkovoiteet – monitoimituote nousi voittajaksi

6 kehon kohtaa, joihin takuulla unohdat levittää aurinkovoidetta

Käytätkö suihkutettavaa aurinkovoidetta? Ei ehkä kannattaisi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?