Kirjoittamaton sääntö, josta terassipukeutumisessa ei jousteta: ”Itsestäänselvää”

Ravintolapäälliköt muistuttavat, että terassille kannattaa aina varata mukaan myös lämpimämpää vaatetta.

Hampton Bayn terassilla ihmiset pukeutuvat siististi, painottaa ravintoloitsija.

17.6.2019 16:14

Terassilla käymistä voi hyvällä omallatunnolla nimittää Suomen kesän yhdeksi kulmakiveksi. Ehkä käydään yksillä tai kaksilla töiden jälkeen, tai sitten viihdytään paikalla aamuyöhön saakka.

Oli miten oli, on selvää, että pukukoodi terasseilla on yökerhoja ja baareja vapaampi.

Tästä huolimatta terassillekaan ei voi ihan millaisena tahansa astella. Kysyimme baarimestareilta, missä menee terassipukeutumisen raja.

”Itsestäänselvää”

Yhdestä asiasta ei jousteta terasseilla – nimittäin siitä, että paidan on pysyttävä päällä. Tämän vahvistavat Hampton Bayn ravintoloitsija Tuula Railonkoski, Aurajoen varressa sijaitsevan laivaravintola Cindyn ravintolapäällikkö Tomi Turunen sekä Löyly Helsingin ravintolapällikkö Mari-Prinsessa Luhtavaara.

– Paita pitää ilman muuta olla päällä. Se on itsestäänselvää, Railonkoski painottaa.

– Paidat pysyvät päällä. Meillä saa toki saunan puoleisella terassilla olla uima-asuissa, mutta täältä ruokaravintolan puolella uikkareissa olevat ohjataan viipymättä pois, Luhtavaara kertoo.

Luhtavaara sanoo, että kovalla helteellä varsinkin miehiltä tuntuu paita toisinaan lähtevän pois, ja tähän puututaan tarpeen mukaan.

Tomi Turunen taasen toteaa, että heidän kultaisiin sääntöihinsä kuuluu paidan pitämisen lisäksi se, että ilman kenkiä ei ole sallittua saapua terassille.

– Sillä varmistetaan, että jos on lasinsiru jäänyt johonkin tai lasi tippuu jaloille, ihmisille ei satu mitään. Ja toki housut pidetään mielellään myöskin jalassa!

Siistiä kesävaatetta

Muutoin pukukoodi terassilla on varsin vapaa. Luhtavaara kuvailee, että terassille kannattaa laittaa sellaista vaatetta kuin laittaisi johonkin ruokaravintolaan mennessään.

Turunen on samoilla linjoilla.

– Jos on tosi helteinen päivä, kyllähän ihmiset kohtuullisen vähissä vaatteissa tänne tulee. Mutta ei meillä, kuten ei muissakaan Turun ravintoloissa, ole semmoista virallista pukukoodia, vaikka keskustelua onkin ollut.

Railonkosken mukaan Hampton Baylla käy siistiä asiakaskuntaa, eikä ongelmia pukeutumisen suhteen ole ilmennyt.

– Sellainen kevyt kesäpukeutuminen, smart casual, kuten mekko tai shortsit, toimii hyvin.

Kenkien suhteen ei olla myöskään tarkkoja.

– Rennot varvastossut käyvät terassilla hyvin, salin puolella ihmiset pukeutuvat sitten siistimmin. Meillä on täällä terassilla muutenkin sellainen beach house -teema ja pääsy hiekkarannalle, ja monet tykkäävät upottaa varpaat santaan.

Viltit saisi palauttaa

Ravintolapäälliköt muistuttavat terassille tulijoita kuitenkin yhdestä asiasta.

– Suomen kesäpäivät ovat lämpimiä, kun aurinko paistaa, ja niistä saa tietysti nauttia. Tässä vaiheessa kautta illat ovat vielä viileitä, joten ei tee pahaa, jos ottaa aina varuiksi pitkän paidan mukaan, Turunen neuvoo.

Samaa korostaa Luhtavaarakin.

– Meiltä ja vieressä olevalta Mattolaiturilta lähti viime viikonloppuna kävelemään valehtelematta kolmisensataa vilttiä. Ihmiset ovat niihin kääriytyneet, kun on tullut vilu, ja ottaneet sitten mukaansa.

– Niitä saisi tuoda takaisin kyllä!

Mikä on ikimuistoisin terassikokemuksesi? Jaa se alla kommenteissa!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?