Saako aurinkorasva ihon kukkimaan? 5 tapaa, joilla ehkäiset ärsyttävän kesävaivan

Ihon tukkeutumista aurinkorasvasta ja hiestä voi ehkäistä huolellisella ihonhoidolla. Kokosimme vinkit.

14.6.2019 7:14

Aurinkoiset päivät ovat taas täällä, ja sehän tietää sitä, että säteiltä pitää viimeistään nyt suojautua.

Aurinkovoiteet tuovat kuitenkin mukanaan ärsyttävän ongelman – iholle kohoavat näppylät.

Vaikka voiteet ovat kehittyneet miellyttäviksi käyttää ja mahdollisimman hellävaraisiksi iholle, auringon, hien ja rasvan yhdistelmä tuppaa saamaan iholla pienimuotoista tuhoa aikaan. Riippuu hieman käytetystä voiteesta ja käyttäjän ihosta, mutta jos iholla on rantapäivän jälkeen tavallista enemmän tukkeutumia, yksi mahdollinen syyllinen on aurinkovoide.

Sitä ei tietenkään kannata jättää näppyjen pelossa käyttämättä, vaan kesäisiä iho-ongelmia on myös mahdollista ehkäistä ennalta.

1. Valitse voide huolella

Aurinkovoiteissa on eroja. Jos iho on herkästi tukkeutuvaa sorttia, aurinkovoidevalintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Helpointa on suosia koostumuksia, joiden kerrotaan soveltuvan herkälle ja akneen taipuvaiselle iholle.

Fysikaalisen suojan sisältävät voiteet saattavat olla iholle kemiallisia suoja-aineita parempi vaihtoehto, mutta eri voiteita kannattaa kokeilla.

Joskus ihon tukkeutuminen johtuu tiettyjen ainesosien sijaan yksinkertaisesti siitä, että rasva muodostaa ihon pinnalle tymäkän kalvon, joka estää hien ja öljyn pääsemisen pois ihohuokosista.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että auringon säteiltä suojaavien ainesosien lisäksi aurinkovoiteissa saattaa olla muita ihoa mahdollisesti tukkivia eli komedogeenisiä aineita.

2. Paina mieleen, milloin tuote on avattu

Aurinkorasvojen kohdalla parasta ennen -päivämääriä kannattaa noudattaa. Purkit altistuvat yleensä muuta kosmetiikkaa enemmän valolle ja lämmölle, joten niiden sisältö saattaa mennä huonoksi. Silloin voiteen teho saattaa kärsiä ja pilaantunut tuote saattaa myös ärsyttää ihoa.

3. Kiinnitä huomiota puhdistukseen

Paras keino ihon tukkeutumista vastaan on sen peseminen. Kun mikään aine tai rasva – ihon omaa tuotantoa tai purkista – ei jää lojumaan huokosiin, näppyjen riskikin pienenee.

Ihon saa varmimmin puhtaaksi tuplapuhdistamalla. Jos ei halua läträtä useiden ihonhoitotuotteiden kanssa, samaa puhdistusainetta voi käyttää vaikka kaksi kertaa peräkkäin.

Hyvä keino tehostaa puhdistusta on myös pidentää pesuaikaa minuuttiin. Yhtään kovempaa ei tarvitse jynssätä, sillä tarpeeksi pitkällä liottelulla ihosta tulee puhdas hellävaraisestikin.

Muista pestä myös rintakehä ja selkä. Dekolteen ja selän alueelle voi käyttää samaa puhdistusainetta kuin kasvoillekin. Pääasia on, että mahdolliset ihoa tukkivat aineet ja lian saa pois hellävaraisesti mutta tehokkaasti.

4. Kuori ihoa

Ihotautilääkärit eivät varsinaisesti suosittele kuorintaa, koska ilmankin pärjää. Kesällä kuorinnasta saattaa kuitenkin olla hyötyä, sillä se tehostaa puhdistusta.

Ihon kuntoa kannattaa kuunnella. Mikäli iho ei ole erityisen kuiva tai herkkä, se yleensä sietää kuorintaa, jopa niin sanottua mekaanista kuorintaa eli voidetta, jossa on pieniä kuorivia rakeita.

Myös ihoa puhdistavia kasvonaamioita, vaikkapa savinaamioita, voi kokeilla, sillä ne vetävät puoleensa ihossa olevaa rasvaa.

5. Älä skippaa normaalia ihonhoitoa

Ihoa ei kannata kurittaa liikaa. Kosteutuksesta kannattaa huolehtia, jotta iho ei ala tuottaa ylimääräistä öljyä. Viimeistele puhdistus siis ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Iho kannattaa puhdistaa myös aamulla ennen aurinkovoiteen levitystä, jotta voiteen alle ei päädy mitään ylimääräistä.

Entä jos kyseessä onkin ihan ehta aurinkoihottuma? Lue Me Naisten jutusta ihotautilääkärin vinkit sen ehkäisyyn ja hoitoon.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Suomalaiset unohtavat aurinkorasvan kahdesta tärkeästä paikasta – ja se lisää syöpiä

Halpa aurinkovoide toimii paremmin kuin kallis! Lidlistä löytyy testin edullisin, mutta yksi parhaista rasvoista

Tämä kosmetiikkatuote saattaa olla syynä piinaavaan selkäakneen

Finniltä näyttävä aurinkokeratoosi yllätti Arja-Leenan: ”Syöpädiagnoosi hätkähdytti, sanalla on niin pelottava kaiku”

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?