Syötkö aurinkokapseleita paremman rusketuksen toivossa? Ihotautilääkäri kertoo, kuinka ne todellisuudessa vaikuttavat

Syvempi, tasaisempi ja pitkäkestoisempi rusketus pillereillä kuulostaa ihanan helpolta. Kysyimme ihotautilääkäriltä, mitä mieltä ammattilainen on aurinkokapseleista.

Aurinkokapseleita saa nykyisin monelta eri brändiltä muun muassa apteekeista ja tavaratalojen ravintolisäosastoilta.

13.6.2019 10:58

Apteekeissa, tavarataloissa, marketeissa ja luontaistuotekaupoissa myytävät aurinko- eli karotenoidikapselit houkuttelevat monia.

Ravinnelisät lupaavat sekä valmistella ihoa vastaanottamaan aurinkoa, parantaa rusketusta että pidentää sen kestoa. Moni suomalainen kertoo nettikeskustelupalstoilla ja verkkoartikkelien kommenttikentissä kokeneensa saaneensa apua pillereistä.

Ihosta tulee oranssimpi, ei ruskettunut

Aurinkokapselit eivät kuitenkaan todellisuudessa edistä rusketusta, kertoo lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

– Aurinkokapseleiden beetakaroteeni saa ihon näyttämään oranssilta. Iho ei rusketu.

Ihon ruskettuneelta näyttämisessä ei siis ole kyse rusketuksesta. Näin ollen myös lupaus pitkäkestoisesta päivetyksestä pohjaa ihon muuttumiseen oranssimmaksi.

Kapseleita neuvotaan syömään yleensä parin viikon ajan esimerkiksi ennen aurinkolomaa ja vielä koko loman ajan.

– Väri pysyy iholla 4–8 viikkoa kapseleiden syömisen lopettamisen jälkeen, Bouchard sanoo.

Apua aurinkoallergiaan

Kapseleista voi kuitenkin olla hyötyä esimerkiksi aurinkoallergiassa eli aurinkoihottumassa. Lyhyinä kuureina ja annostusohjeiden mukaan syötynä niistä ei pitäisi olla haittaa.

– Kuureina syötynä kapselit ovat luultavasti turvallisia, mutta niistä ei ole riittävää tietoa, Bouchard sanoo.

– Periaatteessa liiallisesti käytettynä ne voivat nostaa maksa-arvoja, koska beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste. On myös todistettu, että jatkuva käyttö voi lisätä jo olemassa olevan syövän etäpesäkkeiden synnyttämistä.

Karoteeni aina mieluummin ruoasta

Esimerkiksi porkkanan oranssi ja monen vihanneksen ja hedelmän kellertävä väri tulee beetakaroteenista. Asiantuntijan mukaan ruoka on beetakaroteenille parempi lähde kuin pilleri, sillä ruoan kautta sitä ei voi saada liikaa.

– Karoteeni pitäisi mieluummin saada ruoasta. Karoteeni imeytyy ruoasta vain osittain, toisin kuin kapseleista, sillä elimistö säätelee imeytymistä, Bouchard sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?