Iho pitäisi suojata auringolta Suomessa huhtikuusta syyskuuhun, myös sisällä – ”Moni piiloutuu sen taakse, ettei ota aurinkoa”

Iho kannattaa suojata auringon haitallisilta UV-säteiltä myös arjessa – ei ainoastaan uimarannalla.

Muista aurinkosuoja myös automatkoilla, sillä ikkunalasi ei pysäytä auringon haitallisia säteitä.

2.6.2019 16:12

Iho pitäisi suojata Suomessa auringolta vähintään huhtikuusta syyskuuhun. Valitettavasti monet kiinnittävät huomiota ihon suojaamisen vasta kesän kynnyksellä tai vasta uimarannalle mennessä.

– Moni piiloutuu edelleen sen taakse, ettei ota aktiivisesti aurinkoa. On kuitenkin syytä muistaa, että UV-säteilylle altistutaan pilvisinäkin päivinä. Ja vaikka ei edes poistuisi sisältä ulos koko päivänä, iholle pääsee haitallista UV-säteilyä ikkunalasinkin läpi, Koulutuskeskus Lumovan prokosmetologi Krista Ranta varoittaa.

Ikkunalasin läpi pääsevät pidemmän aallonpituuden UVA-säteet. Siksi aurinkosuoja pitäisi muistaa myös automatkoilla.

Suojakertoimellinen päivävoide riittää arkena

Rannan mukaan suojakertoimelliset päivävoiteet ja meikkivoiteet riittävät suojaamaan ihoa normaalissa arjessa, jolloin esimerkiksi siirrytään aamulla kotoa sisätöihin joukkoliikennevälineillä. Päivävoiteen aurinkosuojakertoimen kannattaa tällöin olla vähintään 20. Jos iho on herkkä ja siihen tulee herkästi maksaläiskiä, suojakertoimen on syytä olla korkeampi.

– Jos auringossa on tarkoitus oleskella pidempään, eli aikoo esimerkiksi suunnata ulos liikkumaan, varsinaista aurinkosuojavoidetta tulisi lisätä ennen aurinkoaltistusta. Oikea käyttötapa kannattaa tarkistaa aina tuoteselosteesta, Ranta kertoo.

Kasvojen herkkää ihoa on helppo suojata suojakertoimellisten tuotteiden lisäksi myös aurinkolaseilla ja päähineellä, joka estää myös päänahan palamisen.

Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue lisää:

Nyt ei himmailla! 3 kevään trendikkäintä aurinkolasityyliä – oletko futuristinen vai ladylike?

Riittääkö meikki suojaamaan kevätauringolta – tai edes aurinkovoide? Syöpätautien erikoislääkäri vastaa

Käytätkö sinäkin aurinkovoidetta väärin? Varo näitä virheitä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?