Akneihon puhdistus – nämä asiat sinun täytyy tietää - Tyyli - Ilta-Sanomat

Akneiholle tarkoitettu puhdistusaine saattaakin olla syynä kasvojen näppyräjähdykseen – selitys on yksinkertainen

Tehokkaampi puhdistustuote ei ole aina parempi.

Useimmat ihmiset eivät tajua, että syyllinen on heidän putsarinsa, ennen kuin iho on virallisesti aivan sekaisin, sanoo asiantuntija.­

2.6.2019 18:56

Moni muistaa teini-ihon oireillessa kaupan hyllyltä esiin poimitut aseet, joilla vastaan finnejä taisteltiin. Niiden toimintalogiikka oli nitistää näpyt poistamalla ihosta mahdollisimman paljon sen tuottamaa rasvaa ja kuivattaa kasvoihin ilmestyneet paukamat olemattomiin.

Jos finnienhoitokäsityksesi on yhä tämä, on päivityksen aika.

Tieto akneihon hoidosta on muuttunut

Kauppojen valikoimissa on yhä rasvaiselle ja näppyläiselle iholle tarkoitettuja puhdistustuotteita, mutta tietämys akneihon hoidosta on mennyt vuosien varrella reilusti eteenpäin. Siksi ihonhoitotuotteita ei välttämättä kannata valita sen perusteella, mikä ihotyyppi purkissa lukee.

Ihon peseminen runsaasti vaahtoavilla ja tehokkaasti pesevillä putsareilla on melkein sama asia kuin käyttäisi kasvojensa puhdistamiseen käsitiskiainetta, ihotautilääkäri Mona Gohara kärjistää Cosmopolitanin jutussa.

Syyllistä ei aina heti tajua

Samalla kun puhdistusaine poistaa iholta rasvaa ja likaa, se pesee pois myös hyviä bakteereita ja ihoa suojaavan lipidikalvon, joka on akneiholla yleensä jo valmiiksi epätasapainossa.

Ihon tasapaino järkkyy siis entisestään, se kuivuu ja yrittää todennäköisesti korjata tilannetta tuottamalla vain enemmän rasvaa. Epäpuhtauksien ja rasvoittumisen kierre on valmis.

– Mikä pahinta, useimmat ihmiset eivät tajua, että syyllinen on heidän putsarinsa, ennen kuin iho on virallisesti aivan sekaisin, Gohara kertoo Cosmopolitanille.

Samasta ongelmasta myös SKY-erikoiskosmetologi Maarit Leikoski kertoi Me Naisille aikaisemmin.

– Myös liian kovakourainen kuoriminen, turhan voimakkaat tuotteet sekä useiden erilaisten tuotteiden testailu ja vaihtelu viikon välein saattavat saada ihon epätasapainoon.

Hellempää pesua, kiitos

Gohara suositteleekin välttämään voimakkaasti peseviä, sulfaatteja sisältäviä putsareita ja valitsemaan esimerkiksi kuivalle iholle tarkoitetun vaihtoehdon.

Kosteutus on erittäin tärkeää myös akneiholle. Moni on tottunut pesemään ihonsa natisevan puhtaaksi ja käyttämään vaahtoavaa pesuainetta, mutta hellävaraisempikin puhdistus riittää aivan hyvin.

Entä sitten, jos on käyttänyt koko ikänsä tehopesevää putsaria ilman minkäänlaisia ongelmia? Sekin on aivan mahdollista, mutta Goharan mukaan kannattaa silti kokeilla hieman hellempää puhdistajaa. Iho saattaa alkaa voida vielä entistäkin paremmin ja näyttää aiempaa hehkuvammalta.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu

Milla, 25, testasi hehkutettua naamanpesukikkaa 2 viikkoa – sai huomata hyviä muutoksia nopeasti

Uusi ihmenaamio auttaa akneen, punoitukseen ja ihon kuivuuteen – ja sen voi tehdä kotona kahdesta aineesta!

Millainen puhdistusaine millekin ihotyypille tulisi valita? Kosmetologi kertoo, miten tunnistat toimivan tuotteen

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?