Ahdistavatko aurinkorasvojen kemikaalit? Kokeile näitä fysikaalisia suojia

Kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosat herättävät huolta ja keskustelua. Suojaamista ei silti saa lopettaa – vaihda mieluummin fysikaalisiin aurinkosuojiin.

22.5.2019 11:58

Uutisoimme toissa viikolla uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosat pääsevät imeytymään ihon läpi verenkiertoon.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytetyissä aurinkovoiteissa oli avobentsonia, oksibentsonia, oktokryleeniä ja ekamsulia. EU:n alueella oksibentsoni on pyritty korvaamaan muilla kemikaaleilla, mutta Yhdysvalloissa sitä oli vielä vuoden 2018 tietojen mukaan useimmissa aurinkovoiteissa.

– Tutkimuksessa käytetyt kemialliset filtterit ovat kyllä hyvin yleisiä, ja niitä käytetään myös Suomessa, vahvisti ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ilta-Sanomille.

Punnitse todelliset riskit

Asiantuntijan mukaan harva suomalainen käyttää aurinkovoiteita kuitenkaan sellaisia määriä kuin tutkimuksessa. Kyseisessä tutkimuksessa kolme neljäsosaa ihosta peitettiin paksulla voidekerroksella neljästi päivässä.

– Lisäksi Suomessa aurinkosuojavoidetta usein levitetään vain vapaille aurinkoalueille, eli käsiin ja kasvoille, ei koko iholle. Näin ollen imeytyminen ei vastaa tuota tutkimustilannetta lähtökohdiltaan, Kyrklund sanoi.

Hän suositteli suhteuttamaan kemikaalikuorman ja tunnetusti ihosyöpää aiheuttavan auringon UV-säteilyn riskejä toisiinsa.

– Suomessa 20 000 ihmistä sairastuu ihosyöpään joka vuosi, ja tiedämme, että aurinkosuojavoiteet auttavat vähentämään ihosyöpiä.

Kokeile fysikaalista aurinkosuojaa

Kemiallisten aurinkosuojien turvallisuutta on kuitenkin pohdittu kuluttajien keskuudessa jo vuosia, ja tuoreet tutkimustulokset herättivät suomalaisten joukossa huolta ja keskustelua entisestään.

Jos aurinkovoiteiden kemikaalit ahdistavat, tartu asiantuntijan ehdotukseen ja kokeile tänä kesänä fysikaalista suojaa.

– Jos kuitenkin haluaa, voi aina käyttää aurinkosuojavoiteita, joissa on fysikaalisia filttereitä, jotka eivät imeydy, Kyrklund sanoi.

Kokosimme muutaman varteenotettavan vaihtoehdon luonnonkosmetiikkamerkkien fysikaalisista eli mineraaliaurinkotuotteista. Niiden teho perustuu UV-säteitä pois iholta heijastaviin ainesosiin, kuten sinkkioksidiin ja titaanidioksidiin.

Tuotteet antavat suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.

Mossan uusi aurinkovoide sisältää muun muassa beetakaroteenia ja omega-rasvahappoja, 16,45 € / 100 ml, mm. Ruohonjuuri ja Stockmann.

Fysikaalisiin suojiin siirtyessä ei tarvitse luopua öljyistä. Biosolisin Sublimante-aurinkoöljy sisältää luonnollisia mineraalifilttereitä ja kasviöljyjä ja antaa suojakertoimen 20, 27,95 € / 100 ml, mm. Naturalgoodscompany.com.

Mádara lanseerasi täksi kesäksi kevyen ja helposti levittyvän fysikaalisen suojan Weightless Sun Milkin, 25,90 € / 150 ml, mm. Stockmann ja Sokos.

 Fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon. Mineraalisuojat täytyy pestä huolellisesti pois, jotta suoja ei kerrostu iholle. Öljypohjainen puhdistus, kuten kookosöljy, poistaa mineraalit iholta tehokkaimmin, vinkkaa Natural Goods Company.

Lähes kaikilta brändeiltä löytyy erillinen aurinkosuojavoide myös kasvoille. Algamariksen aurinkovoidespray suojakertoimella 30, 26,90 € / 125 ml, ja kasvojen aurinkovoide kertoimella 50, 23,90 € / 50 ml, mm. Houseoforganic.fi.

Laveran mineraaliaurinkosuoja lupaa hellävaraista suojaa erityisesti herkälle, aurinkoherkälle ja lasten aralle iholle, 18,99 € / 75 ml, mm. Ruohonjuuri.

Weleda Edelweiss Baby & Kids -aurinkovoide suojakertoimella 50 sopii lasten lisäksi luonnollisesti aikuisellekin, 22,95 € / 50 ml, mm. Sokos ja luontaiskaupat.

Korealaisen suosikkimerkki Whamisan Organic Flowers -aurinkosuoja antaa korkean suojan ja sisältää muun muassa avokadoöljyä, 36,90 € / 60 g, mm. Natural Goods Company ja Stockmann. Jälleenmyyjän vinkki! Erittäin kuivaihoisen kannattaa kosteuttaa iho hyvin ennen voiteen levittämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?