Luulitko oman ruskettumisen tai pilvien suojaavan auringolta? Luulit väärin – ihotautilääkäri lataa faktat tiskiin

Oma rusketus, suihkurusketus ja pilvet antavat suojakertoimen kaksi, kertoo suomalainen ihotautilääkäri.

22.4.2019 8:12

Ruskettuminen on ihon keino suojautua auringon säteilyltä. Ihon sävy syntyy auringon aktivoimien melanosyyttien tuottaman melaniinin seurauksena: mitä enemmän melaniinia, sitä tummempi ihonväri.

– Kaikki rusketus, mitä UV-säteilystä saadaan, tapahtuu DNA-vaurion kautta. Vaurion vuoksi aktivoituu entsyymi, joka alkaa korjata ihoa, ja elimistölle tulee viesti, että ihon suojaksi pitää ruveta tekemään rusketusta. Rusketus on siis suojamekanismi eikä mikään kauneudenhoitokeino, on ihotautiopin professori ja ihotautilääkäri Erna Snellman kertonut aiemmin.

Rusketus antaa iholle kuitenkin vain heppoisen suojan. Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund muistuttaa ihonhoitomerkki La Roche-Posayn tilaisuudessa, ettei ruskettuneesta ihosta ole läheskään riittäväksi aurinkosuojaksi.

– Pilvet antavat suojakertoimen kaksi, samoin oma ruskettuminen ja suihkurusketus.

Ihotautilääkärit suosittelevat nykyisin aina suojakerrointa 50. Sekin antaa vain 98-prosenttisen suojan.

– Syy suositukseen on se, että ihmiset eivät käytä suojatuotetta tarpeeksi suuria määriä, Kyrklund sanoi aiemmassa jutussamme.

Levitätkö rasvaa tarpeeksi?

Suojakerroin eli SPF suojaa vain UVB-säteiltä ja aina vain niin pitkään, kuin kerroinluku kertoo oman ihosi luontaisen kyvyn vastaanottaa aurinkoa palamatta.

Virallisen suosituksen mukaan aurinkosuojaa tulisi levittää aikuiselle 40 millilitraa ja lapselle 20 millilitraa kerralla ja lisätä parin kolmen tunnin välein.

Tunne UVA- ja UVB-säteiden ero

Kuten kerroimme aiemmassa jutussamme, auringon UVA- ja UVB-säteilyn vaikutukset ovat moninaiset.

UVB-säteily saa aikaan melaniinin tuotannon lisääntymisen eli rusketuksen ja palamisen. Se kasvattaa myös riskiä ihosyöpien syntyyn.

UVA-säteily on puolestaan ihon ennenaikaista vanhenemista, ryppyjä, veltostumista ja pigmenttimuutoksia aiheuttava säteilyn muoto. Ihon pigmenttimuutokset eli esimerkiksi maksaläiskät ja hyperpigmentaatio johtuvat melaniinin liikatuotannosta, kun esimerkiksi tummasolusyöpä melanooma on lähtöisin itse melanosyyteistä eli melaniinia tuottavista pigmenttisoluista.

Myös UVA aiheuttaa ihosyöpää ja laukaisee usein myös ihoärsytystä, kuten punoitusta, kutinaa ja aurinkoihottumaa.

Myös lämpösäteily ja näkyvä valo vanhentavat ihoa

Suuri osa auringonsäteistä on UV-säteiden lisäksi infrapuna- eli lämpösäteilyä ja näkyvää valoa.

Carl Kyrklund kertoo, että viimeisimpien tutkimusten mukaan myös näkyvä valo ja infrapunasäteily vaikuttavat ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.

– On uutta, että näkyvä valokin voi aiheuttaa ryppyjä, ja nyt siitäkin on hieman dataa, että infrapunasäteily vanhentaisi ihoa. Monilla auringon säteillä on siis vanhentava vaikutus.

Suojaudu auringolta oikein

Uusimmat aurinkosuojatuotteet yhdistelevät sekä UVB-, UVA- että infrapuna- ja näkyvän valon suojaa.

SPF-suojakerroin kertoo tuotteen UVB-suojan tason.

UVA-suoja merkitään puolestaan joko ympyröidyllä UVA-merkillä tai PA+-merkinnällä. Kun tuotteessa on ympyröity UVA-merkki, UVA-suoja on vähintään kolmasosa tuotteen UVB-suojaluvusta. PA+-merkinnät kertovat UVA-suojasta kansainvälisesti – mitä enemmän plussia, sitä korkeampi suoja.

Muista myös, että aurinkotuote on käytettävä pakkausmerkinnän ilmoittaman ajan sisällä. Usein se on aurinkotuotteissa 12 kuukautta.

Vaikka tuote näyttäisi, tuntuisi ja tuoksuisi aivan samalta kuin aiemmin, säilyvyysajan umpeuduttua nimenomaan säteilyltä suojaavat ainesosat ovat ehtineet alkaa hajota.

Kotimaisen BTB13-ihonhoitomerkin aurinkovoide sisältää UVB- ja UVA-suojan sekä yhdistettä, jonka oroottihappo on vahva antioksidantti auringon ja näkyvän valon aiheuttamaa ikäännyttävää hapetusstressiä vastaan. 42 € / 50 ml.

Medik8:n fysikaalinen UVA- ja UVB-aurinkosuoja lupaa suojata ihoa myös UV-säteilyn aiheuttamilta vapailta radikaaleilta ja infrapunasäteiltä ja ehkäistä ihon aurinkovaurioita ja ennenaikaista ikääntymistä. 69 € / 90 ml.

Estée Lauderin mineraalipohjainen aurinkovoide suojaa ihoa UVA- ja UVB-altistukselta ja lupaa kosteuttaa sekä auttaa ihoa puolustautumaan saasteilta ja infrapunalta. Perfectionist Pro Multi-Defense UV Fluid SPF 45, 44 € / 30 ml.

Lieracin anti-age-aurinkosuoja vartalolle suodattaa sekä lyhyet että pitkät UVB- ja UVA-säteet. Lupaa torjua infrapunavalon aiheuttamia vaurioita ja hillitä näkyvän valon vahingollisia vaikutuksia. Sisältää myös kosteuttavaa hyaluronihappoa ja ruskettumista aktivoivaa peptidiä. Sunissime Energizing protective milk SPF 30, 34,90 € / 150 ml.

ZO Skin Health -sarjan aurinkosuojatuotteet lupaavat antaa laaja-alaisen suojan UVA- ja UVB-säteilyä, HEV- eli näkyvää valoa ja infrapunasäteilyä vastaan. Oclipse Smart Tone Broad Spectrum SPF 50, 93,90 € / 45 ml.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?