Voiko selluliitista päästä eroon? Suomalaiset asiantuntijat kertovat, mikä vaikutus ruoalla, liikunnalla ja hypetetyillä hoidoilla todella on

Kunhan muistat kuivaharjata, juoda vettä ja lätkiä selluliittivoidetta vimmatusti, muhkurainen appelsiini-iho kyllä katoaa. Tai sitten ei.

Asiantuntijoiden mukaan selluliitin kadottaminen ei ole mikään helppo homma, tai välttämättä edes mahdollista.

21.4.2019 18:02

Moni alkaa tarkastella paksun vaatekerroksen alle kuukausiksi hautautunutta ihoaan kriittisin silmin. Sen lisäksi, että sääret kaipaavat väriä pintaan, on jälleen aika kamppailla ikuista vihollista, selluliittia vastaan.

Armoton kahvinpuruilla kuorinta, kuivaharjaus, veden juonti, kyykkäys, sokerista luopuminen, ihmeellisten ruoka-aineiden syöminen ja erilaisten voiteiden levittely tuntuvat tieltä onneen – siis siihen muhkurattomaan ihoon.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Asiantuntijoiden mukaan selluliitista eroon pääseminen ei ole mikään helppo homma, tai välttämättä edes mahdollista.

Selluliittia on 80 prosentilla naisista

Lääkärikeskus Mehiläisen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen suhtautuu selluliitinpoistopuheisiin varauksella. Hän ei usko perinteisiin kotikonsteihin tai edes kaikkiin ammattilaishoitoihin, jotka lupaavat vähentää muhkuroita.

– Selluliitti on monimutkainen juttu. Sen syitä ja syntymisprosessia ei tunneta vieläkään täysin. Se tiedetään, että naishormoni estrogeeni, keltarauhashormoni, testosteroni ja joukko muita hormoneita vaikuttavat osaltaan sen syntyyn ja että selluliitti on osittain perinnöllistä, Karppinen selittää.

Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, jota kertyy erityisesti reisiin ja pakaroihin. Sitä voi esiintyä kuitenkin missä tahansa muuallakin, kuten säärissä, vatsassa ja käsivarsissa. Ihosta tulee muhkurainen, koska rasvasoluja ympäröivissä aitioissa eli sidekudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, ja toisaalla löystyvä sidekudos ja toisaalla kiristyvät säikeet työntävät rasvaa kohti ihon pintaa.

Aitiot eivät pysy enää muodossaan ja ihon alaisesta rasvakudoksesta ja siksi myös ihosta tulee epätasainen. Selluliitin syntymiseen vaikuttaa myös rasvan ja kuona-aineiden runsaampi kudoksiin kertyminen kuin poistuminen.

 Pitkälle prosessoidun ruoan syöminen voi hyvinkin olla yksi selluliitin muodostumista edistävä tekijä.

Vaikka selluliitti on rasvaa, appelsiini-ihoa näkyy kaikenikäisillä ja -kokoisilla. Karppisen mukaan selluliittia voi tulla jo teininä, ja sitä voi olla niin hoikilla, ylipainoisilla kuin urheilijoillakin.

– Rasvasolujen sijainti vaikuttaa enemmän kuin henkilön paino. Selluliittia on muillakin kuin lihavilla, mutta toki sen muodostumiseen ja määrään vaikuttaa esimerkiksi se, onko ylipainoa ja ylimääräisiä rasvasoluja kertynyt jo nuoresta asti.

– Naisista noin 80 prosentilla on selluliittia enemmän tai vähemmän. Miehillä sitä on harvemmin, alle 10 prosentilla.

Hormonit, liikkumattomuus ja prosessoitu ruoka syynä?

Erikoislääkäri Ari Karppinen nostaa esiin mielenkiintoisen huomion: koska selluliitti liittyy vahvasti hormoneihin, Karppisen mukaan ylimääräiset hormonit saattavat edistää selluliitin syntyä.

– Miehillä, jotka ovat käyneet läpi hormonihoitoja, selluliitti on yleisempää. En näe mahdottomana, että naisten hormonaalinen ehkäisy lisäisi alttiutta selluliitille.

– Selluliitissa on myös enemmän tyydyttyneitä kuin tyydyttymättömiä rasvoja. Pitkälle prosessoidun ruoan syöminen voi hyvinkin olla yksi selluliitin muodostumista edistävä tekijä.

Myös selluliittihoitoihin erikoistunut kosmetologi, Essi Care -hoitolan omistaja Essi Syyrakki kertoo selluliitin olevan osittain elintasovaiva. Selluliittia tuntuu ilmenevän enemmän valkoisella kuin muulla maailman väestöllä. Syyrakki kertoo kuulleensa, että Thaimaassa turistien kanssa tekemisissä olevilla on oma sana löllyvälle valkoiselle muhkuraiholle.

 Huono tai epäsäännöllinen ruokavalio ja liian vähä veden juonti haittaavat hyvää aineenvaihduntaa, mikä puolestaan aiheuttaa kuona-aineiden kertymistä kroppaan.

Selluliitin syypäiksi listataan usein myös liikkumattomuus ja nykyisin hyvin yleinen, pitkiä aikoja paikallaan istuminen. Sekä Syyrakki että FitFarmin Bikini Challenge -valmentaja Satu Kalmi ovat vahvasti sitä mieltä, että liikunnan puute on suuri syy selluliitin muodostumiseen.

– Jos ei liiku, ongelma-alueelle ei synny tarpeellista verenkiertoa, ja aineenvaihdunta hidastuu. Myös huono tai epäsäännöllinen ruokavalio ja liian vähä veden juonti haittaavat hyvää aineenvaihduntaa, mikä puolestaan aiheuttaa kuona-aineiden kertymistä kroppaan, Kalmi sanoo.

Lääkäri Karppisen mukaan istuminen on korkeintaan pahentava tekijä, sillä miehet istuvat yhtä lailla kuin naiset. Karppisen mukaan jo muodostuneesta selluliitista on hankala päästä eroon.

– Perinteisistä hoitokeinoista eli liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja runsaasta veden juonnista ei ole tieteellisesti tutkittua näyttöä selluliitin poistamisessa. Tietysti ne voivat auttaa ennaltaehkäisemään selluliitin muodostumista ja ovat yleisesti hyviä tapoja pitää huolta terveydestä.

Eroon selluliitista

Syyrakki on erikoistunut kroppaa puhdistaviin ja kiinteyttäviin vartalohoitoihin. Yksi niiden tarkoituksista on poistaa selluliittia. Kaikki hoidot perustuvat elimistön oman lymfakierron edistämiseen.

Lymfakierto on kehon jätteenpoistomenetelmä. Se poistaa ylimääräisen nesteen ja kuona-aineet. Syyrakki vertaa lymfakiertoa verenkiertoon. Lymfakiertoa pumppaavat vauhtiin vartalon lihakset, ja vähäinen liikunta hidastaa kuona-aineiden poistumista ja lisää helposti vaikkapa turvotusta.

 Hieronnasta ei ole apua, jos palaat heti kotiin syömään herkkuja ja kumoat kroppaan lisää kuonaa.

– Lymfa- ja alipainehieronnalla selluliitiksi kertyneet kuona-aineet saadaan liikkeelle. Sarjahoitona hieronnat ovat tehokkaita. Liikkeelle saatu kuona-aine ei enää palaa takaisin, mutta hieronnasta ei ole apua, jos palaat heti kotiin syömään herkkuja ja kumoat kroppaan lisää kuonaa, Syyrakki sanoo.

Lymfakierto on tieteellisesti tutkittu ja todistettu asia, ja lymfahierontoja on tehty tuhansia vuosia. Sen selluliitinpoistotehosta ei kuitenkaan ole tieteellisiä tutkimuksia. Essi Syyrakkikin muistuttaa, että selluliittia on aina helpompi ennaltaehkäistä kuin saada pois.

 Liikkeelle saatu kuona-aine ei enää palaa takaisin.

Myös Ari Karppinen huomauttaa selluliittihoitojen tieteellisen tiedon puutteesta. Maailmassa on vain yksi FDA:n eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymä, selluliittia todella poistava laite. Se katkoo mikroskooppisilla neuloilla selluliitin ympärillä kivistäviä säikeitä, jolloin iho tasoittuu. Laitteita on Euroopassa kaksi kappaletta, ja tavalliselle kuluttajalle yksi hoitokerta maksaisi tuhansia euroja.

– Vaikka hieronnoista ja muista selluliittihoidoista ei ole tutkittua tietoa, ei niistä haittaakaan ole. Kaikki mikro- ja imunestekiertoa edistävät hoidot tekevät hyvää.

Entä se urheilu?

Satu Kalmi vannoo lihaskuntoa parantavan treenin nimiin. Kalmi kertoo, että selluliittia on kestävimmillä maratoonareillakin – pelkkä aerobinen treeni kun ei tehoa appelsiini-ihoon.

– Mutta katsopa 45-vuotiaita fitness-urheilijoita. Ei selluliitin selluliittia missään, sillä heiltä on otettu kaikki rasva kropasta pois. Tietysti tämä on äärimmäinen esimerkki, Kalmi sanoo.

Kalmin mukaan paras keino selluliitin ehkäisyyn ja vähentämiseen on lihaskuntotreenin ja aerobisen urheilun yhdistelmä. Reiluilla painoilla tehtävä salitreeni parantaa lihasten hermotusta ja aerobinen liikunta kuten lenkkeily polttaa rasvaa.

Yhdessä ne vähentävät kropasta rasvan lisäksi kuona-aineita ja luovat pohjan sileälle iholle.

– Jos elämänsä aikana ei ole urheillut yhtään, eikä pakaroissa ja reisissä ole ollenkaan lihasta, selluliitin saaminen pois on todella haasteellinen tehtävä. Koko pohja täytyy rakentaa alusta asti, ja se vie aikaa.

Jos taas itsestään on pitänyt huolta ja lihaskunto on olemassa, selluliittia voi saada oikealla treenillä ja ruokavaliolla tasoittumaan kuudessakin viikossa, Kalmi lupaa. Hän näkee työssään tällaisia tuloksia jatkuvasti.

Näin voit hoitaa muhkuraihoa

Jos vielä kaiken tämän jälkeen tahdot päättäväisesti eroon selluliitista, lääkäri Ari Karppisella on hyvä ohje. Niitä asioita, joihin itse uskoo, jotka tuottavat hyvää oloa ja joista kokee saavansa hyötyä, kannattaa tehdä. Halusitpa sitten kuivaharjata, juoda vettä tai kyykätä joka ilta, siis tee se.

 Suurin osa voiteista yksinkertaisesti turvottaa ihoa, jolloin selluliitti jää piiloon ja iho näyttää tasaiselta.

Jopa parjatuista selluliittivoiteista on hyötyä. Ne eivät poista tai vähennä selluliittia, mutta huijaavat sen hetkeksi piiloon.

– Kosmeettiset aineet eivät saa lain mukaan vaikuttaa solutasolla, poistaa tai polttaa rasvasoluja, joten selluliitille ne eivät voi mitään. Suurin osa voiteista yksinkertaisesti turvottaa ihoa, jolloin selluliitti jää piiloon ja iho näyttää tasaiselta. Voiteet saattavat myös kiinteyttää ja kosteuttaa, jolloin iho näyttää paremmalta, Syyrakki kertoo.

Syyrakillakin on oma neuvonsa muhkuraihoon.

– Hyvin hoidettu, kuorittu ja kosteutettu iho on aina kaunis. Selluliitti näkyy tummassa ja ruskettuneessa ihossa vähemmän, joten päivettävästä vartalovoiteesta voi saada helpotusta epätasaisuuteen.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 12.6.2017.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?