Curly girl -metodi villitsee suomalaisia: Näin Monan, Sannan ja Mariian hiukset muuttuivat täydellisiksi kiharoiksi - Tyyli - Ilta-Sanomat

Suomalaiset hurahtivat upeat kiharat antavaan hiustenhoitometodiin! Monan, 21, Sannan, 24, ja Mariian, 45, hiukset muuttuivat täysin

Luonnonkiharaa tukkaa pitää hoitaa aivan omalla tavallaan, jotta se näyttää hyvältä. Suomalaisnaisten kuvat näyttävät, miksi jokaisen taipuisahiuksisen on helppo innostua curly girl -metodista.

Mona Rajala, Sanna Soinio ja Mariia Kotila ovat opetelleet curly girl -metodin.­

16.4.2019 15:41

Jokainen suomalainen kiharahiuksinen – ja moni kiharatonkin – tuntuu puhuvan yhdestä ja samasta hiustenhoitoilmiöstä: curly girlista.

Me Naiset kirjoitti luonnonkiharien hiusten mullistavasta hoitomenetelmästä helmikuussa, ja mekin julkaisimme jutun.

Nopealla googlaamisella huomaa, että suomalaisissa blogeissa asiaan pureuduttiin vahvasti maaliskuussa. Esimerkiksi maamme seuratuimpiin bloggaajiin kuuluva Annika Ollila kertoi omasta matkastaan upeisiin luonnonkiharoihin. Viikko sitten Yle uutisoi trendikkään metodin villitsevän suomalaisia.

Metodille omistetun Facebook-ryhmän jäsenmäärä kasvaakin kohisten.

– Suurin kasvu on tapahtunut tänä keväänä. Tammikuussa jäseniä oli 2000, huhtikuussa pamahti 13 000 täyteen, Karoliina Lyra, yksi Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä kertoo.

Suomalaisen Facebook-ryhmän perusti alun perin Satu Kankaristo tammikuussa 2018, kun hän huomasi, että isossa kansainvälisessä Curly Girl -ryhmässä oli useampia suomalaisia.

– Aluksi ryhmässämme oli pitkään vain muutamia kymmeniä henkilöitä, mutta viime syksynä ryhmään alkoi tulla enemmän jäseniä, Lyra kertoo.

Mikä curly girl?

Suomalaisten kiharaintoilijoiden ryhmä perustuu kansainvälisten CG-ryhmien tapaan yhdysvaltalaisen kampaajan Lorraine Masseyn 2000-luvun alussa luomaan curly girl -metodiin, jossa omia luonnonkiharoita hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Metodin perussäännöt ovat muutaman hiustuotteissa yleisesti esiintyvän aineen – tiettyjen silikonien, kuivattavien alkoholien ja haitallisten sulfaattien – hylkääminen, kuumista muotoilulaitteista luopuminen, tavallisen pyyhekuivauksen lopettaminen ja kiharoiden kosteuttaminen ja korostaminen.

Näin hiukset muuttuvat

Kolme CG-ryhmäläistä ja metodia noudattavaa naista esittelee hiusmuutoksensa.

Turkulainen Sanna Soinio, 24, kertoo hiustensa olleen aina hieman taipuisat ja kuivat, mutta ei kunnon kiharat. Viime kesänä hän törmäsi vahingossa Youtubessa curly girl -metodiin, ja mielenkiinto heräsi. Voisivatko omat hiukset kihartua nätisti ilman kiharrinta?

– Kesän ja syksyn aikana siirryin käyttämään sallittuja tuotteita, jätin pois hiusharjan ja kuumakäsittelyn ja ostin mikrokuitupyyhkeen hiuksia varten. Vuoden vaihteessa aloitin metodin kunnolla, eli olen yrittänyt löytää itselleni sopivan hiustenpesurutiinin ja kokeillut erilaisia hiusnaamioita ja hoitoja.

Soinio pitää rutiinin kuitenkin suhteellisen yksinkertaisena, jotta hiustenpesupäivänä ei tule epätoivoinen olo.

– En usko, että hiukseni menevät pilalle, jos joskus esimerkiksi joudun käyttämään sulfaatteja tai käyn saunassa ilman kunnon lämpösuojaa, vaan ajattelen tätä pidempiaikaisena prosessina. Metodin myötä olen alkanut arvostaa luonnollisia hiuksiani entistä enemmän ja minulla on myös menossa oman hiusvärin kasvatusoperaatio.

Soinio kertoo, että hänen hiuksensa ovat kosteutetummat, ja kiharat ovat elpyneet.

– En ole koskaan ollut suuri hiuksiin panostaja. Vaikka alkuun metodi on työläs, nyt pääsen jo helpommalla kuin alkuun olisin ajatellut.

Sannan hiukset ennen metodiin tutustumista.­

Sannan hiukset nyt.­

Helsinkiläinen Mona Rajala, 21, aloitti curly girl -metodin heinäkuussa 2018.

– Olin aina pitänyt hiuksistani suorina, joten suoristamisen jättäminen tuntui aluksi vaikealta ja olin vähän vastahakoinen. Kuitenkin jo toisen pesun jälkeen näkyi selkeitä tuloksia ja innostuin metodista.

Monan hiukset ennen metodia.­

Monan hiukset nyt.­

Metodin kanssa aloittelevia kehotetaan kärsivällisyyteen. Oikeiden tuotteiden ja itselle sopivan rutiinin löytäminen voi viedä paljon aikaa ja vaivaa.

Rajalalle suurin haaste on ollut jatkuva hiusten varominen esimerkiksi kuivausvaiheessa ja nukkuessa. Myös hiusten pesuväli on lyhentynyt entisestä 5–8 päivästä 3–5 päivään.

– Metodi vie aikaa, mutta ei juuri sen enempää kuin minulle hiusten suoristaminenkaan.

Paras asia on Rajalan mukaan se, että hän tietää nyt hoitavansa hiuksiaan niiden tarvitsemalla tavalla.

– Olen vieläkin järkyttynyt siitä, kuinka vähän olen niitä ennen kosteuttanut.

Tältä Monan hiukset näyttivät pari viikkoa metodin aloittamisen jälkeen auki harjattuna – mitä ei metodin mukaan kiharalle tehdä.­

Mona keräsi valtavasti ihailuja ryhmässä tällä jälkeen-hiuskuvallaan.­

Haminalainen Mariia Kotila, 45, törmäsi metodiin ystävän kiharoissa helmikuussa.

– Aloin heti tonkia tietoa ja muutin täysin hiusrutiinini. Alku oli hurjaa ja tuntui haastavalta, mutta olin motivoitunut. Selvitin kahdessa viikossa mikä itselle sopii ja mikä ei. Muutos näkyi heti alussa, mutta hyvältä alkoi näyttää kahden viikon jälkeen.

Kahden kuukauden jälkeen muutos on hiuksissa suuri – ja tuntuu niin ulkoisesti kuin sisäisesti.

– Hiusrutiinit ovat kuin uusi ihana harrastus, nautin hiusten ”ruokkimisesta” ja tuntuu, että olen vihdoin löytänyt kiharaidentiteettini. Koen, että suurin muutos on henkinen. On ihanaa olla Curly Girl!

Mariian hiukset ennen metodin aloittamista.­

Mariian hiukset nyt.­

Näin kokeilet curly girlia

Curly Girl Suomi jakaa ryhmässään selkeät perusohjeet CG-metodiin.

  1. Final wash. Viimeinen pesu tehdään kerran ennen itse metodin aloittamista. Pese hiukset esimerkiksi shampoolla, käsisaippualla tai suihkugeelillä, jossa on korkea sulfaattipitoisuus mutta EI silikoneja. Sulfaattipesu irrottaa hiuksista silikonijäämät. Tämä pesu tehdään vain kerran, metodia aloittaessa, TAI jos olet käyttänyt tuotteita, joissa on silikoneja. Final washin jälkeen kannattaa laittaa hiusnaamio. Tulevilla kerroilla metodiin kuuluvat vain kohdat 2–7.

  2. Co-wash = Condition wash. Hoitoainepesu. Pese hiukset hoitoaineella tai erityisellä CG-hyväksytyllä, sulfaatittomalla shampoolla päänahkaa myöten. Huuhtele.

  3. Condition. Hoitoainetta hiuksiin. Voit käyttää samaa hoitoainetta kuin co-washissa tai kosteuttavampaa hoitoainetta riippuen kiharatyypistäsi. Anna vaikuttaa muutama minuutti. Syväkosteuta hiuksiasi tarpeen mukaan sopivalla hiusmaskilla. Hoitoainetta laittaessa voit haroa hiuksia sormilla tai harvahampaisella kammalla takkujen varalta.

  4. Leave-in conditioner. Hiuksiin jätettävä hoitoaine. Valitse hiuksillesi sopiva voide, suihke tai öljy ja puristele se märkiin hiuksiin.

  5. Styling eli muotoilu. Käytä sopivaa moussea, geeliä tai muotoiluvoidetta ja puristele se märkiin hiuksiin. Tämä on tärkeä vaihe, sillä muotoilutuote pitää kiharat muodossaan ja pörröisyyttä kurissa.

  6. Drying eli kuivatus. Älä käytä froteepyyhettä! Valitse esimerkiksi vanha puuvillapaita tai erityinen hiuspyyhe ja ploppaa hiukset: Asettele paita tai pyyhe sängylle, käännä pää alaspäin ja aseta hiukset paidalle/pyyhkeelle. Sido paita/pyyhe kevyesti kiinni turbaaniksi. Voit plopata 20–30 minuuttia tai jopa pari tuntia. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää hiustenkuivaajaa, jossa on diffuuseri.

  7. Kun olet plopannut hiukset, ottanut paidan/pyyhkeen pois ja hiukset ovat lähes kuivat, puristele kevyesti hiuksista pois kovuus. Älä käytä hiusharjaa! Selvitä hiukset tarvittaessa vain harvahampaisella kammalla.

Vinkkejä, tuotesuosituksia, vältettävien ainesosien listauksia, muiden curly girlien kokemuksia ja tarkempia ohjeita löytyy runsaasti netistä, Youtubesta ja CG Suomen FB-ryhmästä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?