Aaron Sirainen, 19, kasvatti takatukan ja käveli Pariisin, Milanon ja Lontoon muotiviikoilla – mutta sinä et ole kuullut hänestä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Aaron Sirainen, 19, kasvatti takatukan ja käveli Pariisin, Milanon ja Lontoon muotiviikoilla – mutta sinä et ole kuullut hänestä

Tätä työtä ei kannata tehdä, jos ei ole koko ajan valmis lähtemään, sanoo 15-vuotiaana työt aloittanut suomalaismalli Aaron Sirainen.

Aaron Sirainen matkustaa töihin kotikaupungistaan Helsingistä.

13.3.2019 14:22

Gucci, Raf Simons, Off-White, Marni. Maailmankuuluja muotimerkkejä, joiden näytökset ovat haluttua tavaraa niin näytösmallien kesken kuin yleisön silmin.

Näytöksiä seurataan tarkasti pitkin muotimaailmaa, ja siksi kotimaisten kasvojen bongaaminen lavalta tuntuu aina yhtä upealta: suomalaismalli Aaron Sirainen, 19, on kävellyt kaikkien edellä mainittujen merkkien näytöksissä ja niin Lontoon, Pariisin kuin Milanonkin muotiviikoilla viimeisen vuoden aikana.

Gucci Resort -malliston näytös toukokuussa 2018.

Aaron Marnin näytöksen takahuoneessa Milanon miesten muotiviikoilla tammikuussa 2019.

Aaron sai sulkea Cottweilerin näytöksen Lontoon miesten muotiviikoilla viime kesänä.

Miksi häntä ei tunneta Suomessa?

– Tein mallintöitä Suomessa aika laiskasti kolmisen vuotta. Kävin medialukiota ja tein joitakin näytöksiä ja kuvauksia, mutta en läheskään täyspäiväisesti, Sirainen kertoo nyt.

Viimeisen vuoden ajan tilanne on ollut toinen. Sirainen sai lukion pakettiin, leikkautti takatukan ja yhtäkkiä hänestä kiinnostuttiin kansainvälisesti. Mallitoimisto IMG Modelsille sainattu Sirainen käveli viime kesänä ja tänä talvena miesten muotiviikoilla lukuisissa näytöksissä.

– Vaikea edes muistaa kaikkia. Muotiviikoilla työskentely on aina todella hektistä, castingeissa kierretään ympäri kaupunkia, päivät kestävät pitkään ja samalla saatetaan tehdä johonkin väliin myös kuvauksia.

Selaa Aaronin näytöskuvia! Klikkaa kuvan nuolesta oikealle.

Vahingossa malliksi

Siraisen mallinura käynnistyi sattumalta vuonna 2015. Hänen ystävänsä suoritti työharjoittelua suomalaisella mallitoimisto Brandilla, ja Sirainen käväisi tämän luona toimistolla.

– Minut huomattiin, pyydettiin eri merkeissä uudelle vierailulle ja otettiin listoille.

– Joskus jotkut olivat sanoneet, että sinusta voisi tulla malli, mutta en ollut miettinyt asiaa itse. Se tuli aika puskista.

Aaronin mallinuralle mahtuu monenlaisia hiustyylejä. Kuva kesältä 2016.

Kasvaa kasvaa, hän kirjoittaa puoli vuotta myöhemmin.

Vuoden 2018 mullet-malli eli kasarihenkinen takatukka oli Aaronin läpimurtolook.

Nyt 19-vuotias elättää itsensä mallintöillä mutta myös omalla taiteella, vaatesuunnittelulla ja musiikkivideoiden ohjaamisella. Hän on osa helsinkiläistä Töis-kollektiivia, yhdeksänhenkistä kaveriporukkaa, johon kuuluvat esimerkiksi nopeasti huippusuosioon noussut rap-artisti Cledos ja sellaisia nimiä kuin Chime, BabyfaceBax ja Theofuego.

– Olen aina halunnut taiteilijaksi. Nyt mallinhommat ja Töis-brändi vievät aikaa, mutta esimerkiksi kuvataiteiden opiskelu kiinnostaa.

– Tuleva vuosi paljastaa paljon siitä, kuinka hommat lähtevät rullaamaan. Katson ensi vuonna, haenko opiskelemaan.

Oikeaa työtä, oikeita ystäviä

Siraisen on yllättänyt mallina työskennellessä se, ettei ala olekaan pelkkää kylmää bisnestä, vaan töissä tutustuu kiinnostaviin ihmisiin.

– Olen saanut tärkeitä ystäviä. Siellä on tosi samankaltaisia ihmisiä tekemässä hommia.

Sirainen painottaa myös, että usein ihailtu ja kadehdittu työ vaatii vahvaa työmoraalia.

– Monilla on käsitys, että mallintyö on pelkkää biletystä, mutta se on ihan kunnon työtä, joka vaatii omistautumista.

Iceberg FW19 näytös tammikuussa.

Raf Simonsin näytös Pariisissa tammikuussa.

Helsingissä asuva Sirainen mainitsee työn huonoimmaksi puoleksi tiukat ja äkillisesti ilmaantuvat aikataulut. Käsky pakata tavarat ja lentää moneksi päiväksi pyydettyyn lokaatioon parin päivän varoitusajalla on ennemmin sääntö kuin poikkeus.

– Voin sanoa, ettei sovi, mutta ei tätä työtä kannata tehdä, jos ei ole koko ajan valmis lähtemään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?