13 pientä tapaa auttavat vähentämään kosmetiikasta kertyvän roskan määrää - Tyyli - Ilta-Sanomat

13 pientä tapaa auttavat vähentämään kosmetiikasta kertyvän roskan määrää

Zero waste -ideologian tavoitteena on säästää sekä luontoa että lompakkoa. Onneksi kosmetiikasta kertyvän roskan vähentäminen ei ole vaikeaa.

27.2.2019 7:02

Ympäristöstä huolehtiminen on nyt trendikkäämpää ja ennen kaikkea tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Zero waste -ajattelutavassa eli nollajäteideologiassa maailmaa pyritään pelastamaan tuottamalla mahdollisimman vähän jätettä ja pienentämällä hiilijalanjälkeä.

Hyvin toteutettuna zero waste -ideologia säästää paitsi maapalloa myös kukkaroa, kun turhat ostokset jäävät hyllyyn.

Tutustu pakkausmerkintöihin

Suurimman osan meikki- ja pesuainepakkauksista voi kierrättää, kun tutustuu ensin merkintöihin ja malttaa käyttää muutaman minuutin pakkausten puhdistamiseen ja osien erottelemiseen.

Yllättävän usein kyse on pienistä asioista, jotka eivät tulisi edes mieleen, ellei joku niistä erikseen mainitsisi.

Puinen, teroitettava kajalkynä on huomattavasti muovista versiota ekologisempi. Bambusta tehty hammasharja maatuu lähes täydellisesti harjaosiota myöten. Hiuslakka- ja kuivashampoopullot menevät metallinkeräykseen. Keräys- ja kierrätyspisteitä löytyy nykyisin Nuorgamia myöten.

Loput 9 vinkkiä luonnon ja lompakon säästämiseen

  1. Valitse tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia. Paljaaltaan tai pahvirasiassa myytävät palasaippuat ja -sampoot ovat helposti lähestyttäviä tuotteita ensi alkuun. Vältä tuotteita, jotka on kääritty moneen muovikerrokseen.

  2. Tarkista, onko pakkauksessa käytetty kierrätettyjä materiaaleja ja voiko sen kierrättää uudelleen. Jos oma hiilinjalanjälki mietityttää, valitse kotimaassa tehty tuote: sen matka kaupan hyllyyn on ulkomailla valmistettua vastaavaa tuotetta huomattavasti ekologisempi.

  3. Aloita pienistä jutuista. Säästä kierrätykseen kelpaamattomat lasipurkit esimerkiksi omatekoista kosmetiikkaa tai keittiöaineksia varten. Vaihda muovinen hammasharja maatuvaan bambuversioon ja korvaa kertakäyttöiset vanulaput musliiniliinalla tai pesusienellä.

  4. Käytä tuotteet aina loppuun ja mieti tarkkaan, mitä kosmetiikkaa oikeasti tarvitset. Karsi kaikenlaiset heräteostokset.

  5. Suosi biohajoavia pesuaineita. Näin sampoot, saippuat ja hoitoaineet eivät tuota jätettä myöskään pesuveteen. Luonnonkosmetiikan tuotteet ovat takuuvarmasti mahdollisimman nopeasti biohajoavia.

  6. Jos pakkausen osia ei voi irrottaa ja lajitella, pakkauksen voi kierrättää sen materiaalin mukaan, mitä siinä on selvästi eniten. Jos esimerkiksi pahvikotelossa on pieni, muovinen kurkistusikkuna, voi sen silti laittaa pahvinkeräykseen.

  7. Lähes kaiken pakkausmuovin voi kierrättää. Irrota korkit, kannet ja pumput, sillä ne on yleensä tehty erilaisesta muovista. Pumpuissa on usein sisällä metallijouset, jotka pitää myös irrottaa.

  8. Ainut muovi, jota ei voi kierrättää, on PVC-muovi. Jos pakkauksessa on mukana montaa erilaista muovia tai materiaalia eikä osia saa irti toisistaan, kuuluu pakkaus sekajätteeseen.

  9. Lasipakkaukset ovat hieman kinkkisempiä kierrätettäviä. Kosmetiikassa suositut erilaiset huurre- ja erikoislasit eivät sovi keräykseen. Kirkkaat sekä ruskeat ja tummat lasit sen sijaan voi kierrättää.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisissa. Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.

Lue lisää:

Näitä suosittelemme! 15 parasta luonnonkosmetiikkatuotetta – meikit, hiukset, iho

Lopetin meikkaamisen kokonaan kolmeksi viikoksi – 6 asiaa, jotka kokeilu opetti

Marketeistakin löytyy edullista ja hyvää luonnonkosmetiikkaa! 15 tuotetta, jotka oikeasti toimivat

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?