Tässäkö silmälasien tulevaisuus? Tältä näyttävät merestä kerätystä muoviroskasta tehdyt kehykset

Uuden kehysmalliston raaka-aine on Välimerestä kerätty muoviroska.

Suomen markkinoille saapuvat jätemuovista tehdyt silmälasikehykset.

26.2.2019 10:44

Optikkoketju Synsam tuo ensimmäisenä Suomessa markkinoille silmälasikehysmalliston, joka on tehty kokonaan meriin päätyneestä jätemuovista, kertoo yrityksen tuore tiedote.

Mallistoon kuuluu kolme erilaista kehystä kuudessa eri värissä. Kehykset on toteutettu yhdessä espanjalaisen Sea2Seen kanssa, joka suunnittelee ja tuottaa merten jätemuovista tehtyjä kehyksiä.

Mallisto tulee myyntiin kuluvalla viikolla kaikissa Synsam-ketjun myymälöissä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Meren muovijätteen uusiokäyttö on kasvava trendi

Kierrätysmateriaalien käyttö on muotiteollisuuden kuumin innovaatio. Muovijätettä, kuten muovipusseja, kalaverkkoja ja käytettyjä muovipulloja nostetaan maailman meristä, ja materiaalista valmistetaan uusiotuotteita.

Muoviroskaa käyttää materiaalina jo moni vaate- ja asustevalmistaja. Olemme kertoneet aiemmin muun muassa urheiluvaatejätti Adidaksen meren muovijätteestä valmistetuista lenkkareista, suomalaisen uima-asubrändi Halla Hallan bikineistä ja ruotsalaisen ulkoiluvarustevalmistaja Fjällrävenin suositun Kånken-repun muovipulloista valmistetusta kierrätysversiosta.

– Maailman meriin päätyy vuosittain lähes kahdeksan miljoonaa tonnia muoviroskaa. Käytettyjä pulloja, sandaaleja ja kuluneita kalaverkkoja. Jos mitään ei tehdä, vuonna 2050 merissä arvioidaan olevan enemmän muovia kuin kaloja, Synsamin markkinointipäällikkö Elina Silvennoinen sanoo tiedotteessa.

Maailmalla isot kehysbrändit, kuten Stella McCartney ja Hugo Boss, markkinoivat jo kierrätysmuovista tehtyjä silmä- ja aurinkolasikehyksiä. Suomessa Synsamin kehykset ovat tiettävästi ensimmäiset.

Tuhannet kalastajat keräävät jätemuovia kehyksiin

Muovijätteen keräämiseen osallistuvat tuhannet kalastajat eri puolilla Espanjaa. Sea2Seella on Espanjan 30 satamassa sata jätemuovisäiliötä, joista saadaan kehyksiin muovijätettä noin tonni päivässä. Mallisto on valmistettu Italiassa.

Muoviroskasta uudeksi tuotteeksi. Muoviroska kerätään Espanjassa, kehykset valmistetaan Italiassa.

– Kestävä kehitys on megatrendi, jota asiakkaamme pitävät tärkeänä. Haluamme tarjota kuluttajille vastuullisia vaihtoehtoja myös silmälasimuodissa, Silvennoinen sanoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?