Nukkaantuiko vaate? Yllättävät vippaskonstit tehoavat heti

Vaate täynnä nukkaa? Ota talteen Marttojen ja Niksi-Pirkan vinkit.

8.2.2019 6:58

Tänään voisi laittaa pitkästä aikaa sen ihanan lempipaidan päälle. Paitsi että eipä sittenkään – tämähän on nukan peitossa.

Auts. Kuulostaako tutulta?

On ihan luonnollista, että vaatteet kuluvat käytössä eivätkä kestä muuttumattomina vuosikausia.

Pyykkäystavoilla on kuitenkin paljon merkitystä sen suhteen, kuinka helposti nukkaa vaatteisiin ilmestyy. On myös olemassa joitakin niksejä, joihin voi turvautua, jos lempipaidan mielii vielä pelastaa.

Pyykkää kohtuudella

Olga Aula Uudenmaan Martoista muistuttaa, että laadukkaasti valmistetut vaatteet eivät nukkaannu yhtä helposti, koska kestävyyteen on kiinnitetty huomiota jo kankaan- ja langankudontavaiheessa.

– Kannattaa mieluummin ostaa yksi laadukas vaate kuin monta huonolaatuista vaatetta. Näin säästät rahaa ja luontoa. Myös materiaalilla on väliä. Esimerkiksi neuleissa kannattaa suosia ennemmin villaa kuin erityisen nukkaantuvaa akryylia, Aula painottaa.

Ylenmääräinen pyykkäys pistää vaatteen kuin vaatteen koville. Suurinta osaa vaatteista ei tarvitse pestä vielä yhden käyttökerran jälkeen.

– Etenkään villavaatteita ja neuleita ei ole tarpeen pestä kovin usein, sillä ne eivät yleensä ole kosketuksissa ihon kanssa. Tuuletus riittää hyvin, ja tahrat voi poistaa paikallisesti ilman, että laittaa koko vaatetta pesuun.

– Myös aluspaitoja käyttämällä voi harventaa suosikkipaitojen pesuväliä. Itse pesen villavaatteet yleensä talven jälkeen ennen laatikoihin laittamista, tarvittaessa useammin, Aula toteaa.

Vältä nukkaantuminen pesukoneessa

Jos pyykätä pitää, on tärkeää pestä pesumerkintöjen mukaan. Vaate saattaa nukkaantua pyykinpesun yhteydessä, jos samassa koneellisessa pestävät tekstiilit pääsevät kuluttamaan ja hankaamaan herkästi nukkaantuvaa materiaalia.

Siivous.infon mukaan pesupussin käyttö saattaa osaltaan vähentää vaatteiden nukkaantumista.

Nukkaantumista voi sivuston mukaan ehkäistä myös kääntämällä vaatteet nurinpäin ennen pesua ja välttämällä voimakasta linkousta pesun jälkeen.

Nukkakammasta apua

Jokaisella pesukerralla vaatteesta irtoaa tekstiilipölyä, joka voi jäädä vaatteeseen. Samalla tavoin vaikkapa tekstiiliin tarttuneet hiukset ovat sitkeässä eivätkä irtoa aina pyykätessä.

Aula suosittelee tässä tapauksessa käyttämään vaatteet aika ajoin kuivausrummussa, joka poistaa tehokkaasti irronneen tekstiilipölyn ja karvat pesun jälkeen. Toki myös teippiharja voi olla tässä avuksi.

Itse nukanpoistoon Aula suosittelee erityistä nukkakampaa.

Entä mitä sanoo Niksi-Pirkka?

Aula mainitsee myös kuulleensa niksistä, jonka mukaan nukan saa poistettua sheivaushöylällä.

– Tätä en voi suositella itse, kun en ole kokeillut, mutta moni on ilmeisesti testannut toimivaksi, Aula toteaa.

Ja toden totta – myös Niksi-Pirkassa ollaan tätä mieltä.

– Nukan saa helposti, vaatetta rikkomatta, pois sheivaushöylällä, ja vaate on taas siisti, koko kansan niksipalstalla todetaan.

Eräs vinkkaa pelastaneensa harmaan villapaidan kanssa pesuun joutuneet tummat leggingsinsä ja alushousunsa myös keittiösienellä.

– Karhealla puolella aloin varovaisesti hankaamaan vaatetta vasten. Toimii paremmin kuin kainalohöylä!

Lähteet: Siivous.info, Niksi-Pirkka

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?