Arvostetun muotikilpailun tuplavoitto Suomeen! Tältä näyttävät suunnittelijalupausten mallistot

Tanskasta saapui suomalaisittain loistavia muotiuutisia.

–Koin inspiroivaksi käsitellä tehdastyöläisnaisia, jotka sodan jälkeen joutuivat luopumaan uudesta itsenäisyydestään yhteiskunnan oppression alla, voiton napannut Henna Lampinen kertoo mallistostaan.

31.1.2019 11:31

Suomalaiset suunnittelijat veivät Kööpenhaminan Designers’ Nest -kilpailussa kaksi ensimmäistä kärkisijaa.

Kyseessä on merkittävä muotikilpailu: Designers’ Nest -kilpailu järjestetään Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä, ja se on Pohjoismaiden johtava muotikilpailu. Kilpailun voittaja kuittaa itselleen noin 6700 euroa.

Tällä kertaa kilpailun voitti Aalto-yliopiston muodinopiskelija Henna Lampinen. Voiton tuonut mallisto on osa 27-vuotiaan Lampisen kandidaatin opinnäytetyötä.

Suunnittelija on hakenut inspiraatiota mallistoonsa toisen maailmansodan aikaisista tehdastyöntekijänaisista, Joan Crawfordista ja 50-luvun kotiäideistä.

Materiaaleissa tulevat esiin tietynlainen tee-se-itse-henkisyys ja käsityöläisyys.

– Tätä tietynlaista progression ja taantuman alituista kitkaa pyrin ilmentämään sekoittamalla ajankuvasta tuotuja elementtejä uudella tavalla. Henkilökohtaisesti koen tärkeäksi, että työssäni paistaa mielenkiintoisten ideoiden lisäksi myös ajatuksia herättäviä teemoja, kuten tämän malliston poliittinen vire, Lampinen kertoo.

Lampisen suunnittelemassa mallistossa on käytetty erilaisia tekstiilejä ja tekniikoita, kuten neulontaa, painatusta ja tilkkutäkkejä.

– Minulle oli tärkeää tuoda materiaaleissa esiin tietynlaista tee-se-itse-henkisyyttä ja käsityöläisyyttä. Ajatuksena oli, että nämä tehdastyöläisnaiset olisivat ottaneet miehensä vanhoja takkeja ja uudelleenkäyttäneet niitä. Monet mallistoni vaatteista syntyivät kirjomalla yhteen paloja sukista ja käytetyistä miesten jakuista.

Monet malliston vaatteista syntyivät kirjomalla yhteen paloja sukista ja käytetyistä miesten jakuista.

Lampinen kertoo voiton tulleen hänelle täytenä yllätyksenä.

– Taso oli todella kova, ja mallistot erosivat toisistaan todella paljon. Etukäteen oli vaikea arvioida, mitkä mallistot nousisivat juryn silmissä oikeuksiinsa, voitostaan iloinen ja ylpeä Lampinen pohtii.

Toiseksi kilpailussa ylsi 26-vuotias Tuuli-Tytti Koivula, niin ikään Aalto-yliopistosta.

Koivulan mallisto on inspiroitunut suunnittelijan omasta Balkanin reppureissusta, Marie-Antoinetten aikakaudesta sekä 60-luvun maalaismummoista. Koivula on saanut inspiraatiota myös edesmenneestä mummostaan.

Koivula haki inspiraatiota edesmenneestä mummostaan.

– Kokosin taustatarinan hupsusta mummosta, joka asuu hylätyssä aavemaisessa talossa, jossa aika on pysähtynyt 60-luvulle. Tarinan mummo kuvittelee olevansa itse Marie-Antoinette ja hän tekee vaatteensa pöytäliinoistaan, verhoistaan sekä muovipusseista. Koko malliston tunnelma on hyväntahtoinen, joskin aavemainen.

Koivula halusi kokeilla mallistossaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Mallistossa onkin käytetty materiaalina esimerkiksi muovipusseja. Muita materiaaleja ovat muun muassa sametti, kevyt tylli sekä mohairneule.

Materiaaleja ovat muun muassa sametti, tylli ja mohair.

Mallistossa on käytetty materiaalina esimerkiksi muovipusseja.

Koivulalla on pitkä urheilutausta alppihiihdossa ja hän kilpaili kaksi ensimmäistä opiskeluvuottaan vielä lajin parissa. Koivula kuvailee malliston olevan ”siirtymä” alppihiihdosta muotiin.

Menestys myös muotikilpailussa tuntuu hyvältä.

– Kansainvälisen tunnustuksen saaminen omasta luovasta työstä tuntuu tietenkin hienolta. Se luo uskoa itseen ja omaan tekemiseen.

Lue kaikki viimeisimmät muotiuutiset täällä! Seuraa MyStylea myös Instagramissa @iltasanomatmystyle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?