Miksi luomiväri katoaa silmistä päivän aikana? 6 asiaa, jotka sinun täytyy kysyä itseltäsi - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miksi luomiväri katoaa silmistä päivän aikana? 6 asiaa, jotka sinun täytyy kysyä itseltäsi

Silmämeikin pohjustaminen on tärkeää, jos haluaa luomivärinsä pysyvän.

Luomivärin pysyvyyttä voi parantaa muutamalla kikalla.

27.1.2019 14:27

Miksi luomivärini katoaa päivän mittaan tai kasautuu viiruiksi luomivakoon, vaikka käytän silmämeikin pohjustusainetta?

Sitä minäkin olen joutunut usein pohtimaan, sillä yläluomeni ovat raskaanpuoleiset ja jonkin verran rasvoittuvat, mikä asettaa silmämeikille haasteita. Kun silmä liikkuu räpyttelyn mukana lukuisia kertoja päivässä, luomiväri lähtee helposti liikkumaan.

Yritysten ja erehdysten jälkeen olen kuitenkin löytänyt toimivat tuotteet ja tekniikat, joilla silmämeikkini pysyy siistinä aamusta iltaan. Olen myös huomannut, että ripsivärikin leviää ja varisee vähemmän, kun yläluomet on pohjustettu huolella.

Jos luomivärisi on karkailevaa sorttia, näihin kuuteen kysymykseen vastaamalla löydät todennäköisesti ratkaisun ongelmaan:

1. Niin, pohjustitko luomesi?

Koska tähän juttuun saattaa päätyä myös ihmisiä, jotka eivät pohjusta luomiaan, kerrottakoon, että pohjustaminen todella auttaa luomiväriä pysymään. En itse pidä kasvomeikin pohjustamista supertärkeänä vaiheena, sillä usein meikkivoiteet toimivat hyvin itsekseenkin, mutta silmämeikin pohjustustuotteisiin luotan.

Joidenkin silmät toki ovat sellaiset, että silmämeikki pysyy melko hyvin paikallaan ilman pohjustustakin, mutta useimmat hyötyvät silmämeikin pohjustustuotteen käytöstä – etenkin, jos meikin on tarkoitus kestää hyvänä tunteja.

2. Mitä tuotetta käytit silmämeikin pohjustukseen?

Kaikki silmämeikin pohjustusaineet eivät ole samaa tavaraa, vaan jotkut toimivat paremmin kuin toiset. Tässä tuotekategoriassa klassikot ovat usein klassikoita syystä, mutta käyttäjäkohtaisiakin eroja esiintyy, ja kaikki tuotteet eivät toimi kaikilla.

Esimerkiksi Urban Decayn Eyeshadow Primer Potion -pohjustusaineita kehuu moni, ja myös Smashboxin Photo Finish 24 Hour Shadow Primer on pidetty luomivärin pohjustaja. Sosiaalisessa mediassa moni myös kertoo suosivansa pohjustukseen Macin voidemaisia Pro Longwear Paint Pot -luomivärejä sävyissä Painterly ja Soft Ochre.

Edullisemmista tuotteista itselläni ovat toimineet Catricen Eye Foundation Waterproof Eyeshadow Primer sekä nettikaupoissa myytävä Milani-merkkinen luomivärin pohjustaja.

Suhtautuisin myös varauksella peitevoiteen käyttämiseen pohjustustuotteena, vaikka hätätilassa se on usein parempi kuin ei mitään. Toimivuus riippuu pitkälti peitevoiteen koostumuksesta, mutta yleisesti ottaen ne eivät jätä ihan samanlaista pintaa kuin pohjustukseen tarkoitetut voiteet.

3. Miten levitit pohjustusaineen?

Pohjustusaine kannattaa levittää puhtaille silmäluomille joko siveltimellä tai sormin ja liikkuvan luomen lisäksi myös luomivakoon ja hieman sen yläpuolelle. Jotkut levittävät pohjustuksen kulmakarvan alareunaan saakka.

Pohjustusaineen kannattaa antaa kuivahtaa levittämisen jälkeen hetken aikaa, jotta se muodostaa ihon ja meikin väliin eräänlaisen suojaavan kalvon. Jotta pohjustus ei kerääntyisi luomivakoon ja tässä vaiheessa, kuivumista odotellessa kannattaa laittaa vaikka silmät kiinni tai katsella muutaman sekunnin ajan alaspäin.

Itse suosin mahdollisimman ohutta kerrosta, sillä mitä enemmän luomella on tavaraa, sitä enemmän siellä on myös materiaalia paakkuuntumiseen.

4. Kiinnititkö pohjustuksen?

Meidät on opetettu kiinnittämään meikki esimerkiksi kerroksella puuteria, mutta silmämeikin pohjustuksen kiinnittäminen on makuasia. Kiinnittämisen tarve voi myös riippua käytetyistä luomiväreistä, sillä niidenkin koostumuksissa on eroja.

Jos kuitenkin tuntuu, että silmämeikki ei pohjustuksesta huolimatta pysy, kevyttä puuterointia kannattaa kokeilla. Puuteri imee itseensä rasvaa ja kosteutta, joten sen avulla saa minimoitua leviämisriskin ja toki myös varmistettua pohjustusaineen kiinnittymisen.

5. Mitä muita tuotteita käytit?

Aina vika ei ole siellä, mistä sitä ensimmäisenä etsii. Esimerkiksi kovin öljypitoiset ihonhoitotuotteet saattavat silmien lähelle päätyessään saada silmämeikin liukenemaan. Silloin edes parhaasta pohjustustuotteesta ei välttämättä ole apua – tai jos tapana on hieroa silmiä huomaamatta käsillään.

6. Käytitkö meikinkiinnityssuihketta?

Me Naisten toimittaja Viivi kertoi vähän aikaa sitten luottavansa meikinkiinnityssuihkeeseen. Se ei tosiaan ole vain pohjameikin viimeistelyä varten!

Meikinkiinnityssuihke kannattaa suihkauttaa kasvoille siinä vaiheessa, kun kaikki puuterimaiset tuotteet ovat paikoillaan. Se sekä kadottaa ylimääräisen puuterisuuden että pidentää meikin kestoa, kunhan tuote on nimenomaan pysyvyyttä parantava eikä esimerkiksi vain kuultoa tuova.

Hyvä väli suihkuttaa kasvot on, kun silmämeikki on ripsiväriä vaille valmis. Niin ripsari ei leviä kosteudesta.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Suttaako upouusi ripsarisi? Ota avuksi meikkitaiteilijan helppo kikka

Raskaat yläluomet eivät estä nätin silmämeikin tekemistä – 9 vinkkiä, joilla onnistut

Näin paljon erilaiset silmänrajaukset muuttavat ulkonäköä – testasimme 6 eri vaihtoehtoa

Metallinhohto, nenäliinakikka ja 4 muuta vinkkiä täydelliseen silmä- ja huulimeikkiin

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?