Hajuvesi on yksi klassisimmista, iättömimmistä ja ajattomimmista lahjavaihtoehdoista – ja tuote, jota käyttää lähes jokainen.
Mutta tiedätkö, mitä ostat?
ShopAlike-shoppailusivusto on koonnut kattavan hajuvesioppaan, jossa kerrotaan muun muassa tuoksujen historiasta, erilaisista tuoksuperheistä ja maailman kalleimmista ja erikoisimmista tuoksuista.
Samassa se listaa tuoksutyyppien erot. Tunnetko jokaisen tyypin ominaisuudet?
Parfyymi
Hajuvesissä tuoksuvat uutteet, yhdisteet ja öljyt liuotetaan etanoliin, veteen tai niiden sekoitukseen. Hajuvesiä löytyy eri vahvuuksissa eli laimennusluokissa, jotka kertovat, millainen tuoksuvien ainesosien pitoisuus hajuvedessä on. Pitoisuudet vaihtelevat hieman eri lähteiden mukaan.
Kaikkein arvokkain ja vahvin tuoksupitoisuus on parfyymissa. Parfyymi sisältää 15–40 prosenttia erilaisia tuoksuyhdistelmiä. Suuri pitoisuus takaa suuren keston, mutta tekee tuoksusta helposti liian voimakkaan. Parfyymiä tulee aina käyttää kohtuudella.
Eau de Parfum, ”EdP”
Parfyymia kevyempi tuoksuluokka on tarkoitettu arkikäyttöön. Se ei ole yhtä läpitunkeva. EdP sisältää noin 15–20 prosentin tuoksupitoisuuden ja kestää iholla noin kahdeksan tuntia.
Eau de Toilette, ”EdT”
EdT-tuoksujen tuoksupitoisuus on noin 5–10 prosenttia. Tuoksupitoisuuden takia se on usein myös hinnaltaan EdP:tä edullisempi. EdT:n tuoksu kestää noin neljä tuntia.
Eau de Cologne, ”EdC”
ShopAlike kertoo, että alkuperäinen Eau de Cologne eli Kölnin vesi oli parfyymi, jonka loi vuonna 1709 Giovanni Maria Frina Saksan Kölnissä.
Nykyisin Cologne-termiä käytetään kuvaamaan tuoksutyyppien alhaisinta pitoisuutta, noin 3–8 prosenttia. Nimitys yhdistetään usein virheellisesti miesten tuoksuihin, vaikka näin ei ole. Tuoksu kestää iholla tunnin tai pari.
”Eau Fraiche”
Nämä veteen liuotetut tuoksusuihkeet sisältävät maksimissaan 3 prosenttia aromaattisia yhdisteitä. Ne eroavat miesten after shave -tuotteista siinä, että niihin ei ole lisätty alkoholia, jonka tarkoitus on puhdistaa parranajossa syntyviä haavoja.
Osittainen lähde: Burlington.com
Hajuvesien latva-, sydän ja juurituoksut
Hajuvesien tuoksuyhdistelmä nojaa eri haihtumisvaiheisiin, joiden ansiosta tuoksu avautuu pikkuhiljaa latvatuoksusta sydän- ja juurituoksuun.
Latvatuoksu eli alkutuoksu luo ensimmäisen vaikutuksen tuoksusta. Tuoksu haihtuu nopeasti, mutta on samalla myös vahva. Yleisimmät latvatuoksut sisältävät sitrustuoksuja ja yrttejä.
Sydäntuoksu eli keskituoksu luo tuoksuyhdistelmän ytimen ja kestää yleensä useamman tunnin ennen kuin se haihtuu iholta. Sydäntuoksun nuotit sisältävät useimmiten kukkaistuoksuja, hedelmäisiä tai vihreitä tuoksuja sekä puisia ja mausteisia tuoksuja.
Juurituoksu on kaikkein syvin, läpitunkevin ja voimakkain osa tuoksun koostumusta. Se saattaa olla aluksi jopa epämiellyttävä, ja siksi se onkin peitetty latva- ja sydäntuoksun alle. Juurituoksu pysyy iholla pisimpään. Juurituoksujen nuotit ovat usein puisia tai eläimellisiä tuoksuja, kuten myski tai meripihka.