Pikamuoti on vuoden turhake – yhden vaatekilon valmistamiseen 3 kiloa kemikaaleja, 70 prosenttia vaatteista kaatopaikoille ja polttoon

Huonoja uutisia himoshoppailijoille. Pikamuoti on nyt virallisesti kaikkein turhin asia.

Pikamuoti eli fast fashion on yksi maailman suurista saastuttajista.

13.12.2018 11:21

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2018 turhakkeeksi pikamuodin.

Toimitus valitsi turhakkeen lukijoiden lähettämien liki 500 ehdokkaan joukosta, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote. Valinnalla kiinnitetään huomiota kuluttajien ostotottumuksiin.

Vuoden turhake on jotakin turhaa, hyödytöntä, käsittämätöntä tai häiritsevää. Sillä on myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Turhake ei voi olla henkilö, yhteisö tai yritys.

Aiempia vuoden turhakkeita ovat olleet esimerkiksi vuoden 2017 fleecekangas, vuoden 2016 muovikassi, vuoden 2013 hajustettu roskapussi, vuoden 2010 turkis, vuoden 2004 juotava jogurtti -minipakkaukset ja vuoden 2002 ulkomainen pullovesi.

Tämän vuoden kaikki ehdokkaat voit katsoa täällä.

Ostopäätös syntyy ilman harkintaa, käyttöä ei välttämättä lainkaan

Pikamuoti tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä edullisia vaatteita, joita ostetaan ilman harkintaa ja käytetään lyhyen ajan, jos lainkaan. Suomen Luonnon tuoreen artikkelin mukaan keskivertovaate majailee vaatekaapissa noin kolme vuotta, josta se on aktiivisessa käytössä vain kaksi kuukautta.

Vaatteen aktiivinen käyttöaika on nykyisin noin kaksi kuukautta.

Terminä pikamuoti eli fast fashion on lähtöisin 90-luvun lopulta, jolloin vaatevalmistus alkoi siirtyä Aasian maihin. Niissä hinnan lisäksi kilpailuvalttina on nopea valmistusprosessi.

Vaatevalikoimat vaihtuvat entisen neljän sesongin sijaan nykyisin jatkuvasti päivittyvään, lyhytikäiseen sesonkiin. Ketjuliikkeisiin saapuu tänä päivänä uutta tavaraa joka viikko.

Huomattavat ympäristövaikutukset

– Pikamuotituotteiden valmistusjärjestelmässä liikkuu valtava määrä materiaalia nopealla tahdilla. Tekstiilikuidun ja muodin valmistamisella on mittavat ympäristövaikutukset, jos katsotaan vaikkapa puuvillan kasvatusta, kuitukäsittelyjä ja tekstiilien värjäystekniikoita, Aalto-yliopiston muotoilun tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki sanoo tiedotteessa.

Tiesitkö esimerkiksi, että yhden puuvillapaidan valmistamiseen kuluu noin 2500 litraa vettä ja yhden vaatekilon valmistamiseen tarvitaan kolme kiloa kemikaaleja?

– Vaateteollisuudessa kulutetaan paljon energiaa ja resursseja, mutta lopulta itse tuote on lyhytikäinen ja päätyy nopeasti jätteeksi. Vaatteen elinkaaren soisi olevan nykyistä pidempi, Niinimäki sanoo.

Vaateteollisuuden hiilijalanjäljen on laskettu olevan hieman suurempi kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Jopa 70 prosenttia vaatteista polttoon ja kaatopaikoille

Tiedotteen mukaan Suomessa poistuu käytöstä noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä vuosittain – eli noin 13 kiloa henkeä kohden.

Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista jopa 70 prosenttia päätyy polttoon ja kaatopaikoille.

Koko maailman pikamuotituotannosta arvellaan päätyvän 70 prosenttia poltettavaksi ja kaatopaikoille.

Suomen Luonto kertoo vielä omassa artikkelissaan, että vaatteiden valmistus ja jakelu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä yli miljardi tonnia vuosittain. Koko maapallon päästöt ovat yli 30 miljardia tonnia.

Vaateteollisuuden hiilijalanjäljen on laskettu olevan hieman suurempi kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?