Tiesitkö? Yleinen hormonihäiriö ja 6 muuta syytä, jotka aiheuttavat naiselle naamakarvoja - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Yleinen hormonihäiriö ja 6 muuta syytä, jotka aiheuttavat naiselle naamakarvoja

Karvojen kasvaminen on ihan normaali ja yleensä täysin harmiton ilmiö, vaikka se olisi runsastakin. Kokosimme syyt, joista ylimääräiset haituvat voivat johtua.

Kasvojen karvat eivät ole naisillakaan harvinaisuus.

11.11.2018 8:01

Mitäs nämä tummat haituvat ylähuulen päällä oikein ovat?

Karvojahan ne – jopa 5–10 prosenttia naisista kertoo kärsivänsä liikakarvoituksesta. Karvojen kasvu saattaa ärsyttää, mutta yleensä oire on harmiton ja haitta lähinnä ulkonäöllinen.

Terveyskirjasto suosittelee liikakarvoituksen itsehoidoksi kosmeettisia menetelmiä, kuten nyppimistä tai karvojen poistoa koneella. Me Naiset haastatteli aikaisemmin myös kosmetologia, joka kertoi parhaat vinkkinsä kasvokarvojen poistoon.

Useimmiten liiallisen karvankasvun syyt ovat harmittomia. Mikäli liikakarvoitukseen liittyy muitakin ongelmia, kuten epäsäännöllinen kuukautiskierto, kyse on yleensä androgeenien eli mieshormonien ylituotannosta.

Muita syitä liialliseen karvankasvuun voivat olla:

1. Karvankasvu voi lisääntyä raskauden aikana. Mikäli karvankasvun syynä on raskaus, vaiva katoaa yleensä nopeasti.

2. Toinen hormoneja sekoittava, mutta sinällään harmiton syy ovat vaihdevuodet. Ne lisäävät liikakarvoitusta kasvojen alueella.

3. Ylipaino voi olla yksi syy liialliselle karvankasvulle. Tällöin hoidoksi riittää yleensä laihduttaminen. Painonhallinta on tärkeää myös muiden hormoneihin vaikuttavien sairauksien ehkäisyssä.

4. Vaikka munasarjojen monirakkulaoireyhtymä saattaa kuulostaa pitkältä ja hankalalta sanalta, se on naisten yleisin hormonihäiriö. Liikakarvoituksen lisäksi muita oireita ovat epäsäännölliset kuukautiset ja lapsettomuus.

5. Lisämunuaiset sijaitsevat kehossa munuaisten yläpuolella. Ne osallistuvat kehossa hormonituotantoon. Lisämunuaisten sairaudet ja kasvaimet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia liikakarvoituksen aiheuttajia.

6. Myös tietyissä lääkkeissä voi olla sivuvaikutuksena androgeenien tuotantoa. Sellaisia ovat esimerkiksi steroidit ja minoksiliini-niminen verenpainelääke.

7. Ehkäisypillerien käyttäjien kannattaa muistaa, että pillerit usein hillitsevät karvankasvua. Pillerien käytön lopettamisen jälkeen karvankasvu taas saattaa hetkeksi lisääntyä.

Mikäli liiallinen karvankasvu on alkanut nopeasti ja siihen liittyy muitakin oireita, syy kannattaa varmuuden vuoksi selvittää lääkärillä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Stylecaster.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Eroon ärsyttävistä viiksihaihtuvista ja leukakarvoista – kosmetologi vinkkaa miten

Ärtyykö iho karvanpoistosta? Näin pääset eroon sisäänpäin kasvavista karvoista

Vertailussa 6 tapaa poistaa karvat alapäästä – plussat ja miinukset

Nännikipu johtuu usein hormonaalisista muutoksista – erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?