Näin pidät rillit kunnossa: Käsidesi, ihon pH ja 3 muuta asiaa, jotka lasien käyttäjän on syytä huomioida

Silmälaseja tulee helposti kohdeltua kaltoin: laskettua minne sattuu ja kuljetettua vähän miten milloinkin. Pienellä huomiolla saat ne säilymään hyväkuntoisina paljon pidempään.

Silmälasit pysyvät hyvänä, kun huolehdit muutamasta arkisesta asiasta.

1.11.2018 7:01

Vaikka silmälasit on valmistettu kestäviksi, saatat täysin huomaamatta aiheuttaa niille vahinkoa käyttötavoillasi. Silmälasien käyttäjän on hyvä muistaa, että lasit pitää tietyissä tilanteissa ottaa päästä. Joskus niitä on syytä jopa erikseen suojella.

Katso tästä viisi asiaa, jotka huomioon ottamalla saat rillisi pysymään uudenveroisina.

1. Älä säilytä taskussa

– Taskusäilytyksen vahingollisuus tulee kaikille aina yllätyksenä, Instrun kehyskouluttaja Heidi Myllyoja on huomannut.

– Vaikka voisi kuvitella, että lasit olisivat pehmeässä taskussa turvassa, se on usein niille huono paikka. Taskussa on monesti kolikoita, avaimet tai muuta tavaraa, joka voi naarmuttaa linssejä. Paras paikka lasien säilytykseen on niiden oma kotelo.

2. Vältä käsidesin joutumista linsseihin

Heidi Myllyoja kertoo tunnistavansa asiakkaansa laseista, jos tämä työskentelee hoitoalalla. Käsidesi tekee laseille hallaa.

– Käsidesi ei haihdu käsistä kokonaan. Kun sitä käyttävä koskettaa laseja, aine voi ajan myötä jättää sankoihin jopa sormenjäljen.

3. Ota lasit päästä, kun laitat hiuksiin lakkaa

Silmälasit eivät pidä myöskään hiuslakasta, joka sisältää alkoholia. Siksi lakkaa pitäisi suihkuttaa hiuksiin ennen silmälasien laittamista päähän.

4. Ota huomioon ihon pH-arvo.

Ihon happamuuden osoittava pH-arvo vaikuttaa silmälasien säilymiseen ja voi jopa polttaa värin kehyksen pinnalta. Lisäksi ihosi happamuus voi tehdä lasien sangoista ajan myötä sameat, jolloin esimerkiksi musta muuttuu harmaaksi.

Heidi Myllyoja kertoo, etteivät titaani ja muovinen materiaali nimeltä optyl reagoi ihon pH-arvoon.

– Niitä on hyvä suosia, jos iho muuttaa lasien sangat sameiksi.

5. Älä altista laseja kuumalle

Silmälasit eivät myöskään pidä kuumasta höyrystä, joka polttaa linssien pinnoitteen. Siksi silmälasien käyttäjän kannattaakin olla erityisen tarkkana uunia ja astianpesukonetta avatessa ja puusaunaa lämmittäessä.

Nuotiolla lasit voi pitää päässä, ellei ole niin lähellä tulta, että tuntee poltteen kasvoillaan. Myllyojan mukaan lasit eivät myöskään mene pilalle suorassa auringonpaisteessa tai esimerkiksi auringon porottaessa kuumassa autossa.

Optylistä valmistetuissa kehyksissä on tosin erikoinen ominaisuus: muisti. Jos unohtaa lasit kesähelteellä autoon auringonpaisteeseen, ne voivat palautuvat alkuperäiseen muotoonsa ja optikolla tehdyt taivutukset katoavat.

Lue myös:

Kannattaako rillit pestä astianpesuaineella? Näin puhdistat silmälasit oikein

Näin meikkaat kauniit silmien rajaukset – kauneustoimittajan viisi vinkkiä, joilla onnistut varmasti

Haluatko kauniit kulmakarvat? Pidä pinsetit kurissa – ikä harventaa niitä muutenkin

Taas tyvikasvua! 3 konstia piilottaa juurikasvu ja päästä eroon värjäyskierteestä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?