Kaksi Lottaa, jotka haluat tuntea – Korkala, 20, bongattiin malliksi Itäkeskuksen Anttilasta, Kaijärvi, 22, lentokentältä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kaksi Lottaa, jotka haluat tuntea – Korkala, 20, bongattiin malliksi Itäkeskuksen Anttilasta, Kaijärvi, 22, lentokentältä

Suomalaiset mallit Lotta Kaijärvi ja Lotta Korkala luovat uraa maailmalla. Kumpikin löydettiin sattumalta.

Lotta Korkala Roberto Verinon show’ssa Madridissa vuonna 2017 ja Lotta Kaijärvi Burberryn näytöksessä Lontoossa syksyllä 2018.­

31.10.2018 11:30

Lotta Kaijärvi, 22, nousi otsikoihin aiemmin tänä syksynä kuuluisan Victoria’s Secret -alusvaateshow’n casting-tilaisuudesta.

Suomalaisille malleille koekuvauksiin pääsy on harvinaista herkkua – merkki nimittäin kutsuu tilaisuuteen vuosittain vain harvat ja valitut, ja itse näytöksessä käveleminen on mallimaailman lottovoitto.

Ennen Victoria’s Secret -uutisointia Kaijärvi ehti tehdä mallintöitä täyspäiväisesti kaksi vuotta. Malliksi hänet bongattiin Pariisin lentokentältä.

– Mallitoimisto Brandin Toni Korpineva tuli kysymään englanniksi, olenko hollantilainen. Kun kävi ilmi, että olemme molemmat Suomesta, jäimme kahville ja jatkoimme keskustelua, Kaijärvi kertoo.

– Se on paras asia, joka minulle on tapahtunut.

Kahdessa vuodessa maailman muotiviikoille

Korpineva lupasi Kaijärvelle hoitavansa tämän kahdessa vuodessa Victoria’s Secretin castingeihin. Tämän lisäksi Kaijärvi teki määräajassa debyyttinsä maailmanluokan näytöksessä Lontoon muotiviikoilla muotimerkki Burberryn show’ssa.

– Myös Victoria’s Secret on ollut kiinnostunut yhteistyöstä kuvausten merkeissä, ja merkin Pink-mallistolle olen tehnytkin jo kuvia, Kaijärvi kertoo.

Ensimmäisen mallivuotensa Kaijärvi kiersi niin kutsuttuja sivumarkkinoita Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa ja Australiassa. Vähemmän tunnetuista muotimaista saa arvokasta työkokemusta ja materiaalia portfolion kokoamiseen.

Lisäksi matkan varrella kävi selväksi, että mallintyöllä on mahdollisuus päästä merkittäviin ansioihin.

– Mallintöillä voi hyvin menestyessä tienata erittäin hyvin. Vaikka ura onkin suhteellisen lyhyt, taloudelliset mahdollisuudet ovat erinomaiset, Kaijärvi kertoo.

Tänä vuonna Kaijärvi on kolunnut päämarkkinoita Milanossa, Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa.

 Mallintöillä voi tienata erittäin hyvin.

– Palkat vaihtelevat valtavasti, joten on vaikea antaa kuukausiarviota. Palkka riippuu aina asiakkaasta mutta myös mallista ja agentin neuvottelutaidoista. Mitä isompi nimi, sitä enemmän rahaa. Myös sosiaalisen median seuraajakunnan koko vaikuttaa palkkoihin, Kaijärvi kertoo.

Kovaa työtä – ja luksusjahteja?

Espoossa ja Helsingissä koko ikänsä elänyt Kaijärvi on tällä hetkellä käytännössä katsoen koditon. Elämä liikkuu eri viikkoina eri maihin ja kaupunkeihin ja kulkee mukana matkalaukussa.

– Haluan tehdä niin paljon töitä kuin mahdollista. Tällä alalla ei koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

 Mallille ulkonäkö on työkalu, joten itsestään huolehtiminen on ympärivuorokautista.

Kaijärven kansainvälisen bisneksen opinnot ammattikorkeakoulussa ovat tällä hetkellä tauolla.

– Tämä on 24/7-työtä. Jos haluaa menestyä, sen eteen on tehtävä töitä. Mallille ulkonäkö on työkalu, ja itsestään huolehtiminen on ympärivuorokautista, jotta kroppa, iho ja hiukset ovat aina kunnossa, Kaijärvi kertoo.

– Useimmilla on mallintöistä luksuskuva. Moni luulee, että käymme vain jahdeilla bilettämässä ja kuvauksissa kääntymässä.

Tosin Kaijärvi myöntää, että ovet ovat auenneet luksusjahdeillekin.

– Mutta jos pitäisi valita, olenko mieluummin jahdilla juhlimassa vai vaikka perheen kanssa purjehtimassa, perhe menisi ehdottomasti edelle.

 Moni luulee, että käymme vain jahdeilla bilettämässä ja kuvauksissa kääntymässä.

– Maailmalla oppii arvostamaan tavallista arkea, koska sitä ei ole. Meillä on onneksi aktiivinen perhechatti, jossa olemme isosiskoni ja vanhempieni kanssa päivittäin yhteyksissä. Perhe on isoin faniklubini.

Lotta Korkala huomattiin jo 14-vuotiaana

Samaan aikaan tahollaan menestyy toinen Lotta-niminen suomalaismalli. Lotta Korkala, 20, vastaa haastattelupyyntöön Meksikosta.

– Tulin tänne pääasiassa kuvaamaan editorialeja eli lehtiä. Toimistoni Pariisissa on jo hetken aikaa halunnut, että leikkaan hiukseni lyhyiksi. Kun mallilla vaihtuu look, portfoliota täytyy uudistaa, Korkala kertoo.

Korkala on kotoisin Helsingistä ja tehnyt mallintöitä teinistä asti.

– Kaikki vapaa-aikani koulun ulkopuolella on mennyt matkustamiseen.

Karkkiostoksilta malliksi

Malliksi päätyminen oli sattumaa. Korkala oli juuri täyttänyt 14, kun mallitoimisto Fondin Eeva Ketola spottasi tytön Itäkeskuksen Anttilan alakerrasta suklaaostoksilta. Ketola ja Korkala vaihtoivat numerot, sillä Korkala oli vielä hieman liian nuori.

Puoli vuotta myöhemmin puhelin soi, ja 15-vuotiaana Korkala lähti ensimmäistä kertaa Saksaan. Mallilupaus signattiin samoin tein kaikille Euroopan Elite-mallitoimistoille.

Nyt parikymppinen Korkala on tehnyt muotiviikkonäytöksiä Saksan lisäksi jo Pariisissa, Lontoossa, Madridissa ja Barcelonassa. Seuraavaksi suunnitelmissa siintävät New York ja Los Angeles.

Ei pelkkää luksusta

Maailman eri kolkkiin vievä työ pitää Korkalan erossa Suomessa olevasta perheestä.

– Minulla on kaksi pienempää pikkuveljeä, ja se, etten pääse olemaan mukana kun he kasvavat, harmittaa välillä kovasti.

 Monen viikon työputken aikana ainoa mahdollisuus hengähtää on lentokoneessa.

Mallimaailman rankkuus näyttäytyy myös maailmalla eri tavalla kuin Suomessa.

– Malleja venytetään joka suuntaan. Meihin kohdistetaan suurta, mielestäni tarpeetonta henkistä painetta, ja välillä monen viikon työputken aikana ainoa mahdollisuus hengähtää on lentokoneessa.

– Monet nuoretkin mallit kärsivät mielenterveys- ja päihdeongelmista, mutta niihin ei puututa niin kauan, kun työt hoidetaan ja asiakkaat ovat kiinnostuneita. Suomalaiset toimistot pitävät onneksi oman kokemukseni mukaan hyvää huolta malleistaan, Korkala sanoo.

Parasta työssä ovat ihmiset

Korkala satsaa tällä hetkellä itsestään huolehtimiseen. Uusia kaupunkeja ja haasteita varten täytyy olla valmis.

– Nyt Meksikossa ollessani pidän tiukkaa linjaa terveellisestä elämäntyylistä. Urheilen paljon ja syön hyvin.

 Saan viestejä nuorilta tytöiltä. On hienoa olla jonkun inspiraationa.

Korkala kertoo, että upeinta työssä ovat lopulta ihan tavalliset asiat.

– Inspiroivat ihmiset, eri kulttuurit ja solmitut ystävyyssuhteet, hän luettelee.

– Saan myös somen kautta paljon viestejä nuorilta tytöiltä. On hienoa olla jonkun inspiraationa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?