Tiedätkö, mistä hilse johtuu? Näin saat päänahan voimaan taas hyvin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, mistä hilse johtuu? Näin saat päänahan voimaan taas hyvin

Pelkkä pesutahdin korjaaminen saattaa riittää hilseongelman ratkaisuksi.

24.10.2018 7:11

Yhtenä kauniina päivänä näen hiusteni pinnassa pienen, vaalean roskan. Tartun kampaan poistaakseni roskan päiväjärjestyksestä – mutta kampaaminen nostattaakin päänahasta lisää kutsumattomia vieraita. Sehän on hilsettä!

Shampoohyllyllä tuijotan tuoteselosteita ymmärtämättä, millaisilla ainesosilla voisin kosteuttaa kuivahtaneen päänahkaparkani takaisin ruotuun.

Kaikissa muissa hiustenhoitosarjojen tuotteissa tuntuu olevan ihania tuoksuja ja ominaisuuksia, mutta hilseshampoopullon kyljessä on pelkkä ankea vesipisaran kuva sekä suuri teksti: hilse.

Pesua, pesua ja pesua

Selviää, että tylsän näköinen shampoopullo on ihan sopivaa tavaraa pienimuotoisen hilseongelman hoitoon. Ehdoton ykkösjuttu hilseilevän päänahan hoidossa on nimittäin säännöllinen pesu.

Hilseilevän päänahkaparan tekisi mieli antaa levätä jatkuvalta kuuraukselta, mutta asiantuntijoiden mukaan pesun välttely on täysin väärä strategia. Terveyskirjaston mukaan hilseilevää päätä tulisi pestä joka päivä, ja samaa suosittelevat asiantuntijat Me Naisten jutussa.

Tulehdus kuivattaa

Hilse johtuu päänahan tulehtumisesta. Tulehtunut iho uusiutuu pikavauhtia, eikä kosteutta sitovia keramideja ehdi muodostua tarpeeksi. Niinpä kuivaa ihosolukkoa tippuu päästä.

Yleisimmin hilseily liittyy tali-ihottumaan, atooppiseen ihottumaan tai psoriasikseen. Tulehtunutta, kuivaa ihoa hoidetaan kuitenkin samaan tapaan riippumatta siitä, mistä tulehdus johtuu.

Jos hilseily ei taltu päivittäisellä shampoopesulla ja pesun jälkeen levitettävällä hydrokortisonilinimentillä, kannattaa ratkaisua hakea lääkärin pakeilta.

Etikkaa päähän?

Pelkkä pesutahdin korjaaminen saattaa joskus riittää hilseongelman ratkaisuksi, mutta myös käytössä oleva shampoo voi olla syytä vaihtaa hilseshampooseen.

Terveyskirjaston mukaan esimerkiksi ketokonatsolia, piroktoniolamiinia tai sinkkipyritionia sisältävät shampoot auttavat hilseongelman hoidossa. Ketokonatsolituotteita saa apteekista, piroktoniolamiinia ja sinkkipyritionia sisältäviä shampoita myös marketeista.

Luonnonmukaisten konstien etsijöille suositellaan usein shampoita, jotka sisältävät omenaviinietikkaa. Ellen haastatteleman kampaajan mukaan myös tervashampoosta saattaa olla apua.

Hilseshampoota on hyvä käyttää pari kertaa viikossa, ja muina päivinä voi käyttää tavallista shampoota.

Lue lisää:

Hilsemyytti, jonka on viimein aika murtua – 5 todellista syytä päänahan oireiluun

Ihoa ei tarvitsekaan kuoria! Ihotautilääkäri: Kuorinnasta voi olla jopa haittaa

Kuivat ja rohtuneet huulet? 4 kotihoitokeinoa, joita kannattaa kokeilla

Hei kuivaihoinen, tarkista, löytyykö yksi ainesosa puuteripakkauksestasi – kuivattaa ihoa entisestään

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?