Sirkku Hahn ja Nina Stenberg loivat luonnonkosmetiikkasarjan omalla rahalla ja pankkilainalla – tällainen on uusi suomalainen ihonhoitomerkki Inari - Tyyli - Ilta-Sanomat

Sirkku Hahn ja Nina Stenberg loivat luonnonkosmetiikkasarjan omalla rahalla ja pankkilainalla – tällainen on uusi suomalainen ihonhoitomerkki Inari

Suomalainen luonnonkosmetiikkakenttä laajenee. Juuri lanseeratun Inari Arctic Beautyn raaka-aineet tulevat Suomen pohjoisesta luonnosta, ja sen takana ovat nelikymppiset, luonnonkosmetiikkaan rakastuneet naiset.

Inari Arctic Beauty on yksi tuoreimmista tulokkaista luonnonkosmetiikkamarkkinoilla. Perustajat Sirkku Hahn ja Nina Stenberg.

19.10.2018 14:19

– Olisi ihanaa, jos meidän asiakkaamme pääsisivät eroon erilaisten ihonhoitotuotteiden jemmaamisesta kylppäriin. Moni kärsii ihan kivojen ja joten kuten toimivien voidepurkkien kanssa, kun mikään ei ole ihan täydellinen, sanoo Sirkku Hahn, luonnonkosmetiikkamerkki Inari Arctic Beautyn toinen perustaja.

– Toivon, että voimme olla ratkaisu tähän ongelmaan.

Ihonhoidon tehoaineita suomalaisesta luonnosta

Hahn, 46, ja yhtiökumppani Nina Stenberg, 47, luotsaavat uutta suomalaista ihonhoitomerkkiä. Inari-nimen alla, pelkistetyissä, vaaleissa purkeissa julkaistiin aiemmin tänä syksynä neljä luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotetta, joita on kehitetty yli kahden vuoden ajan.

Hahn ja Stenberg ovat luoneet yhdessä suomalaisen, pohjoismaisiin raaka-aineisiin erikoistuneen kumppanin kanssa kasvipohjaisen ihonhoitoyhdistelmän, joka lupaa anti-age-vaikutukset luonnonkosmetiikan raaka-ainein.

Naisten Arctic Blend -nimen saanut sekoitus sisältää pakuria, ruusunjuurta, männynkaarnaa, puolukkaa, lakkaa ja mustikkaa. Lisäksi tuotteissa on esimerkiksi pienimolekyylistä hyaluronihappoa.

Tällä hetkellä valikoimaan kuuluu seerumi, yövoide ja kaksi päiväkäyttöön tarkoitettua kasvovoidetta. Kuvassa toinen päivävoiteista, lähes öljytön kosteusvoide.

Start-up-firmassa palaa omaa rahaa

Nyt tuotteita on neljä, ja ensi vuoden aikana on luvassa toiset neljä lisää. Tuotteet on luotu alusta alkaen omalla rahalla – ja pankin lainalla.

– Olemme klassinen start-up. Meillä ei ole suuria investoijia taustalla, eikä tuhatlappusia satele koko ajan lisää.

Inari on tällä hetkellä kahden naisen yritys.

– Jos sanotaan ihan suoraan, hiki on tullut pintaan moneen kertaan. Kriteerimme tuotteille ovat korkealla. Emme halunneet tehdä yhtäkään kompromissia, vaikka yhä uudet tuotekehitys- ja testikierrokset tarkoittivat aina lisää rahanmenoa, Hahn kertoo.

– Uskomme kuitenkin, että panostus näkyy lopputuloksessa. Luotamme, että kun tuote toimii ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, raha tulee kyllä takaisin.

Miksi luonnonkosmetiikkaa?

Perinteinen eli synteettinen ja luonnonmukainen eli luonnonkosmetiikka jakaa ihmiset nykyisin pitkälti kahtia. Toiset eivät halua kasvoilleen mitään laboratoriotekoista ja vannovat luonnontuotteiden nimiin, toiset taas luottavat synteettisen kosmetiikan puhtauteen ja tehokkuuteen.

 Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan alkoi samalla tavalla kuin ruoan kanssa. Sitä ajattelee, mitä laittaa suuhun tai iholleen.

Sirkku Hahnilla on selvä mielipide. Kymmenisen vuotta sitten luonnonkosmetiikkaa kokeillut ja siihen rakastunut yrittäjä ei voisi vaihtaa enää takaisin perinteisiin purkkeihin.

– Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan alkoi samalla tavalla kuin usein ruoan kanssa. Sitä ajattelee, mitä laittaa suuhun tai iholleen, ja alkaa tutkia asiaa enemmän. Vertailin vaihtoehtoja ja kauhistuin siitä, mitä kaikkea iholle tuli levitettyä.

Sekä Hahn että Stenberg ovat käyttäneet jo vuosia sekä ihonhoidossa että meikissä pelkkää luonnonkosmetiikkaa.

Naiset kuitenkin tiedostavat, ettei luonnonkosmetiikkaan siirtyminen ole aina helppoa. Totutuista tuotteista voi olla vaikea luopua, ja uusien etsiminen vaatii usein aikaa, vaivaa ja kokeilua.

– Ripsiväri on kaikkein vaikein luonnonkosmetiikan tuote. Tosin nyt niitäkin alkaa olla tarjolla jo todella hyviä, Hahn sanoo.

Puhdas Suomi kiinnostaa maailmalla

Oman kokemuksen lisäksi tietoutta luonnonkosmetiikasta on kertynyt oman maahantuontiyrityksen kautta. Sirkku Hahnilla oli kuutisen vuotta luonnonkosmetiikan maahantuontifirma ja verkkokauppa Saksassa, jossa hän on asunut koko aikuisikänsä ja elää edelleen perheensä kanssa.

Myös Nina Stenberg asuu perheineen Saksassa. Hahn on kotoisin Suomesta, Stenberg on suomalainen äitinsä puolelta. Myös Stenberg on kuitenkin asunut osan lapsuudestaan Suomessa ja työskennellyt aiemmin Nokian viestinnässä 15 vuotta.

Inari Arctic Beautylla on matkaa takana nyt kaksi ja puoli vuotta. Kaikkein haastavinta on naisten mukaan ollut tuotekehitys.

 Helposti ajatellaan, että pistetäänpä tästä tätä ja tuosta tuota, mutta kosmetiikan kehittäminen on todella tarkkaa.

Inarin tuotteet valmistetaan Suomessa kansainvälisesti toimivan kosmetiikka-, hygienia- ja lääketuotteiden tuotantolaitoksessa, joka on sertifioitu korkeimpien eurooppalaisten valmistusstandardien mukaisesti. Pakkaukset tulevat Italiasta.

– Sitä helposti ajatellaan, että pistetäänpä tästä nyt vähän tätä ja tuosta tuota, mutta kosmetiikan kehittäminen ja luominen on todella tarkkaa. Ainesosilla voi olla esimerkiksi ristivaikutuksia, ja toiset aineet toimivat keskenään paremmin kuin toiset.

Tällä hetkellä merkkiä myydään Suomessa ja Saksassa, seuraavaksi vuorossa ovat Itävalta ja Ruotsi.

– Tuotteissamme kiinnostavat arktiset raaka-aineet ja Suomi, Stenberg sanoo.

Kaksin kaunihimpi

Kahdestaan yrittämistä naiset kehuvat. Vaikeat päätökset syntyvät kevyemmin yhdessä kuin yksin, kun sama vastuu ja paine jakautuu yhden mielen sijaan kahdelle.

Palo tekemiseen näkyy Hahnin mukaan vuorokauden ympäri.

– Saatamme lähettää mieleen juolahtaneen idean Whatsappissa vaikka myöhään lauantai-iltana. Ei ole suuri ihme, jos toinen vastaa heti.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?