Sopiiko shampoosi hiuksillesi? Asiantuntija vinkkaa oikeat tuotteet joka hiustyypille

Hiustutkijan mukaan erilaisten hiusten puhdistus vaatii eri tuotteita.

19.10.2018 6:49

Hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila HiusAkatemiasta kertoi hiljattain jutussamme, että paras hiustenpesurytmi on 2–3 kertaa viikossa.

Mutta millaisilla tuotteilla omat kutrit kannattaisi pestä? Keräsimme Kassilan neuvojen pohjalta ohjeet eri hiustyypeille.

Kuivat ja karheat hiukset

Kannattaa käyttää voimakkaasti kosteuttavaa shampoota ja hoitoainetta. Ne tuovat hieman lisäkiiltoa ja vievät kuivuutta pois. Sopivan tuotteen löytää pakkausmerkintöjä lukemalla.

Ohuet hiukset

Valitse ohuille hiuksille volyymishampoo paitsi, jos hiuksesi ovat myös vaalennuskäsitellyt.

Liian kosteuttava shampoo pitää hiukset raskaina ja litteinä. Parempi valinta on kevyt shampoo, joka jättää hiukset ilmaviksi.

Sama pätee myös hoitoaineeseen. Jos hiukset ovat pitkät, mutta valuvat silti päätä myöten, kannattaa matkaan napata hiuksiin jätettävä hoitoaine. Sitä voi tarvittaessa laittaa vähän latvoihin, jolloin se pitää niissä kosteutta yllä, eivätkä hiukset hapsota.

Kiharat hiukset

Voit käyttää kiharahiuksisille suunnattuja tuotteita, joita on useilla eri merkeillä. Koska kiharat ovat usein vähän suoraa tukkaa kuivemmat, niille sopivat usein muutkin kosteuttavat shampoot ja hoitoaineet. Tämä riippuu hieman siitä, kuinka säkkärästä kiharasta on kyse.

Värjätyt hiukset

Värjätyille hiuksille suunnatut tuotteet ovat luonnollisesti hyvä valinta. Värjätyille hiuksille suunnatuissa shampoissa on ainesosia, jotka pitävät värin hiuksissa, jolloin se ei lähde haalistumaan niin nopeasti.

Erityisesti punatukkaisten on tärkeää valita värjätyille hiuksille tarkoitettuja tuotteita, koska punaväri lähtee usein herkästi valumaan pois hiuksista. Värin ylläpitoon voi käyttää myös sävyttäviä tehohoitoja ja suoravärejä, jos tarve vaatii.

Vaalennetut hiukset

Ne kaipaavat kosteuttavia tuotteita. Mitä voimakkaammin vaalennetut kutrit, sitä kuivemmat ne todennäköisesti ovat. Platinablondeja varten on erikseen olemassa vaalennusta tukevia shampoita.

Tällaisten shampoiden seassa on sinistä ja violettia, mikä taittaa keltaisuutta pois ja auttaa säilyttämään platinan sävyn. Vaalennetuille hiuksille tarkoitetut shampoot ja hoitoaineet ovat lähtökohtaisesti myös kosteuttavia.

Helposti rasvoittuvat hiukset

Rasvoittuvia hiuksia saattaa haluta pestä useammin. Tällöin on tärkeää, että käytössä on miedosti pesevä shampoo, esimerkiksi niin sanottu vaahtoshampoo. Mikäli käyttää paljon muotoilutuotteita, ei vaahtoshampoo välttämättä riitä jatkuvassa käytössä, vaan sen rinnalle saattaa tarvita muun tuotteen.

Helposti rasvoittuvalle tukalle voi kokeilla turvehoitoa tai hiusten puhdistamista savella. Nämä kikat tuovat hiuksiin volyymia. Jos hiukset lähtevät rasvoittumaan yhtäkkiä, kannattaa selvittää, mistä se johtuu. Rasvoittuminen voi nimittäin olla myös seuraus jostain, mitä syö tai juo.

Vaurioituneet hiukset

Jos hiukset ovat vaurioituneet esimerkiksi vaalennuksessa tai kuumakäsittelyssä, kannattaa tuotteiden valinnassa kääntyä kampaajan tai muun hiusalan asiantuntijan puoleen.

Asiantuntija osaa antaa tarkempaa osviittaa siitä, mitä tukka kaipaa. Usein hoito nimittäin riippuu siitä, kuinka pahoja vaurioita on päässyt syntymään. Usein vahingoittuneet hiukset tarvitsevat proteiinia ja kosteuttavan shampoon.

Hilseilevä päänahka

Hilseilyn syy kannattaa selvittää. Erilaiset hilseshampoot voivat lopettaa hilseilyn, mutta niillä hoidetaan lähinnä oiretta: kun hilseshampoon jättää pois, palaa hilseilykin.

Kuten yllättävä rasvoittuminen, voi hilseilykin johtua siitä, että syö jotain, mikä ei sovi itselle. Käytössä saattaa myös olla jokin hiustuote, joka aiheuttaa hilseilyä.

Harmillisen vaivan syytä voidaan selvittää hiuspohjantutkimuksella. Hilseilystä kärsivän tulisi pyrkiä tavallisen shampoon käyttämiseen.

Luota tuntemuksiisi

Hiustuotteita valitessa kannattaa luottaa myös omiin tuntemuksiin.

– Jos hiukset tuntuvat ja näyttävät hyvältä tuotteen käytön jälkeen, eikä hiuspohjaan tule mitään erityisiä tuntemuksia, voi tuotetta ilman muuta käyttää. Jos päänahka alkaa kutista, tulisi hälytyskellojen soida, Kassila kiteyttää.

Neuvo kaikille hiustyypeille

Jos hiuksia haluaa pestä useammin, kannattaa kotona pitää paria erilaista shampoota. Tehokkaampaa ainetta käytetään silloin tällöin. Jos tiheämpään pesuväliin on tarve, kannattaa turvautua miedompaan shampooseen.

Kassilan mukaan kaikkien kannattaisi toisinaan käyttää syväpuhdistavaa shampoota, joka poistaa hiuksista epäpuhtaudet ja kertyneet muotoilutuotteet.

Muotoilutuotteiden aktiivikäyttäjien kannattaa valita syväpuhdistava shampoo kerran, pari kuukaudessa. Jos muotoilutuotteita pääsee kertymään hiuksiin, ne eivät välttämättä enää toimi tarkoitetulla tavalla.

Lue lisää:

Totuus hiusten pesuvälistä – hiustutkija: ”Hiuspohja kärsii, jos hiukset pestään liian usein”

Saako kuivashampoota käyttää joka päivä? Asiantuntija antaa vinkkinsä

Ihanimmat hiusmallit ohuelle tukalle juuri nyt? 5 tyyliä, jotka toimivat takuulla

Yleinen virhe tukanpesussa kuluttaa rahaa ja hiuksia – asiantuntijan helppo neuvo korjaa tilanteen

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?