Nyt se on selvillä! Hiustutkija kertoo, millainen pesuväli on paras hiuksille

Jokapäiväinen tukkapyykki ei ole suositeltava käytäntö.

Hiuksille ja hiuspohjalle tekee palveluksen, kun hiuksia ei pese liian usein tai liian harvoin.

15.10.2018 18:45

Siitä, kuinka usein hiukset oikeasti kannattaisi pestä, on tarjolla monenlaista mielipidettä.

Nyt aiheeseen saadaan asiantuntijan näkökulma. Hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila HiusAkatemialta kertoo, että keskimäärin sopiva pesutiheys on kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

– Usein sopiva pesuväli on kiinni siitä, mitä työtä tehdään eli miltä hiusten tulisi näyttää, mutta hiuspohjaa ajatellen pari kertaa viikossa pesu on ihanteellinen, Kassila sanoo.

Pesutiheyden kannalta ei sinänsä ole väliä, ovatko hiukset suorat vai kiharat, paksut vai ohuet tai värjätyt vai luonnontilassa. Olennaista on lähinnä, kuinka kuivat hiukset ovat.

Kassilan mukaan kiharat ja vaalennetut hiukset ovat usein vähän tavallista kuivemmat, joten niiden pesuväli voi olla pidempi.

Sekä liian tiuhasta että liian harvasta pesuvälistä on haittaa.

– Hiuspohjassa on oma happovaippa, joka suojaa ihon pintaa siellä. Jos hiukset pestään liian usein, myös happovaippa pestään pois, Kassila selittää.

– Tällöin kaikki ilmassa ja sormien päissä olevat bakteerit, virukset ja sienet pääsevät helpommin tarttumaan. Näin ollen voi helpommin saada tulehduksen hiuspohjaan, mistä seuraa hilseilyä, kutinaa ja ärtymystä. Pahimmillaan liian tiuhasta pesuvälistä voi seurata hiustenlähtöä.

Toisaalta Kassila ei suosittele myöskään testaamaan sampoopesusta luopumista.

– Liikumme kaupunkiympäristössä ja ilmansaasteet saavat likaa hiuksiin. Kyllä hiukset täytyy pestä välillä ihan niin kuin kasvot ja vaatteetkin.

Jos kuontalonsa pesee turhan harvoin, kertyy talia ja hiustuppiin aiheutuu tukkeumia. Niiden myötä ilma ei enää pääse kiertämään kunnolla hiuspohjassa ja bakteerit pääsevät valloilleen.

Lue lisää:

Sampookikka, jonka avulla voit pestä hiukset entistä harvemmin

Olisinpa tiennyt tämän aiemmin! Föönauskikka, jonka avulla hiukset kuivuvat nopeammin

Silkkaa ajan ja rahan säästöä! 10 syytä rakastaa ohuita hiuksia

Sileät hiukset suoraan suihkusta – lopeta pyyhekuivaus, jos haluat päästä tukanlaitossa helpolla

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?