Yksi puhdistustuote on syynä monen iho-ongelmiin – harkitse vaihtamista vakavasti - Tyyli - Ilta-Sanomat

Yksi puhdistustuote on syynä monen iho-ongelmiin – harkitse vaihtamista vakavasti

Onko ihosi kuiva, ärtynyt tai muuten oireileva? Pelkän puhdistustuotteen vaihtaminen toiseen saattaa auttaa, kertovat ammattilaiset.

Osa ihonhoidon ammattilaisista suosittelee mieluummin muita kuin vaahtomaisia puhdistustuotteita.

11.10.2018 18:51

Yksi kysymys toistuu asiakkaiden suusta ellei päivästä, ainakin viikosta toiseen, kertoo ihonhoitopalvelun ja -myymälän TwistBen perustajajäsen ja toimitusjohtaja Veera Brückler.

Moni asiakas kärsii kiristävän tuntuisesta, todella kuivasta ihosta tai hieman rasvoittuvasta mutta pintakuivan tuntuisesta sekaihosta. He tulevat hakemaan ratkaisua iho-ongelmiin uudesta kasvovoiteesta.

Usein toisenlainen rasva ei kuitenkaan ole avain parempaan ihoon.

– Lähes kaikilla asiakkailla on sama ongelma, ja siihen auttaa sama ratkaisu. Ei kasvorasvan, vaan kasvojenpuhdistustuotteen vaihtaminen.

Vältä vaahtoavia tuotteita

Brückler neuvoo asiakkaita luopumaan vaahtoavista puhdistustuotteista.

– Vaahtoputsarit, kuten useimmat geelit ja yleisesti ottaen kaikki iholla vaahtoavat puhdistustuotteet ovat helposti liian voimakkaita tai liian tehokkaasti peseviä ihan kaikille ihotyypeille, mutta etenkin herkälle ja kuivalle iholle.

Brücklerin mukaan vaahtoavat puhdistustuotteet häiritsevät ihon uloimman kerroksen toimintaa, mikä johtaa erilaisiin ongelmiin ihon kanssa, kuten kuivuuteen, liikarasvoittumiseen sekä epäpuhtauksiin.

Neuvosta vaari

Brücklerin asiakkaat vaihtavat vaahtoavan puhdistustuotteen ei-vaahtoavaan vaihtoehtoon, kuten puhdistusmaitoon, -voiteeseen, -balsamiin tai öljyyn.

– En ole tavannut vielä yhtäkään asiakasta, jonka ihoa puhdistustuotteen vaihtaminen ei olisi auttanut jo muutamassa päivässä, Brückler kertoo.

Tämän kuultuani testaan itsekin valaistuneena kylpyhuoneeni hyllyjä täyttäviä erilaisia puhdistustuotteita, joiden koostumuksellisia eroja en ole ennen sen kummemmin ajatellut.

Ja toden totta: vaahtoavien putsareiden jäljiltä kuivuuteen taipuvainen ihoni oikein kirskuu ja natisee.

Aiemmin olen tulkinnut tunteen puhtaudeksi, mutta nyt alankin pohtia sitä, ovatko tuotteet vain vieneet iholtani sen omaa rasvaa?

Mitä sanoo ihotautilääkäri?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Susanna Majasuon mukaan asia ei ole aivan näin mustavalkoinen.

Hän ei tyrmää kaikkia vaahtoavia tuotteita, mutta tunnistaa ongelman: runsaasti vaahtoavissa puhdistusaineissa on usein ainesosia, jotka puhdistavat vaahtoamattomia tuotteita hieman syvemmin ja voivat aiheuttaa myös ihoärsytystä.

Vaahtoavissa tuotteissa käytetään lähes aina myös hajusteita, joihin kuiva iho reagoi helposti.

– Mielestäni on turha pistää kaikkia vaahtoja pannaan. Sen sijaan pistäisin pannaan kaikki hajusteet. Ne ovat kaikissa ihonhoitotuotteissa täysin turhia, Majasuo sanoo.

Majasuo muistuttaa vaahtomaistenkin tuotteiden eroista. Paljon riippuu siitä, mitä apuaineita vaahdon aikaansaamiseksi on käytetty – toisissa tuotteissa vaahdon muodostaa ilmaa pumppaava suutin, toisissa yhdisteet, jotka saavat tuotteen vaahtoamaan iholla. Näistä jälkimmäinen on kuivalle iholle huonompi valinta.

– Jos vaahdon takana on saippua tai saippuan sukuinen ainesosa, se vie iholta rasvoja turhaan pois ja kuivattaa enemmän.

Harkitse puhdistustuotteesi vaihtamista

Mitä puhdistustuotteessa sitten olisi hyvä olla?

– Rasvoja ja ihoa kosteuttavia ainesosia, kuten glyserolia ja hyaluronihappoa. Vielä parempi on, jos tuotteessa on ihon omia rasvoja, kuten keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja. Niitä on luontaisesti ihossa, Majasuo sanoo.

Myös Majasuo suosittelee puhdistustuotteen vaihtamisen kokeilua, jos iho on kuiva. Siitä voi löytyä ratkaisu ihon kunnon paranemiseen.

Entä muu ihonhoito?

Veera Brücklerin mukaan muut kylpyhuoneen kaapista löytyvät ihonhoitotuotteet voivat osoittautua putsarin uusimisen jälkeen paremmiksi kuin oli ajatellutkaan.

– Monesti se jo olemassa oleva, oma tuttu kasvovoide toimiikin täydellisesti sen jälkeen, kun puhdistustuote on vaihdettu. Kaikkia ihonhoitotuotteita ei siis yleensä tarvitse uusia. Usein riittää, kun kokeilee toisenlaista puhdistustuotetta.

Hän lisää kuitenkin yhden oleellisen vinkin ihonhoitoon.

– Kasvovettä suosittelen kaikille. Unohda vain perinteinen vanulapulla pyyhkiminen, ja suihkuta kasvovettä suoraan kasvojen iholle. Kasvovesi on usein avainasemassa ihon kunnon paranemiseen.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?