Ihonhoitoguru Akiko Yokota, 49, kertoo, mitkä kauneusrutiinit suomalaisnaisten kannattaa muuttaa – syy japanilaisten nuorekkaisiin kasvoihin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Ihonhoitoguru Akiko Yokota, 49, kertoo, mitkä kauneusrutiinit suomalaisnaisten kannattaa muuttaa – syy japanilaisten nuorekkaisiin kasvoihin

Ihonhoidon virtuoosi ja oman ihonhoitobrändin luotsaaja Akiko Yokota nimeää asiat, joissa maailman muilla naisilla voisi olla opittavaa japanilaisilta.

Akiko Yokota.

9.10.2018 18:32

Kuinka upea, kuulas, kaunis ja tasainen iho! Siinä yksi ensimmäisistä asioista, joihin ensi vuonna 50 vuotta täyttävässä Akiko Yokotassa kiinnittää huomion.

Ihonhoidon ammattilainen tunnetaan japanilaisen, meillä apteekeissa myytävän V 10 Plus -ihonhoitobrändin luojana. Ihonhoitomerkki on levinnyt maailmalla erityisesti kiiteltyjen seerumeidensa ansiosta, mutta sarja sisältää muitakin ihonhoidon perustuotteita – kuten MyStylen testin voittaneen puhdistustuotteen.

Nyt Yokota kertoo, mikä hänen ja muiden japanilaisten naisten ikinuoren näköisenä pysyvän ihon salaisuus on.

Japanilaisen kauneusgurun Akiko Yokotan mukaan hyvä iho ei vaadi ihmeitä, vaan muutaman ihonhoidon kultaisen säännön.

– Naisten suurin ihonhoitovirhe on jättää meikit poistamatta kunnolla ennen nukkumaanmenoa. Japanilainen ihonhoito keskittyy nimenomaan kasvojen huolelliseen puhdistukseen.

Yokotan, kuten monen muunkin ihonhoidon ammattilaisen mukaan paras puhdistustyyli on kaksivaiheinen. Ensin kasvoilta poistetaan voidemaisella puhdistustuotteella meikki. Sen jälkeen iho puhdistetaan vielä hellävaraisella, omalle iholle sopivalla putsarilla.

– Liian moni niin sanotusti ”hoitaa” iho-ongelmiaan peittämällä ne meikillä. Japanissa ajatusmaailma on toinen. Me emme keskity ihon kauniiksi meikkaamiseen vaan sen kauniina pitämiseen.

Suojaa, suojaa ja suojaa

Jos pahin virhe ihon kunnon kannalta on meikkien riittämätön puhdistus, ihon nuorekkuuden salaisuus on ihon suojaaminen – asia, jota Yokotan mukaan ei Euroopassa harrasteta läheskään niin paljon, kuin pitäisi.

– Ymmärrän, että Suomen lyhyt kesä houkuttelee auringon alle niin paljon kuin mahdollista. Mutta vaikka aurinko tuntuukin täällä vähäiseltä, iho pitäisi silti suojata siltä aina.

 Käytän joka päivä suojakerrointa 40.

Yokota muistuttaa, että ihoa vanhentava, ryppyjä, juonteita, veltostumista ja pigmenttimuutoksia aiheuttava UVA-valo vaikuttaa ihoon vuoden ympäri riippumatta lämpötilasta ja esimerkiksi siitä, onko aurinko pilvessä vai ei. Ihoa vanhentavat säteet pääsevät myös lasin ja ikkunoiden läpi esimerkiksi autossa.

– Japanilaiset naiset eivät jätä päivääkään väliin ihon suojaamisessa. Itse käytän joka päivä suojakerrointa 40, Yokota kertoo.

Tärkeää olisi, että iholle ja meikin alle levittää joka aamu edes jonkinlaisen suojakertoimen esimerkiksi päivävoiteessa. Ja parasta olisi, jos kesäisin suoraa aurinkoa välttelisi kello 14 saakka.

Auringolta suojautuminen on yksi suurimmista syistä japanilaisten nuorekkaaseen ihoon.

Kaiken pohjana on vesi

Toinen asia, jonka Yokota muuttaisi monen ihonhoidossa, on vesipohjaisiin tuotteisiin siirtyminen.

– Vesi on iholle hyväksi niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kuiva iho hyötyy veden juomisesta mutta myös vesipohjaisten tuotteiden käyttämisestä. Itse suosin niitä öljypohjaisten tuotteiden sijaan.

Akiko Yokota kasvoi maalla. Hän ammensi ihonhoitoinspiraatiota äitinsä ja isoäitinsä riisivesipesusta.

Vesi on omalla tavallaan Yokotan ihonhoitomerkin innoittaja ja alullepanija.

Japanissa suurkaupungin sijaan maalla kasvanut Yokota kertoo tajunneensa ennen merkin perustamista, miksi hänen äitinsä ja isoäitinsä iho oli vanhanakin niin hyvässä kunnossa, vaikka ihonhoito ei kuulunut heidän intohimoihinsa. Elämä maalla oli vaatimatonta, ja päivittäin riisin huuhteluun käytetty vesi hyödynnettiin myös pesuvetenä.

Iho kiitti – japanilainen riisihuuhtelu on noussut viime vuosinakin muun muassa hiustenhoitotrendiksi sen hiusta ja hiuspohjaa hellivien ominaisuuksien takia. Riisivesi sisältää vitamiineja ja mineraaleja sekä aminohappoja, jotka rauhoittavat ihoa. Myös osan atooppisesta ekseemasta eli kroonisesta, kutisevasta ja tulehduksellisesta ihotaudista kärsivien potilaiden oireista on helpottanut riisivesikylvyllä.

Toinen sarjan keskeinen raaka-aine on merilevä. Suvun merilevää keränneet naiset ovat upottaneet siihen käsiään koko elämänsä ajan.

Kasvovoide ei olekaan paras kosteuttaja

Asiantuntijan ihonhoito-ohjeet ovat yllättävän simppelit.

Akiko Yokota kertoo, että toisin kuin toisessa suositussa aasialaisessa kauneusmaassa Koreassa, Japanissa panostetaan yksinkertaisuuteen. Kun hehkutetussa korealaisessa ihonhoitorutiinissa saattaa olla 11 kohtaa, japanilaisille riittää neljä.

 Lisää rutiiniisi seerumi.

Illalla askeleet ovat seuraavat: Ensimmäinen puhdistus, toinen puhdistus, seerumi ja kasvovoide, Yokota luettelee. Tuplapuhdistus on avain ihon hyvinvointiin, seerumi ihon kosteuttamiseen ja kasvovoide ihon kosteana pitämiseen.

– Toisin kuin monet luulevat, kasvovoide ei ole paras kosteuttaja. Sen tehtävä on muodostaa ihon pinnalle kerros, joka lukitsee kosteuden alleen. Itse kosteus saadaan iholle voiteen alle tulevasta seerumista, Yokota selittää.

Siksi Yokota nimeääkin ihon kuntoa helposti kohottavan elementin, joka uupuu monen suomalaisen ihonhoidosta: lisää rutiiniin seerumi.

 Emme voi, emmekä haluakaan, pysäyttää ikääntymistä.

Aamuisin riittää hieman vähempi. Kasvot voi pestä kevyesti hellävaraisella puhdistustuotteella ja levittää sitten ravitsevan seerumin ja aurinkosuojan sisältävän kasvovoiteen.

– Japanilaisessa kauneudenhoidossa pohjataan ajatukseen siitä, että emme voi, emmekä haluakaan, pysäyttää ikääntymistä. Voimme kuitenkin hidastaa sitä huolellisella ja hyvällä ihonhoidolla, Yokota summaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?