Miten hiustenkuivaaja voi maksaa 400 euroa? Testasimme kohutun luksusföönin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miten hiustenkuivaaja voi maksaa 400 euroa? Testasimme kohutun luksusföönin

Dysonin hirmukallis hiustenkuivaaja on saanut osakseen lähestulkoon pelkkää hehkutusta. Testasimme, onko laite todella niin hyvä kuin väitetään.

Luksushiustenkuivaajan minimimalistinen ulkonäkö jakaa mielipiteet. Toisten mielestä se on tyylikäs, toiset pitävät sitä kolhona.

7.10.2018 19:00

Elämäni muuttui aavistuksen paremmaksi, kun vaihdoin yli kymmenen vuotta vanhan hiustenkuivaajani uuteen. Aikaisemmin olin kuivannut hiukseni ihan tyytyväisenä vanhalla vaaleansinisellä peruskuivaajalla, jonka suutinosa irtoili ärsyttävästi föönatessa.

Uudessa kuivaajassani suutinosa pysyi paikoillaan, mutta isoin ero oli tehossa. Se puhalsi pehkoni hetkessä kuivaksi!

Kuivaaja löytyi saksalaisesta marketista ja maksoi 11 euroa 90 senttiä.

Mutta tämä juttu ei kerro saksalaisesta matkahiustenkuivaajasta. Tämä juttu kertoo imureistaan tunnetun Dysonin kulttimaineessa olevasta Supersonic-föönistä, joka maksaa 399 euroa.

Supersonic on ollut myynnissä pari vuotta ja kerännyt lähestulkoon ainoastaan hehkutusta. Sitä kehuvat niin kampaajat kuin tavan tallaajatkin, eikä kukaan tunnu löytävän kapistuksesta mitään pahaa sanottavaa.

Paitsi sen, että se maksaa ihan törkeän paljon. Joten olihan sitä viimein testattava.

Kolmessa minuutissa kuivaksi

Dyson oli muotoilultaan täysin uudenlainen hiustenkuivaaja, kun se tuli markkinoille. Parissa vuodessa se on kuitenkin saanut myös kilpailijoita ja kopioita, joten ainutlaatuinen laite ei enää ole.

Perinteisesti moottori sijaitsee föönin yläosassa, mutta Dysonissa se on sijoitettu kahvaan. Sen ansiosta föönin yläosa on pieni putkilo, jonka läpi kulkee reikä. Reiän päähän voi kiinnittää magneetin avulla suuttimia, jotka tekevät Dysonista enemmän tavallisen föönin näköisen.

Kun esittelen härveliä ja selitän esitteen avulla sen ominaisuuksia kotonani asuvalle insinöörille, hän pyörittelee silmiään ja alkaa pohtia, millainen laitteen kate mahtaa olla. Markkinoinnissa käytetään paljon hienon kuuloisia sanoja, joiden takana on insinöörin mielestä ”ihan yksinkertaisia fysiikan lakeja”. Dyson kuitenkin kertoo 103 insinöörinsä käyttäneen Supersonicin kehittämiseen yli neljä vuotta aikaa.

Vuosikausien tuotekehityksen olisi tällä hinnalla parempi näkyä suoraan loppukäyttäjän ajansäästönä.

Tukanpesun jälkeen selviää, että kyllä vain, hiustenkuivaaja todella on nopea ja miellyttävä käyttää. Jos se on kallis, se myös tuntuu ylelliseltä. Suuttimet napsahtavat kiinni magneeteilla ja pysyvät jämäkästi paikoillaan. Yksityiskohdat mattaista vartta ja riittävän pitkää johtoa myöten on huomioitu.

Tuuheiden, puolipitkien hiusteni pikakuivaamiseen menee kolme minuuttia. Dysonin tappioksi on sanottava, että 12 euron fööni on suunnilleen yhtä nopea. Hiusten saaminen takaraivolta kuivaksi on kummallakin laitteella yhtä hankalaa.

Huippua Dysonissa on kuitenkin se, että hiuksista tulee hätäiselläkin pöhötyksellä pehmeät ja sileät. Ja kun föönaan hiukset pyöröharjan ja kapeimman, muotoilutehon keskittävän suuttimen avulla, saan jopa otsalla olevan sinnikkään kiharan lähes yhtä sileäksi kuin suoristusraudalla. Halpiskuivaaja jättää hiukset pörröisemmiksi.

Lisäksi Dysonin jälkeen peruspuhaltimen ilma tuntuu päänahassa polttavan kuumalta.

Luksuskuivaajan lämmönsäätelyä mainostetaan niin kehittyneeksi, että sen pitäisi olla hiuksille hellävaraisempi. Valinnanvaraakin on kolmen lämpötilan ja kolmen puhallusvoimakkuuden sekä viileäpuhalluksen verran, mikä on enemmän kuin monissa muissa kuivaajissa.

Tavallisellakin föönillä onnistuu

Hiustenkuivaaja on siis oikein hyvä ja toimivuudeltaan kaiken hehkutuksen arvoinen, mutta silti tuntuu vaikealta ymmärtää, mikä siinä oikein maksaa lähes 400 euroa?

Kampaaja Pauliina Kämäräinen helsinkiläisestä Q Hair -kampaamosta osaa ehkä analysoida ammattilaisen näkökulmasta, miksi föönin laadulla on väliä. Hänen työpaikallaan kaikilla paitsi yhdellä kampaajalla on Supersonicit.

Ennen Dyson-aikaa Pauliina muistelee tehneensä föönin suhteen kompromissin.

– Keveyttä ja tehokkuutta saa tosi harvoin samassa paketissa. Minulla oli aikoinaan tehokas fööni, mutta sen paino rupesi rasittamaan olkapäätäni, joten luovuin wateista ja vaihdoin kevyempään.

– Ajattelin, että föönaan mieluummin muutaman minuutin pidempään kuin kipeytän käteni.

Varren alaosassa oleva ilmanottoritilä pitää puhdistaa säännöllisesti, jotta laite pysyy toimintakunnossa.

Dysonissa riittää Pauliinan mukaan tehoa, vaikka se on keveä ja melko kompakti.

Ammattilaiselle föönin painolla on toki enemmän merkitystä kuin silloin tällöin kotona hiuksiaan kuivaavalle. Sen sijaan Dysonin lyhyemmästä nokkaosasta on hyötyä myös omaa kuontaloa käsitellessä. Se ei ole niin kömpelö kuin pidempinokkaiset mallit.

– Lisäksi se, että moottori on kahvassa, tekee kuivaajasta tasapainoisemman pitää kädessä.

Kampaajalle myös suuttimien magneettikiinnitys on uusi ja kätevä juttu. Niiden vaihtaminen on helppoa ja nopeaa, ja suuttimet on helppo kääntää aina oikeaan asentoon – siitä on iloa myös omaa tukkaansa föönaavalle.

Yleensä tehokkuus tarkoittaa hiustenkuivaajassa myös desibelejä, mutta Supersonicia kehutaan tavallista hiljaisemmaksi.

– Moni perheellinen asiakkaani on sanonut, että hiusten kuivaaminen sillä ei herätä aamulla koko taloa. Pystyn itsekin keskustelemaan asiakkaiden kanssa föönatessa korottamatta ääntäni.

Kotikäyttöön vai ei?

Kalliissa föönissä hirvittää kuitenkin se, että entä jos se putoaa lattialle ja hajoaa. Laite ei näytä siltä, että sitä voisi varsinaisesti korjata, jos se halkeaa. Kampaamokäytössä Dysonit ovat Pauliina Kämäräisen mukaan kestäneet hyvin.

– Omani on pudonnut myös lattialle, vieläpä useammin kuin kerran tai kaksi. Siihen on tullut naarmuja, mutta toistaiseksi se on pysynyt ehjänä.

Mikään ehdoton välttämättömyys luksusfööni ei kampaajan mielestä ole, ja hänellä on itselläänkin kotikäytössä ihan tavallinen kuivaaja.

– Omille asiakkailleni olen sanonut, että jos föönaat kerran vuodessa, kyllä se onnistuu tavallisellakin föönillä. Mutta jos käytät paljon, kalliimpi maksaa hintansa takaisin.

Lue myös:

Unohda ohuiden hiusten ongelmat! Asiantuntija neuvoo parhaat leikkaukset hennolle tukalle

Halvat ja kalliit ripsivärit sokkotestissä! 2,49 euron ripsari jymäytti testiryhmäläisiä totaalisesti: ”Olen pöyristynyt”

8 tapaa saada kauniit kiharat ilman lämpöä

Näin teet hiuksiin kampaamotason föönauksen itse kotona – katso ohjeet videolta ja onnistu!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?