Luulitko, että korvikset on parempi ottaa lävistämällä kuin ampumalla? Näin lääkäri kommentoi väitettä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Luulitko, että korvikset on parempi ottaa lävistämällä kuin ampumalla? Näin lääkäri kommentoi väitettä

Kysyimme lääkäriltä, onko olemassa paras tapa tehdä korviin reiät koruja varten.

28.9.2018 6:58

Ennen vanhaan korvikset haluavan piti mennä lähimpään koruliikkeeseen ja antaa yrittäjän ”ampua” harjoituskorvikset korvanlehtiin. Lävistysten tekemiseen käytetään vielä nykyäänkin pyssyn tapaista laitetta, joka tuikkaa korun korvasta läpi – ja siinä se sitten lepää.

Viime vuosina useat korvalävistykset ovat jälleen tulleet muotiin. Samalla on herännyt keskustelua siitä, olisiko lävistäjällä käyminen kuitenkin parempi tapa.

Lävistysneula vai korvispyssy?

Monella reiät tulehtuvat tai ainakin paranevat hitaasti, ja korvispyssyllä ampuminen tuntuu jotenkin nopealta ja hieman väkivaltaiseltakin tavalta. Puhutaan, että sen aiheuttamat kudosvauriot olisivat suuremmat kuin lävistysneulalla tehdyssä reiässä.

– Yhdessä tieteellisessä artikkelissa oli vertailtu mikroskoopin avulla korvalävistysten kudosvaurioita. Menetelmien välillä ei havaittu eroa, vaan kudosvaurio oli molemmissa samanlainen, yleislääketieteen erikoislääkäri Henri Ärölä Mehiläisestä kertoo.

– Infektioiden määrään korvan lävistystavalla ei lähtökohtaisesti vaikuta tutkimusten perusteella olevan merkitystä. Rustot infektoituivat aavistuksen enemmän, mutta ero ei ollut merkittävä.

Melkein kolmannes lävistyksistä tulehtuu

Korvalävistyksen tulehtuminen ei kuitenkaan ole harvinaista. Ulkomaisen tutkimuksen mukaan 30 prosenttia eli lähes kolmannes lävistyksistä tulehtuu. Rusto-osan lävistys paranee hitaammin ja sen infektiot voivat olla pahempia kuin nipukan.

Myös tietyt metallit, esimerkiksi nikkeli ja koboltti, saattavat allergisoida ja saada lävistyksen oireilemaan.

Suomessa lävistyskorujen pitäisi kuitenkin olla melko turvallisia.

Siitä, sattuuko jompikumpi tapa enemmän, ei Ärölällä ole tietoa. Hän kertoo kuitenkin tutkimuksesta, jossa lapset oli jaettu kahteen ryhmään, joista toiselle kerrottiin etukäteen tulevasta kivusta ja toiselle ei. Ne, joille kivusta oli kerrottu, arvioivat kivun pienemmäksi kuin ne, joille se tuli yllätyksenä.

– Se on varmaan psykologinen juttu. Kun odotat kipua ja tiedät, että se tulee, se ei välttämättä tunnukaan niin pahalta.

Hygienia ennen kaikkea

Lääkärin mukaan lävistyksen ottamisessa keskeisintä on hygieniasta huolehtiminen. Esimerkiksi käytetyn desinfiointiaineen pitäisi olla oikeanlaista, mikä tahansa ei käy.

Neulat ja hanskat ovat lähtökohtaisesti steriilejä, mutta lisäksi niitä pitäisi osata käsitellä oikein. Yksi perustelu neulalla lävistämisen puolesta on se, että lävistäjät desinfioivat välineensä ja ylipäänsä hallitsevat hygienia-asiat, mutta koruliikkeillä tai kauneushoitoloilla ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia puhdistaa laitetta, jolla koru ammutaan.

– Siitä on näyttöä, että jos henkilökuntaa ei ole opastettu kunnolla, infektioita tulee enemmän. Kun lääkärille opetetaan luomen poistoa, sitä harjoitellaan monta kertaa. Ihmisillä on tapa pyyhkäistä alitajuisesti kädellä nenäänsä, ja hanskat pitää osata laittaa käteen niin, että ne eivät koske mihinkään muuhun. Hygieniaosaaminen vaatii jonkin verran koulutusta, Ärölä kertoo.

Muista hyvä kotihoito

Hygieniasta pitää huolehtia myös kotona.

Korva on sinänsä helppo paikka lävistykselle, koska sen ympäristö on melko puhdas, eikä alue haudu esimerkiksi ihopoimujen tai vaatekerrosten alla.

Lääkäri suosittelee välttämään lävistyskohdan näpelöintiä viimeiseen asti ja puhdistamaan sitä desinfiointiaineella, etenkin jos kohta punoittaa.

Suurin osa tulehduksista paranee kotihoidolla. Jos lävistys alkaa märkiä, kannattaa sitä käydä näyttämässä lääkärille, joka määrää tarvittaessa antibioottikuurin. Sen ajaksi koru saatetaan joutua ottamaan pois, jotta bakteereista päästään eroon.

Lue myös:

Näpit irti vanupuikoista! Lääkäri selventää, miten korvat puhdistetaan oikeaoppisesti

Kuuluuko korvakorun tulppa käyttöön?

Korvalävistykset ovat jälleen muodissa – tältä näyttävät usean korun ”korvabileet”

Vettä korvassa? Kokeile yllättävää kikkaa

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?