Radion suosikkijuontaja ei ole ostanut uusia vaatteita kokonaiseen vuoteen – juhli upeana markka-ajan mekossa

Miltä tuntuu, kun on päättänyt olla ostamatta yhtäkään uutta vaatetta vuoteen? Entä löytyykö kaapista joka päivä päällepantavaa? Suosikkijuontaja Satu Kotonen kertoo.

Radiojuontajana tunnettu Satu Kotonen karsi kaiken vaatteiden ostamisen viime lokakuussa pois. Kuvassa päällä on Hilkka-mamman vanha tekoturkki.

26.9.2018 19:00

Lokakuussa tulee vuosi siitä, kun Iskelmän Iltapäivän juontaja Satu Kotonen, 37, on viimeksi ostanut kaupasta uuden vaatteen. Hän ei ole shoppaillut pian vuoteen kenkiä, laukkuja, koruja tai vaatteita itselleen.

Päätös syntyi sattumalta, kun Kotonen huomasi viime vuodenvaihteessa, ettei uusia vaatteita ollut tullut ostettua pariin kuukauteen.

– Olen herännyt pikkuhiljaa ekologisuuteen ja siihen, ettei vaatteita tarvitse aina ostaa uusina. Niitä voi kierrättää ja vaikka lainata, Kotonen kertoo.

– Otin ryhtiliikkeen vaatekaappini ja pukeutumiseni kanssa. Eihän se voi olla niin, että vaatekaapissa on vaikka millainen arsenaali vaatteita, muttei muka koskaan mitään päällepantavaa.

Ei ainuttakaan lipsahdusta

Vuosi ilman uusia vaatteita -ilmiö on näkynyt sosiaalisessa mediassa Suomessakin jo hetken, kun julkisuuden henkilöt, bloggaajat ja tavalliset ihmiset ovat asettaneet itselleen tavoitteen olla ostamatta vaatteita vuoden ajan. Usein säännöt sisältävät muutaman poikkeuksen ja vuoteen asetetaan rajat vaikkapa välttämättöminä pidetyille kenkä- ja takkihankinnoille.

Satu Kotonen päätti ryhtyä hommaan ilman tarkempia sääntöjä, mutta huomasikin pian, että täysi ostamattomuus sujuu helposti.

Vuoden aikana ei ole tullut ainuttakaan lipsahdusta, ja hän päätti vetää projektin loppuun asti kunnialla – pian koittava lokakuu tuo shoppailemattoman vuoden päätökseen.

– Olen ostanut tämän vuoden aikana yhdet kengät ja yhden jakun käytettynä työkaverilta vitosella. Vaihdamme myös siskon ja ystävien kanssa vaatteita keskenämme.

Tyylikehut Mikael Gabrielilta

Satu Kotonen on kaivanut oman vaatekaapin ja äidin vaatevaraston perukoilta jopa 20 vuotta vanhoja vaatteita käyttöön. Mielikuvitus ja rohkeus kokeilla auttavat vaihtelevien asukokonaisuuksien keksimisessä ja yhdistelyssä.

Eräästä puserosta Kotonen sai töissä yllättäviä kehuja. 90-luvulta peräisin oleva paita sattui päälle samana päivänä, kun artistit Mikael Gabriel ja Ellinoora saapuivat haastatteluun, ja omasta hyvästä tyylistään tunnettu Miklu kehui vaatetta ”himmeeksi”.

Nyt on trendikästäkin yhdistellä uutta ja vanhaa, kirppistä ja luksusta, rumaa ja kaunista, ysäriä ja 2010-lukua. Tosin Kotonen ajattelee ennemmin omaa tyyliä kuin viimeisintä muotia.

– Tämä on ollut kuin hauska leikki. Olen kiinnostunut ja tykkään vaatteista ja haluan pukeutua esimerkiksi töihin ajatuksella, sillä otan ja julkaisen kuvia artistien kanssa ja haluan näyttää edustavalta, mutta ei pukeutumisen tarvitse olla vakavaa.

Satu Kotonen jakaa Instagram-tilillään usein pieniä vaatetarinoita. Kuvan housut ovat Inkeri-mummin vanhat.

Kuinka selvitä juhlista?

Kotosen mukaan hänen vaatekaappinsa ei ole mahdottoman laaja. Hän tietää paljon ihmisiä, joilla on vielä huomattavasti enemmän vaatteita.

Yksi suurimmista oivalluksista vuoden aikana onkin ollut, kuinka vähällä lopulta tulee toimeen. Ja jos esimerkiksi juhliin ei löydy sopivaa vaatetta, sen voi lainata.

– Heti tämän vuoden alussa oli monta gaalaa, joihin lainasin vaatelainaamosta asun. Nyt muistaa paremmin, että tällaisiakin vaihtoehtoja ostamiselle on.

Keväällä julkisuuden henkilöitä kuhisevissa, valtavissa Vappu Pimiän 40-vuotisjuhlissa Kotonen juhli puolestaan ikivanhassa kotelomekossa. Kotkan Euromarketista 90-luvulla hankittu mekko solahti juhlakansan joukkoon helposti.

– Mekko vaati pientä sisään ottamista, ja ompelin sitä vielä juhlia edeltävänä iltana. Mekko oli aivan mahtava! Olin ehkä 17 tai 18, kun ostin sen, siis markka-aikana, Kotonen kertoo.

Tässä mekossa Satu juhli synttäreitä.

Kotonen myös tuunaa vaatteita. Hän valmistui kesäkuussa Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja tekee vaatesuunnittelua radiotyön ohessa.

Ei enää ostamista vain ostamisen vuoksi

Vuoden mittaan ostamattomuus vain helpottui ja kokeilu kiihtyi. Kotonen suosittelee muitakin miettimään, ostaako uuden vaatteen vaikka vain sen takia, että ostanpa nyt jotain uutta.

– Tuli sellainen olo, että en muuten varmasti osta! Kotonen sanoo.

Kotonen sanoo, että nyt, kun ajatusmaailman on asettanut siihen, että kaappi on täynnä käyttökelpoisia vaatteita, ei sijaa asukriiseille ole.

Radiojuontajan kollegatkaan eivät ole huomanneet vaatteetonta vuotta Kotosen pukeutumisessa, päin vastoin:

– Yksi miespuolisista kollegoistani kommentoi ihanasti, että hän haluaisi olla miesten pukeutumisen Satu Kotonen, koska minulla tuntuu kuulemma aina olevan jotain uutta ja erilaista päällä!

Vuoden ajan samaa vaatekaappia kolunnut Kotonen tosin tietää nyt, mitä vaatteita vaatekaappi todella kaipaa. Tulevia hankintoja ovat esimerkiksi jotkin kengät, farkut ja kauluspaita.

– En silti ole lähdössä tekemään heti kellon lyötyä valtavaa shoppailukierrosta tai ala taas ostamaan vaatteita aiempaan tapaan. Omaa kuluttamista katsoo nyt aivan eri tavalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?