Tummia jälkiä iholla? Ihotautilääkäri kertoo, mistä maksaläiskät ja melasma johtuvat, miten niitä voi ehkäistä ja kuinka hoitaa

Ihon tummien läikkien maksaläiskien ja melasman ennaltaehkäisyyn on käytännössä yksi keino: auringolta suojautuminen.

Nuorten naisten melasma ja vanhempien naisten maksaläiskät aiheutuvat pitkälti UV-säteistä, kertoo asiantuntija. Kuvituskuva.

3.8.2018 14:31

Ihon erilaiset pigmenttimuutokset mietityttävät etenkin, kun niitä ilmaantuu kasvoihin. Mistä rusehtavat läikät, tummentuneet alueet tai pieni ruskea pistemäisyys johtuvat?

– Hyperpigmentaatio on yläkäsite erilaisille ihon tummentumille. Hyperpigmentaatiota ovat esimerkiksi kesakot, tietyntyyppiset luomet ja vaikkapa ihottuman jälkeensä jättämä tummempi sävy, Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo.

– Maksaläiskät ovat yleisiä vanhemmilla naisilla, melasma nuoremmilla naisilla. Molempia tulee auringon UV-säteilyn vaikutuksesta eli erityisesti kesällä.

Mikä maksaläiskä?

Maksaläiskät ovat tavallisesti kasvojen alueella, olkapäillä ja kyynärvarsissa esiintyviä ruskeita läikkiä. Maksaläiskiä tulee yleensä vanhemmille ihmisille, etenkin naisille. Niitä voi olla miehilläkin, mutta harvemmin.

Maksaläiskät eivät liity nimestään huolimatta millään tavalla maksaan, vaan johtuvat Huttusen mukaan kolmesta asiasta.

Aurinko eli UV-säteily on maksaläiskien selkein tekijä. Lisäksi niiden syntyyn ja ilmenemiseen vaikuttavat ihmisen perintö- ja hormonaaliset tekijät.

– Yleensä läiskät alkavat muodostua noin 40–50-vuotiaana. Toiset ihmiset ovat ihotyypiltään tai geneettisiltä tekijöiltään toisia herkempiä saamaan niitä, mutta useimmiten maksaläiskiä tulee vasta vanhempana, Huttunen sanoo.

Ainut ulkoinen maksaläiskiä aiheuttava tekijä on UV-säteily.

– Maksaläiskien syntyyn tai syntymättömyyteen ei voi vaikuttaa esimerkiksi tietynlaisella ruokavaliolla tai millään muullakaan erityiskonstilla. Vain ja ainoastaan UV-säteiltä suojautuminen ehkäisee maksaläiskiä, Huttunen sanoo.

Mikä avuksi?

Maksaläiskien poistaminen on hankalaa. Kun sellainen kerran tulee, se tummuu joka kesä aina uudelleen auringonvalossa.

Tärkeintä maksaläiskien ennaltaehkäisyssä ja häivyttämisessä on korkean suojakertoimen käyttäminen aina auringonvalossa oleillessa. Huttunen suosittelee levittämään 50-suojakertoimista aurinkovoidetta runsaalla kädellä.

Jo muodostuneita maksaläiskiä voi hoitaa ihotautilääkärin kanssa apteekista saatavilla vaalentavilla voiteilla, erilaisilla kemiallisilla kuorinnoilla sekä laserhoidolla.

– Maksaläiskistä ei kuitenkaan ole mitään terveydellistä vaaraa tai haittaa. Ne ovat puhtaasti kosmeettinen vaiva, Huttunen sanoo.

Entä melasma?

Hieman läiskistä poikkeava melasma on tietyntyyppistä maksaläiskää. Melasmaa tulee vain naisille, etupäässä nuorille naisille. Sitä kutsutaan usein myös raskausnaamioksi, sillä melasmaa tulee usein e-pillereitä syödessä tai raskaana ollessa hormonien ja UV-säteiden vaikutuksesta.

– Raskausnaamio on saanut nimensä siitä, että silmien ympärille ilmaantuu tumma pigmentaatiokehä, joka jättää silmien alueen vaaleaksi, mikä antaa ”naamiomaisen” vaikutelman, Huttunen kertoo.

Toinen yleinen alue pistemäiselle melasmalle on ylähuuli. Tummentuma voi tällöin synnyttää vaikutelman viiksistä.

– Melasma voi olla etenkin tummempipigmenttisillä ihmisillä hyvinkin näkyvää ja laaja-alaista, mutta yleensä se näkyy pienenä hentona pisteenä esimerkiksi huulten ympärillä, Huttunen selittää.

Maksaläiskät ja melasma vaalenevat talvea kohti

Sekä maksaläiskät että melasma vaalentuvat heti, kun UV-säteilyn määrä vähenee. Siksi ne menevät usein piiloon talvella ja tulevat jälleen esiin kesällä.

Raskausnaamio voi ilmentyä vain sinä kesänä, kun on raskaana, eikä välttämättä tule enää takaisin seuraavina kesinä. Muuten melasma ja maksaläiskät eivät katoa, vaan tulevat takaisin heti, kun iho altistuu suojaamattomana auringolle.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?