Uusi ihonhoitotuote innostaa finnejä ja saa ihon jopa huonompaan kuntoon – miksi? Asiantuntija kertoo

Joskus hyväksi tiedetty tuote saa ihon ensin vain entistäkin huonompaan kuntoon. Tuotteesta riippuu, milloin hankala alku on normaali.

Ostitko uuden kasvojen puhdistusaineen, mutta finnit ja epäpuhtaudet eivät alkaneetkaan vähentyä vaan itse asiassa lisääntyä villisti?

Kyseessä voi olla ihon reaktio, jota nimitetään englanniksi skin purgingiksi. Termi viittaa siihen, että ennen kuin uusi ihonhoitotuote alkaa toimia kunnolla, se itse asiassa tekee ihon kunnon väliaikaisesti huonommaksi.

Mistä on oikein kyse? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiskiltä.

Kiiski itse on kohdannut skin purgingia lähinnä aknelääkkeiden käytössä.

– Termi on itselleni uusi, mutta ilmiö on hyvin tuttu aknelääkkeiden yhteydessä. Varsinkin retinoideja, jotka ovat A-vitamiinijohdannaisia, sisältäville aknelääkkeille ja erityisesti suun kautta otettaville isotretioniinille on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta, Kiiski sanoo.

– En tiedä, onko termille suomenkielistä vastinetta. Itse selitän sen potilaille niin, että uusi lääke saa ihon talirauhaset puskemaan kaiken ylimääräinen talin ulos ja sen takia tilanne huononee aluksi. Yleensä puhun vain aknen tilapäisestä pahenemisesta.

Erota epäsopiva tehokkaasta

Kiiski kuitenkin uskoo, että ilmiö voi olla havaittavissa myös uusien kauneudenhoitotuotteiden käyttämisen yhteydessä.

– Arjessa sama ilmiö voi näkyä pienemmissä mittakaavoissa myös erilaisten kauneudenhoitotuotteiden käytössä. Joissain akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa on samankaltaisia aineita, vaikkakin miedompia, kuin aknelääkkeissä.

– Esimerkiksi ihoa uudistavat tuotteet, jotka sisältävät kuorivia aineita tai C-vitamiinia, voisivat aiheuttaa väliaikaista ihon näppylöimistä aluksi, Kiiski sanoo.

On kuitenkin eri asia, että iho menee uudesta tuotteesta hetkellisesti huonompaan kuntoon, kuin että tuote ei sovi omalle iholle.

– Suurimmalle osalle ihon väliaikaisen huononemisen reaktiota ei pitäisi tulla kauneudenhoitotuotteista ollenkaan, ja niillekin, joille tulee, reaktio on lievä ja lyhytaikainen. Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä, Kiiski sanoo.

– Jos näppylöinti lisääntyy niillä alueilla, joille yleensäkin finnejä tulee, ja reaktio ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, silloin on todennäköisesti kyse skin purgingista. Jos finnejä taas alkaa tulla paikkoihin, missä ei aiemmin mitään aknen tyyppistä ole esiintynyt, silloin kyse on siitä, että tuote tukkii ihohuokoset tai on muuten epäsopiva.

Kosteusvoide ei saisi huonontaa ihoa

Kiiski myös muistuttaa, että esimerkiksi tavallisesta kosteusvoiteesta tai ihoöljyjen käytöstä ei pitäisi syntyä skin purgingin kaltaista reaktiota. Ne eivät sisällä ihoa uusivia aineita, joita aknelääkkeissä ja ihonhoitotuotteissa usein on.

Uutta tuotetta ei siis kannata kuukausitolkulla käyttää, jos ihon tilanne vain huononee ja huononee. Rasvojen ja öljyjen ei taas pitäisi huonontaa ihon kuntoa edes väliaikaisesti.

– Tällä hetkellä tuntuu olevan trendinä esimerkiksi kookosöljyn käyttö ihonhoidossa ja jopa aknen hoidossa. En tiedä, auttaako se kenelläkään akneen, mutta ainakin omien potilaideni kohdalla kookosöljy on useimmiten pahentanut akneoireita. Moni silti myös puolustelee tuotetta ja uskoo sen lopulta auttavan, kun vain sinnikkäästi jatkaa sen käyttämistä. Öljyt kuitenkin tukkivat ihohuokoset eivätkä siksi sovi akneiholle, Kiiski sanoo.

– Samoin jos esimerkiksi kosteusvoide aiheuttaa vastaavanlaista reaktiota, se ei silloin todennäköisesti vain sovi omalle iholle.

Lue lisää:

Pyllyyn puhkesi finni – mistä se kertoo?

Ihonhoitohurahdus ja 3 muuta syytä, joista aikuisiän akne voi johtua

Mitä naamaan ei todellakaan kannata laittaa? 5 ”näppärää” kauneuskikkaa, jotka on syytä ohittaa

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?