Hiukset puhtaaksi ilman shampoota! Jauhopesu ja muut ekokampaajan vinkit - Tyyli - Ilta-Sanomat

Hiukset puhtaaksi ilman shampoota! Jauhopesu ja muut ekokampaajan vinkit

Pesisinkö hiukset ekoshampoolla, ruisjauhoilla vai siirtyisinkö peräti pelkän vesipesun varaan? Kesällä mökillä on helppo kokeilla, toimivatko menetelmät omassa kuontalossa. Ainakin luonto kiittää!

5.7.2018 7:05

Jos tahdot hylätä tavalliset shampoot ja kokeilla hiusten pesemistä luonnonmukaisemmilla menetelmillä, on kesäloma siihen erinomaista aikaa. Mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla?

Keittiönkaapille kannattaa suunnistaa, jos tahtoo kokeilla täysin shampootonta, myrkytöntä ja ympäristöystävällistä no poo -linjaa.

Ihan kaikille nämä luonnonmukaiset menetelmät eivät sovi. Jos hiukset on kemiallisesti käsitelty ja hiussuomut siksi avoinna, ei lika välttämättä irtoa yhtä hyvin kuin käsittelemättömästä tukasta. Sama koskee hiussaippuapaloja.

Koulutettu ekokampaaja Minttu Laurila Ekokampaamo Piparmintusta kertoo vaihtoehdoista.

Ekoshampoot

Luonnonmukaiset ekoshampoot ovat biohajoavia, säilöntäaineettomia ja ne valmistetaan kasviraaka-aineista.

Ekosampoiden likaa irrottavat pesutensidit ovat miedompia kuin synteettisissä pesuaineissa. Pesutuntumaa parantaa se, että nykyisin ekoshampoot vaahtoavat paremmin kuin ennen.

Suosittuja ovat erityisesti palashampoot, joista ei jää muovipulloa jätteeksi eikä turhia kemikaaleja luontoa rasittamaan.

Kaikki ekoshampoona myytävät tuotteet eivät ole puhtaasti luonnonmukaisia. Tutustu ekosertifikaattiin tuotteen kyljessä, sillä jotkin sertifikaatit sallivat myös synteettisten aineksien osuuden. Mitä lyhyempi kosmetiikan ainesosista kertova INCI-lista, sen ympäristöystävällisempi on tuote.

Ruisjauhopesu

Ruisjauhopesu on vaihtoehtomenetelmistä suosituin ja tehokkain. Ruisjauhoissa on sapoiinia, joka pesee hiuksista toden totta puhtaan tuntuiset ja kuohkeat. Lisänä tulee rukiinen, vähän taikinamainen tuoksu, josta joko pitää tai ei.

Sekoita 2–3 ruokalusikallista ruisjauhoa desilitraan haaleaa vettä. Anna seoksen turvota, sekoita sileäksi ja hiero päänahkaan.

Miinuspuoli on olemassa: Jatkuva ruisjauhoilla peseminen saattaa tukkia viemärin. Tosin mökillä sitä vaaraa ei ole, kun hiukset voi pesaista ulkona luonnossa ja huuhdella vaikka järvessä.

Kananmunapesu

Sekoita kananmunan keltuainen puoleen desiin vettä, kaada seos hiuksiin ja pese. Huuhtele viileällä vedellä, se vähentää mahdollista hajuhaittaa eikä munaseos kokkaroidu päähän.

Kananmunalla saat kiiltävät hiukset. Voi hieman kuivattaa päänahkaa.

Soodapesu

Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa haaleaan veteen ja pese seoksella kuten normaalisti. Ruokasooda on emäksistä ja kuivattavaa ja voi ehkä sopia niille, joilla on herkästi rasvoittuva hiuspohja.

Etikkahuuhtelu

Laimenna kaksi ruokalusikallista etikkaa pariin desilitraan vettä ja huuhtele märät hiukset pesun jälkeen.

Etikka täydentää luonnonmukaisen hiustenpesun, sulkee hiussuomut ja tekee tukasta kiiltävän ja pehmeän. Etikka myös puhdistaa hiuksista muotoiluainejäämät ja tasapainottaa päänahan ph-arvon.

Etikan haju haihtuu, kun hiukset huuhtelun jälkeen kuivuvat.

Yrttihuuhtelu

Kokeile myös yrttihuuhtelua pesun jälkeen.

Laita yrtit kiehuvaan veteen ja hauduta, kunnes vesi on haalentunut. Nokkosvesi ja koivunlehtivesi syventävät tummien hiusten hehkua, kamomilla ja sitruunamehu kaunistavat vaaleat.

Vesipesu

Hiukset voi pestä myös pelkällä vedellä. Jotta lika irtoaisi hiuksista ja ne tuntuisivat puhtailta, on käytettävä aika kuumaa vettä. Harjaa hiukset hyvin ennen pesua, jotta niiden luonnollinen rasva leviäisi latvoihin saakka.

Voi kestää pari kuukautta ennen kuin päänahka tottuu ja hiukset pysyvät puhtaina pelkällä vedellä. Kaikille menetelmä ei toimi sittenkään. Karkeahiuksinen kiharapää saattaa hyvinkin selvitä ilman mitään puhdistavia aineita, mutta hentohiuksinen ja rasvoittuvasta päänahasta kärsivä yleensä ei.

Mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta. Ole sitkeä!

Lue myös:

Kuinka kauan kestää, että hiukset tottuvat pidempään pesuväliin? Asiantuntija vastaa

Leikkauta pixie cut! Tai miten olisi ombré? Katso 10 uutta, kesäistä hiustrendiä

Haiseeko hiki? Jos et voi pestä vaatetta, kokeile isoäidin etikkakikkaa!

Lemuavatko lenkkarit? Ruokasooda vie hajut ja raikastaa kengät – katso kätevä niksi!

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?