Anna, 26, ei käytä suihkusaippuaa – mitä sanoo ihon asiantuntija? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Anna, 26, ei käytä suihkusaippuaa – mitä sanoo ihon asiantuntija?

Onko suihkugeelillä peseminen välttämätöntä vai vain yleistynyt tapa?

27.6.2018 12:39

Annan, 26, suihkuhyllystä ei löydy vakiovarusteena suihkugeeliä. Pullo on kaapissa lähinnä vieraita ja satunnaista omaa käyttöä varten.

”En ole koskaan oppinut käyttämään suihkusaippuaa. Monet tuttuni saippuoivat vartalonsa päivittäin, mutta minusta se on aina tuntunut hassulta. Mitä tavallinen suomalainen pesee iholta joka vuorokausi?

Ihoni ei tunnu tavallisen päivän jälkeen likaiselta, ja kainalotkin puhdistuvat toimistotyössä istumisen jälkeen tai suoraan treeneistä suihkuun hypätessä hyvän tuoksuisiksi pelkällä vedellä.

Silloin, jos olen vaikkapa erityisen hikinen, kävellyt paljain jaloin tai avonaisissa sandaaleissa tai käyttänyt aurinkorasvaa, pesen liat pois. Vartalolle ja jaloille tuntuu kuitenkin riittävän pari kertaa viikossa hiuksista veden mukana virtaava shampoo. Lisäksi kuorin ihoa muutamaan otteeseen vuodessa. Käytännössä elän lähes kokonaan ilman suihkusaippuaa.”

Mitä mieltä tästä on ihonhoidon ammattilainen?

Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard ei näe suihkusaippuaa tarpeellisena iholle.

– Itse en yleensä suosittele suihkusaippuaa. Se poistaa iholta luonnollisen suojan ja rasvakerroksen, jolloin ihosta tulee huokoisempi, ja se kuivuu ja ärtyy helpommin.

Jos tuntuu, että lika ei lähde ilman pesuainetta, Bouchard suosittelee apteekeista saatavia pesuöljyjä.

– Myös perusvoidetta voi käyttää suihkussa. Se poistaa hien ja epäpuhtaudet muttei vie ihon luontaista suojaa pois.

Nuorena iho kestää pesua paremmin

Kainalot, nivuset ja jalkaterät ovat asiantuntijan mukaan paikkoja, jotka saattavat kaivata puhdistuakseen veden lisäksi pesuöljyä tai -voidetta. Muuten pesuaineella peseminen ei ole ihon terveydelle lainkaan välttämätöntä, jos iholla ei ole varsinaista likaa.

– Hienhajusta huomaa, tarvitseeko pesuainetta käyttää vai ei. Jos hiki ei lähde kainaloista pelkällä vedellä, tietysti se kannattaa pestä pesuöljyllä pois, Bouchard sanoo.

Bouchard arvelee suihkugeelien ja -saippuoiden suosion ja päivittäisen käytön syyksi yleistä puhtauden ihannointia. Myös tuotteiden miellyttävät tuoksut ja tuntu voivat vaikuttaa saippuoimisen suosioon.

Saippuat ja geelit eivät kuitenkaan tee vartalolle välttämättä hyvää – päinvastoin.

– Monen iho voi huonosti, kun sitä pesee jatkuvasti saippualla. Nuorena iho kestää pesua paremmin, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän iho tuottaa omaa rasvaa ja kestää saippuaa.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset