Mikä on brasilialainen pyllynkohotus? Hittioperaatiossa hurjat riskit

Muun muassa Kim Kardashianin kuuluisten muotojen väitetään olevan rasvansiirron tulosta. Mutta kannattaako valtavaa takamusta havitella kauneusleikkauksella?

19.6.2018 18:59

Kardashianin julkkisperheen naiset ovat tehneet brazilian butt liftin tunnetuksi edes mainitsematta koko operaation nimeä.

Virallisesti ottaen Kardashian-mimmien muhkeat muodot on saavutettu kuntosalitreenin keinoin, mutta yleisesti arvellaan, että perheen pyöreät takamukset on saatu aikaan niin kutsutulla brazilian butt liftillä eli BBL:llä.

BBL on toimenpide, jossa kehon omaa rasvaa siirretään muualta takapuoleen.

Plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi kertoo, että tyypillisesti rasva imetään vyötäröltä, selästä, vatsanpeitteistä ja reisistä. Peltoniemi arvelee, että operaatio on saanut nimensä siitä, että Brasiliassa suuret takapuolet ovat arvossaan ja pakaroiden rasvansiirto on yleinen toimenpide.

Vaarana jopa kuolema

Kaikenlaiset rasvansiirrot ovat Peltoniemen mukaan yleistyneet 2000-luvulla. Kauneusihanteiden muutoksen takia ihmisiä kiinnostaa erityisesti valtavan takapuolen saaminen rasvansiirron keinoin. Kansainvälinen plastiikkakirurgialiitto ISAPS kertoo, että brazilian butt lift oli jo vuonna 2016 yksi maailman kymmenestä suosituimmasta kauneusleikkauksesta, ja arvioi sen suosion kasvavan entisestään.

Yleensä rasvansiirto on monia muita menetelmiä helpompi, riskittömämpi ja vähemmän arpia jättävä tapa tehdä plastiikkakirurgisia operaatioita. BBL:n kohdalla näin ei kuitenkaan ole. Toimenpide on aiheuttanut lukuisia kuolemantapauksia.

– Pahimmissa paikoissa kuolleisuus on ollut viisi prosenttia, eli joka 20. nainen on kuollut operaatioon. Eihän tuollaiseen kosmeettiseen toimenpiteeseen pitäisi kenenkään kuolla! Peltoniemi puuskahtaa.

Korkeintaan puoli kiloa per pakara

Vaikka osa brazilian butt liftin läpikäyneistä pitää matalaa profiilia, moni on myös kertonut BBL-operaatiostaan Youtubessa tai blogeissa.

Suomalaisista esimerkiksi vloggaaja Henry Harjusola on kuvannut Youtube-kanavallaan hänelle tehtyjen rasvansiirto-operaatioiden ylä- ja alamäkiä.

Suomessa suuria BBL-operaatioita ei Peltoniemen mukaan juurikaan kysytä, mutta pienempiä pakaroiden rasvansiirtoja kyllä tehdään. Ne, jotka haluavat suhteettoman suuren takamuksen nopeasti, tietävät suunnata ulkomaille.

Kun Peltoniemi tai joku hänen kotimainen kollegansa tekee pakaroiden rasvansiirron, rasvaa siirretään tyypillisesti noin 300–500 grammaa per pakara. Rasva imetään kirurgin ja potilaan yhdessä valitsemilta alueilta ja ruiskutetaan pakaroiden ihonalaiseen rasvakerrokseen sekä korkeintaan lihaksen pintaan hitaasti, pikkuruinen määrä kerrallaan.

Tällaisella operaatiolla pakaroihin saa himpun verran lisää muotoa ja pehmeyttä. Kunnon Kardashian-pyllystä haaveilevalle se harvemmin riittää.

Isommissa rasvamäärissä piilee riskejä

Koska kysyntää on, ulkomaisilla pikkuklinikoilla operaatioita tehdään vaarallisen suurilla rasvamäärillä ja vaarallisen nopeasti. Joillakin klinikoilla rasvaa siirretään yli kilo per pakara.

– Kun rasvaa ruiskutetaan suuri määrä, se ei mahdu turvalliseen läskikerrokseen, jossa ei ole suuria suonia tai hermoja, Peltoniemi kertoo.

Niinpä rasvaa ruiskutetaan joissakin paikoissa myös lihaksiin ja lihasten alle. Sillä tavoin takapuoleen saadaan kerralla suurempi ja pystympi muoto kuin pienellä, turvallisemmalla rasvamäärällä.

Samalla otetaan suuri riski, että rasvansiirtokanyyli rikkoo iskiashermon, mikä voi aiheuttaa halvausoireita tai kovia kipuja. Kanyyli voi myös osua peräsuoleen. Silloin riskinä on hengenvaarallinen tulehdus.

Vielä suurempi riski liittyy verisuoniin.

– Jos rasvaa menee kunnon annos verisuoneen, se leviää ja tukkii keuhkoverenkierron. Potilas kuolee niin sanotun rasvaembolian takia siihen paikkaan.

Koska valtavan rasvamäärän siirtäminen pakaroihin pikkuruisella kanyylilla on tuskaisen hidasta, rasvansiirtotekniikasta luistetaan.

– Kun on kiire ja pitää tehdä tulosta, rasvaa laitetaan räjäyttämällä. Tulee kylmäävä olo, että miten niin uskalletaan tehdä. Siinä ihmishenki ei ole kauhean paljon arvoinen.

Vaikka karmeimmat terveysriskit eivät kävisi toteen, tulos ei välttämättä silti ole hyvä.

Rasvakudos on herkkää, ja jos sitä siirretään suurina palluroina, suuri osa rasvasoluista jää paitsi verenkierrosta ja kuolee. Peltoniemi kuvailee lopputulosta perunapelloksi, joissa on sekaisin elävää solukkoa, kuolleita kovia möykkyjä ja öljykystia.

Lisäksi suuri takapuoli voi iän ja painonnousun myötä alkaa roikkua. Kun ihminen lihoo, hänen rasvasolunsa pulskistuvat – myös ne, jotka on siirretty muualta pakaroihin.

Hidas toipuminen

Suomessa ja pienellä rasvamäärällä tehtyynkin pakaroiden rasvansiirtoon liittyy vaaroja. Kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä on tulehdusriski, ja takapuolen alueella se on hieman suurempi kuin muilla alueilla.

Nukutuksessa on aina myös vaara saada veritulppa. Riskejä suurentaa se, että pakaratoimenpidettä varten potilas nukutetaan vatsamakuulle.

BBL-toimenpiteestä ei tule suuria haavoja, mutta toipuminen ei silti ole vaivatonta.

– Jälkihoidosta on hyvä ymmärtää, että rasva ei kestä minkäänlaista painetta ainakaan kuukauteen. Pitää maata vatsallaan, istua pelkästään haaroihin osuvalla satulatuolilla, jos ylipäätään istuu, ja pitää painetekstiiliä rasvanottokohtien alueella, Peltoniemi kertoo.

Ehkä sittenkin kyykkyjä?

Suomessa tehdyn maltillisen rasvansiirron hinta on Peltoniemen mukaan noin 5 000–6 000 euroa, josta maksetaan lisäksi 24 prosenttia arvonlisäveroa. Jos toimenpiteeseen haluaa, tärkeintä on Peltoniemen mukaan valita tekijäksi kokenut plastiikkakirurgi, joka siirtää vain järkevän määrän rasvaa. Se tarkoittaa noin 300–500 grammaa per pakara.

Pyöreistä pakaroista haaveileville plastiikkakirurgi Peltoniemi kuitenkin suosittelee jotakin ihan muuta.

– Jos sinulla on aika ok takamus, ehkä vähän litteä, tee ahkerasti kyykkyjä. Saat samalla jalkoihin kauniit kaaret ja vahvistusta koko kroppaan. Et tarvitse raskaita painoja, kuntosalia tai treenivaatteita. Se on ihan ilmaista, pakarat kiinteytyvät aika äkkiä, ja samalla tulee terveyshyötyjä.

Lue myös:

5 syytä, miksi suomalaisen naisen persjalkainen vartalotyyppi on evoluution ehdoton huipentuma

Perä ylös penkistä! Muuten uhkaa kuolleen pyllyn syndrooma

Nyt halutaan: täydelliset nännit – ihanteena ”pitkät päällä” -look

Seela Sella kauneusleikkauksestaan: ”Kaikki säästöt menivät siihen”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?