Testasimme, valkaiseeko aktiivihiili hampaat – asiantuntija varoittaa suositun tuotteen riskeistä

Aktiivihiilijauhe kirkastaa hampaat, mutta voimakas hankaaminen ei välttämättä ole hampaille hyväksi.

14.6.2018 6:46

Hampaiden hoidossa hittituotteeksi on noussut musta aktiivihiili. Sen avulla tavoitellaan hohtavan valkoista hymyä, sillä mustan värin luvataan (hassua kyllä) valkaisevan hampaat hetkessä.

Aktiivihiiltä valmistetaan muun muassa puusta, kookospähkinän kuoresta, turpeesta sekä kivi- ja ruskohiilestä, ja tuotetta voi ostaa itselleen jauheen tai hammastahnan muodossa. Sen luonnollisuus vetoaa moniin.

Testasin viikon ajan hiilivalkaisua jauheella ja selvitin, onko tuote tehokas ja täysin harmiton.

Miten hiilijauhetta käytetään?

Ostin oman hiilijauheeni Balilta Indonesiasta, joka on luonnonkosmetiikan mekka. Tuote on hienojakoista jauhetta, joten purnukkaa saa käsitellä varoen, jotta kylppärin pinnat eivät saa pesuhetken päätteeksi tummaa pintakäsittelyä.

Kastelen hammasharjan, dippaan harjakset hiilipurnukkaan ja sivallan vielä tavallista hammastahnaa kyytipojaksi. Hiili värjää hampaat mustaksi ja näyttää ilkeältä suussa, mutta itse tuote ei maistu miltään.

Harjaan hampaat tavalliseen tapaan, ja välillä purskautan mustat vaahdot lavuaariin. Kun suu on kokonaan huuhdeltu puhtaaksi hiilipesusta, hampaat näyttävät selvästi kirkkaammilta. Myös hampaan pinta tuntuu tavallista puhtaammalta – tai sitten vain kuvittelen.

Miten hiili vaikuttaa hampaisiin?

Testiviikon puolivälissä juttelen GLOSS Hammashoitopalvelujen suuhygienistin Arja Korpelaisen kanssa aktiivihiilen turvallisuudesta. Juttutuokion jälkeen innostukseni luonnontuotetta kohtaan laskee kuin lehmän häntä.

Korpelaisen mukaan hiilen valkaiseva teho perustuu siihen, että tuote imee vain pinnallisia värjäymiä hampaista.

Tämä ei ollut yllätys, mutta sitten seuraa ikävämpi tieto. Hän kertoo selvittäneensä eri hiilituotteiden maahantuojilta aktiivihiilen hankausarvoa eli RDA:ta. Hankausarvo tarkoittaa sitä, kuinka paljon tuote vaurioittaa hampaan luonnollista kiillettä.

Käy ilmi, että aktiivihiilen valmistajien ei tarvitse ilmoittaa tuotteessaan lainkaan hankausarvoa. Heidän ei siis tarvitse edes testata, hankaako tuote kiillettä.

Tämä kuulostaa huolestuttavalta: jos hankausarvo onkin korkea, kuluttaja voi tietämättään tuhota hampaidensa kiilteen.

– Tuotteet voivat olla erittäinkin voimakkaasti kiillettä hankaavia, josta voi seurata ikäviä asioita. Kiille voi muuttua peilikirkkaasta mattapintaiseksi, ja mattapintainen kiille värjääntyy huomattavasti helpommin kuin peilikirkas kiille, Korpelainen sanoo.

Ja tässä kohtaa on hyvä muistaa, että hampaan luonnollinen kiille ei uusiudu koskaan.

– Vastaanotollani kävi asiakas, joka oli käyttänyt pari tuubia hiilihammastahnaa. Hänen hampaidensa pinta oli muuttunut mattapintaiseksi vain muutaman tuubin jälkeen.

Uhkakuvista huolimatta jatkan aktiivihiilikokeiluani loppuun saakka, vielä muutaman päivän ajan.

Valkaisiko hiili hampaat?

Eroa viikon takaiseen tilanteeseen ei juurikaan ole havaittavissa. Hampaani olivat melko kirkkaat jo entuudestaan, joten ihmeitä ei ole tapahtunut. Ja kuten Korpela sanoi, tuote imee vain pinnallisia värjäymiä eli auttaa hetkellisesti.

Täysin turhaksi en kuitenkaan aktiivihiiltä sanoisi, sillä hymy todella näyttää valkoisemmalta jokaisen pesun jälkeen.

Kuvassa hampaat viikon aktiivihiilikokeilun jälkeen.

Mihin tuote sitten sopii?

En harjaisi hampaitani aktiivisesti aktiivihiilellä, jos luonnollisen kiilteen kulumiseen on edes pieni mahdollisuus. Minulle riittää tavallinen hammastahna hymyni kirkastamiseen.

Tuotetta voi käyttää korkeintaan satunnaisesti, kuten valkoisen hymyn viimeistelyyn ennen juhlia, mutta riskit on syytä muistaa.

Korpelainen on samaa mieltä, että aktiivihiili ei sovi rajattomaan käyttöön.

– Aktiivihiilituotteet ovat pääsääntöisesti fluorittomia tuotteita. Fluorittomien tuotteiden käyttäminen altistaa hampaat reikiintymiselle, sillä fluorin tehtävä on suojata hampaita happohyökkäyksiltä, ehkäistä hampaita reikiintymiseltä sekä pitää hammaskiilteen kunnossa.

Lue myös:

Selviytyjät viikkoja ilman hammasharjaa – mitä hampaille tapahtuu, jos niitä ei pese?

Testissä kotikäyttöiset hampaidenvalkaisutuotteet: voittajatuote on ammattilaistasoa!

Rohtuneet ja halkeilevat huulet? Syyllinen saattaa löytyä hammastahnatuubista

Hierontaan, hampaille ja kynsienhoitoon – 14 tapaa käyttää kookosöljyä kauneudenhoidossa

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?