Oletko ostamassa pukua? Tarkkaile sovituksessa näitä asioita

Miesten puvuissa istuvuus on tärkein yksittäinen valintaperuste. Mihin asioihin sovituksessa pitäisi kiinnittää huomiota?

26.5.2018 8:05

Pukujen mittasuhteiden ja erilaisten sovitusohjeiden hahmottaminen on haastavaa. Tiettyjen perustietojen avulla voi kuitenkin välttää selkeät virhevalinnat. Edullinenkin puku voi nimittäin näyttää hyvältä, kun se vain istuu oikein.

Artikkelin videolta voit katsoa muotineuvoja Pia Melanderin kootut ohjeet puvunostajalle.

Klassiset ohjeet auttavat tavallisen ostajan hyvään alkuun, trendeistä riippumatta. Lyhyet helmat, lahkeet ja hihat sekä värikkäät sukat, kauluspaidat ja taskuliinat ovat etenkin nuorten suosiossa, mutta klassisella puvulla ja perinteillä on yhä arvoa.

Kaikki alkaa kauluspaidasta

Helsingin Stockmannin miesten pukeutumisen muotineuvoja Pia Melander kertoo, että puvussa on muutama merkitykseltään ylivoimaisen tärkeä osa-alue. Valistunut kuluttaja tarkkailee ensimmäiseksi puvun olkapäitä, rintakehää, hihoja ja lahkeita.

Kaikki alkaa kuitenkin kauluspaidasta. Kaulus ei saa tietenkään olla liian kireä. Kaulanympäryksen voi mitata jo ennen sovitusta kaulan alaosasta. Jos hengitystilaa haluaa enemmän, mittanauhan ja ihon väliin voi asettaa sormen.

– Kauluspaitojen hihoissa on aina kaksi nappia. Jos paidanhiha on pitkä, niin se laitetaan tiukalle. Silloin hiha ei putoa liian alas. Oikea pituus on sellainen, että hiha päättyy siihen kohtaan, josta peukalo lähtee kaareutumaan.

Hihan reuna asettuu suunnilleen ranteen veneluun kohdalle, eikä jää ryppyyn kämmenluiden alaosaa vasten. Kun hiha ja kaulus ovat sopivat, on aika keskittyä takkiin.

Sovituksessa takin alanapin tulee olla auki. Samoin aina pukua käytettäessä.

Takissa huomio hartioihin

Puvuntakkia sovitettaessa alin nappi on auki – ja sitä se on myös juhlakäytössä. Takissa tärkein yksittäinen asia on olkapäiden istuvuus.

– Kiinnitän huomiota hartialinjaan. Hiha alkaa laskeutua juuri siitä kohdasta, jossa hartialinjakin laskee. Silloin hiha putoaa siististi alas. Jos hartiassa on liikaa tilaa, siihen muodostuu kuoppa. Se näyttää hassulta, Melander kertoo.

Alla olevalla videolla Stockmannin pukeutumisneuvojat Pia Melander ja Kimi Nurmi kertovat, miten kesän juhlatyylissä voi rikkoa klassista tyyliä.

Esimerkiksi herrasmiesblogi Fish Black Lake ohjeistaa, että olkapäiden istuvuutta voi kokeilla nojaamalla olkapää edellä seinään. Jos takin sisällä oleva olkapäänsuoja osuu seinään ennen olkapäätä ja rypistyy, takki on hartioista liian väljä.

Puvuntakki saa istua vyötäröltä napakasti, mutta turhia ryppyjä ei saa muodostua. Takinkäänteen ja vyötärön rypyt paljastavat liian kireän takin.

Entä hiha ja helma?

Toinen tärkeä yksityiskohta on takinhihan pituus.

– Takin hihamitta on oikea, kun paidanhihasta jää oikeassa kohdassa ollessaan näkyviin noin senttimetri tai jopa puolitoista, Melander summaa.

Oikean käsivarren hiha on oikeassa mitassa. Vasen hiha on liian pitkä.

Lyhyet hihat ovat etenkin nuorten ja trenditietoisten suosiossa. Hihamitan valinnasta kannattaa puhua puvun sovituksessa.

Perinteisesti takin helma on peittänyt pakarat, mutta nykyään takapuolen alaosa saa olla näkyvissä. Yksi trendeistä on jättää takinhelma todella lyhyeksi.

Lahkeenpituudessa on kaksi oikeaa versiota

Lahkeiden osalta puvunostajalla on kaksi selkeää vaihtoehtoa. Lahkeen voi mitoittaa niin, että sen takaosa laskeutuu suoraksi, ja etuosaan jää pieni käyttöryppy.

Toinen vaihtoehto on lyhentää lahkeet niin, että eteen ei jää käyttöryppyä. Sukat pääsevät silloin vilkkumaan takaa ja lahkeiden sivuilta.

Housujen tulisi istua napakasti jalkoihin niin, että prässit laskeutuvat siististi ja suorina. Turhat rypyt kertovat, että housut eivät ole sopivat.

Ammattilaiset rohkaisevat rikkomaan tyyliohjeita hallitusti esimerkiksi juuri perinteistä lyhyemmillä lahkeilla ja hihoilla sekä värikkäillä kauluspaidoilla, sukilla, solmioilla ja taskuliinoilla.

Perinteinen tumma puku on edelleen varma valinta etenkin, jos käyttötilanteet vaihtelevat runsaasti. Tummaan pukuun saa väriä yksityiskohdilla.

Pukeutumisneuvojat suosittelevat käyttämään rohkeasti värikkäitä yksityiskohtia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?