Pluskokoinen suomalaisbloggaaja Elsa, 36, julkaisee bikinikuvia ja näyttää, että kuka tahansa voi pukeutua uikkareihin

Kaikenlaisten vartaloiden hyväksyminen ei kannusta ketään lihomaan tai laihtumaan, vaan hyväksymään itsensä ja muut juuri sellaisena kuin he ovat, sanoo bloggaaja Elsa Heiko ja kannustaa kaikkia nauttimaan kesästä – esimerkiksi bikinit päällä.

Elsa Heiko saa viestejä lukijoiltaan, jotka ovat uskaltautuneet bikiniostoksille Heikon inspiroivien julkaisujen takia.

21.5.2018 15:07

– En ole kokenut tarvetta tuoda kokoani erikseen esiin, koska kyllähän se näkyy kuvien kautta. Nyt olen kuitenkin alkanut korostaa sitä siksi, että ihmiset, jotka eivät ole pluskokoisia, eivät välttämättä ymmärrä, millaisia asioita koon kanssa tulee arjessa vastaan, Elsa Heiko sanoo puhelimessa.

Oi mutsi mutsi -blogia pitävä Elsa on 36-vuotias viestintäalan ammattilainen, sinkkuäiti ja nykyisin myös näkyvä kehopositiivisuuden puolestapuhuja. Elsa on itse kokoa 48 ja ollut omien sanojensa mukaan isokokoinen aina. Siitä huolimatta – tai juuri siksi – hän julkaisee muiden kuvien muassa uikkari- ja bikiniotoksia reilun kuudentuhannen seuraajan Instagram-tilillään.

Ensimmäiset alusvaatekuvat Elsa julkaisi blogikampanjan osana neljä vuotta sitten. Kuvien julkaiseminen ei jännittänyt tai mietityttänyt, sillä Elsan seuraajakunta on niin solidaarista, että hän luotti saavansa tukea ja kannustusta.

Erikseen Elsa ei kuitenkaan lähtenyt etsimään keskusteluja netin kommenttipalstoilta. Hän tiesi, että kuvat näki myös moni sellainen ihminen, jolla oli varmasti sanottavaa Elsan koosta ja vartalosta.

– Pääsääntöisesti saan positiivista palautetta. Minulle laitetaan usein myös yksityisviestejä ja valokuvia vaikka sovituskopista, jossa ihminen on uskaltanut pukea ensimmäistä kertaa bikinit ylleen.

– Negatiiviset kommentit tulevat aina anonyymeiltä, eli haukkuja ei olla valmiita sanomaan omilla kasvoilla. Ikävien kommenttien jättäjien voisi olla hyvä miettiä, mistä tarve muiden ihmisten arvostelemiseen kumpuaa.

”Erilaisten vartaloiden näkemisen pitää olla luonnollista”

Moni Elsan seuraajista ja blogin lukijoista on kertonut, että uima-asun pukeminen ja rannalle meneminen arveluttaa siksi, että he pelkäävät pilaavansa ulkomuodollaan jonkun muun päivän. Tälle ajatukselle Elsalla on yksi vastaus.

– Jos jonkun päivä todella menee pilalle toisen ihmisen vartalosta, hän on ansainnut sen. Toisen ihmisen näkemisen pitäisi olla luonnollista, meitä on niin monenlaisia. Tämä ei liity pelkästään lihavuuteen vaan myöskin esimerkiksi vanhuuteen. Ja onhan hoikillakin paineita. Ulkonäkökriteerimme ovat niin kovat.

Elsa on kyllästynyt myös perinteiseen lihavuuspuheeseen. Hänen mukaansa kaikki XL-kokoiset ihmiset ovat kuulleet takuuvarmasti tarpeeksi monta kertaa, että lihavuus on terveysriski. Sen jatkuva muistuttaminen ei vie asiaa millään tavalla eteenpäin.

– Monilla on myös tapana huomaamattomasti sanoa, että kaikki lihavat olisivat joko tunnesyöjiä tai laiskoja, tai että lihavuus johtuu siitä tai tästä. Mutta eivät lihavat ole mikään homogeeninen joukko, vaan keskenään ihan yhtä erilaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin.

– Kenenkään ei tarvitse diagnosoida lihavuutta toiselle ihmiselle, vaikka ehkä tekisikin mieli. Toisen ihmisen painon arvostelu vaikkapa verorahoihin tai terveyteen vedoten on yksiselitteisesti väärin.

Pluskokoinen mainoskasvo

Elsa on kiinnittänyt blogiteksteissään huomiota myös totuttuun mainoskuvastoon. Hän ei ole viimeisimmän tekstinsä mukaan törmännyt yhteenkään deodorantti-, pyykkiaine- tai automainokseen, jossa esiintyisi isokokoinen ihminen. ”Todennäköisesti siksi, ettei isokokoinen ihminen sovi suosittelijaksi. Jos lihava ihminen suosittelisi esimerkiksi deodoranttia, voisihan sitä vaikka olettaa, että deodorantti on muuttanut ihmisen lihavaksi”, Elsa kirjoittaa.

– Pluskokoisia ihmisiä ei näy mainoksissa muuten kuin hassunhauskoina lihavina hahmoina. Emme kelpaa perinteisissä mainoksissa vakavasti otettaviksi tuotteiden suosittelijoiksi.

Blogimaailma on kuitenkin kääntänyt perinteistä markkinointia ympäri. Elsa saa paljon yhteistyöpyyntöjä, ja hänet halutaan tuotteiden käyttäjäksi, testaajaksi, esittelijäksi ja kasvoksi.

Ei laihdutusta, vaan terveellisiä elämäntapoja

Vaikka Elsa on aina ollut suhteellisen tyytyväinen ulkonäköönsä ja itseensä, hän on ollut nuorena monta kertaa laihdutuskuurilla ja kokenut painetta ulkomuodostaan.

– Lähipiirille ja ympärillä oleville ihmisille kokoni on ollut hankalampi juttu kuin itselleni. Siitä on huomauteltu jo ennen kuin menin ala-asteelle. Minua on vertailtu esimerkiksi naapurin hoikkaan tyttöön. Itsetunto ei voi kasvaa kovin hyväksi, jos pienestä pitäen kerrotaan, miten kropan pitäisi muuttua.

Yläasteella laihduttaminen meni Elsan mukaan jo epäterveellisille urille ruuan määrän pienentyessä liikaa liikuntamäärän kasvaessa.

– Kukaan ei puuttunut asiaan, koska kaikki halusivat, että olisin hoikka. Kukaan ei puhunut terveydestä vaan vain ulkonäöstä. Terveys ei ollut koskaan se syy, miksi minua tsempattiin laihduttamaan, vaan se, ettei lihavuus ollut hyvä juttu.

Enää Elsa ei laihduta. Hän kuitenkin muistuttaa, että se, että pluskokoinen ei laihduta, ei tarkoita sitä, että hän söisi pizzaa aamusta iltaan.

– Arvostan terveellisiä elämäntapoja. Liikun ja syön salaattia siinä missä kaikki muutkin. En tähtää vartalon muutokseen, vaan elän normaalia elämää ja suosin terveellisiä valintoja. En kuitenkaan myöskään halua tuntea syyllisyyttä silloin, kun menen kaverin kanssa jäätelölle.

Etsi inspiroivia esikuvia ja venytä mukavuusaluettasi

Elsa antaa omat vinkkinsä itsevarmuuden kasvattamiseen.

– Etsi netistä inspiroivia, oman kropan mukaisia ihmisiä, joita voit seurata, joista voit inspiroitua ja joilta voit saada varmuutta.

Lisäksi on hyvä miettiä, mistä oma epävarmuus johtuu. Miksi minusta tuntuu tältä?

– Varmasti kysyttäessä jokainen vastaisi, että totta kai kaikki muut saavat ja voivat mennä rannalle. Miksi se kuitenkin on omalla kohdalla niin vaikeaa?

Kolmantena Elsa vinkkaa oman mukavuusalueen ylittämistä. Bikinit voi pukea vaikka omalle mökkirannalle ja siirtyä sitten vähitellen ihmisten ilmoille. Toisaalta omaa oloa kannattaa kuunnella: rannalle ei tietenkään ole pakko mennä bikineissä, jos sille ei tunne tarvetta.

Jos ajatus kuitenkin on sellainen, että haluaa nauttia kesästä kuten kaikki muutkin, kannattaa omaa mukavuusaluetta venyttää pikkuhiljaa – vaikka sinne rannan suuntaan.

– Kaikenlaisten vartaloiden hyväksyminen ei kannusta ketään lihomaan tai laihtumaan, se kannustaa hyväksymään itsensä ja muut juuri sellaisena kuin he ovat.

Elsan uikkarivinkit TOP 3

Bombom.fi: suomalainen verkkokauppa, josta saa uima-asuja kokoon 58 saakka

Change Lingerie: myymälöistä löytyy kokoja I-kuppiin asti

Ellos: isoja kokoja useilta eri merkeiltä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?