Mistä aikuisiän akne johtuu? Liian ahkera ihonhoito ja 3 muuta tavallista syytä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Mistä aikuisiän akne johtuu? Liian ahkera ihonhoito ja 3 muuta tavallista syytä

Aknen syntysyyt eivät ole täysin selvillä, mutta etenkin hormonien heilahtelu saa ihon kukkimaan.

18.5.2018 6:51

Akne liitetään usein teini-ikään, mutta näppylät saattavat yllättää vielä aikuisenakin. Aikuisiän aknea esiintyy Terveyskirjaston mukaan erityisesti naisilla.

Mistä aknen yllättävä vierailu aikuisiällä johtuu? Täysin yksiselitteinen vastaus puuttuu, kuten nuoruusiän aknenkin kohdalla, mutta vaikuttavista tekijöistä tiedetään jonkin verran. Ihotautilääkärit Mona Gohara ja Melissa Kanchanapoomi Levin kommentoivat Marie Clairessa syitä, joita aknen taustalta saattaa löytyä.

1. Kehon hormonitoiminta

– Kaikki syvä akne on hormonaalista, ihotautilääkäri Levin toteaa Marie Clairessa.

Hormonaaliset muutokset ovat vauhdikkaimmillaan murrosiässä, mutta eivät lopu siihen. Lisäksi stressi, ruokavalio, kuukautiskierto ja monet muut asiat vaikuttavat hormoneihin, jotka puolestaan vaikuttavat ihoon.

Siksi yksinkertaisia ratkaisuja, joilla ihon saisi hetkessä loistokuntoon, ei ole.

2. Hormonaalinen ehkäisy

Yhä useampi kokeilee hormonaalisesta ehkäisystä luopumista, ja hormonivalmisteita myös vaihdellaan.

Kaikki muutokset hormonaalisessa ehkäisyssä ovat omiaan vaikuttamaan ihon kuntoon. Hormoniehkäisyn lopetusta seuraavasta finniryntäyksestä ei kuitenkaan voi päätellä, millaiseen kuntoon iho asettuu hormonien tasaannuttua. Tilanteen normalisoitumiseen voi mennä jopa neljästä viiteen kuukautta.

3. Elämäntapojen muutos

Vaikka akne ei nykytiedon mukaan johdukaan esimerkiksi rasvaisen ruuan syömisestä, ei tarvitse olla kummoinenkaan Sherlock tajutakseen, että esimerkiksi terveellisen ruokavalion vaihtaminen alkoholin ja roskaruoan suurkulutukseen voi vaikuttaa ihoon.

Yllättävämpää on se, että ihotautilääkäri Levinin mukaan elämäntapojen muutos myös terveelliseen suuntaan voi heilauttaa hormonitasapainoa niin, että ihon kunto kärsii.

– Nopea painon muutos niin suuntaan kuin toiseenkin voi sekoittaa hormoneja ja johtaa epäpuhtauksiin.

4. Ihonhoitoon hurahtaminen

Huolellinen ihonhoito tuntuu olevan yksi kauneusmaailman isoista trendeistä. Moni etsii täydellistä ihonhoitorutiinia ja täydellistä tuotearsenaalia.

Ihon parhaaksi tarkoitettu innostus voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan, jos testailee vähän väliä uusia, toinen toistaan tehokkaampia tuotteita. Ne voivat ärsyttää ihoa ja johtaa jopa sen tulehtumiseen.

Mona Gohara suosittelee, että uusia tuotteita otettaisiin testiin korkeintaan kahden viikon välein ja yksi kerrallaan. Tuotteet eivät saisi koskaan kirvellä iholla.

Toisaalta myös täysi lintsaaminen ihonhoidosta voi olla iho-ongelmien takana. Vaikka iho olisi nuorempana sietänyt meikit naamassa nukkumaanmenoa ja kosteusvoiteen puutetta, saattaa se aikuisena alkaa kiukutella, jos vaikkapa meikit jättää pesemättä.

Lue myös:

Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta

Uusi ihmenaamio auttaa akneen, punoitukseen ja ihon kuivuuteen – ja sen voi tehdä kotona kahdesta aineesta!

Naiset kertovat: Näin e-pillereiden lopettaminen vaikutti minuun

Miten ehkäistä aknearpien syntyä? 4 asiaa, jotka sinun pitää tietää

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?