Tarttuuko rusketus voiteen läpi ja 4 muuta asiaa, jotka jokaisen täytyy tietää auringosta - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tarttuuko rusketus voiteen läpi ja 4 muuta asiaa, jotka jokaisen täytyy tietää auringosta

Ota haltuun faktat, jotta voit nauttia auringosta turvallisesti.

15.5.2018 20:00

Ensimmäiset ravunpunaiset olkapäät ovat ilmestyneet katukuvaan. Varma kesän merkki!

Palanut iho ei kuitenkaan ole vitsailun aihe. Kun aurinko hellii lämmöllään, myös sen säteiltä pitää osata suojautua. Vaikka sitten rusketuksen kustannuksella.

Vaikka auringolla on monia hyviä puolia, UV- eli ultraviolettisäteilylle altistuminen ja auringossa palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Siksi aurinkosuojaa suositellaan käytettäväksi, kun UV-indeksi on vähintään kolme. Raja voi ylittyä Suomessa jo aikaisin keväällä. Esimerkiksi tänään tiistaina indeksi oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes koko Suomessa yli neljän.

Viime vuosina ihosyöpien määrä on ollut nousussa. Ihomelanoomaan sairastuvat yhä useammin myös nuoret aikuiset.

Kyse tuskin on siitä, etteivätkö ihmiset tietäisi, että auringolta pitää suojautua. Moni ottaa mieluummin riskin, koska haluaa ruskettua.

Mietitkö yhä, pitäisikö rasvapurkkiin tarttua? Kokosimme kattavan infopaketin, jonka avulla suojaat ihon auringolta.

Onko sitä aurinkovoidetta oikeasti pakko käyttää?

Auringolta voi suojautua tehokkaasti myös vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla sekä tietenkin pysymällä sisällä.

Terveyskirjasto suositteleekin aurinkovoiteita vasta lisäsuojaksi ”luontaisten” suojautumiskeinojen jälkeen. Voiteita ei siis ole tarkoitettu siihen, että niiden avulla pitkitetään auringolle altistumista. Sori vain, paahtajat, mutta ruskettuminen ei ole miltään kantilta katsottuna terveysteko.

(Tai ainakin väri kannattaa hankkia mieluummin purkista.)

Varjossa pysymällä voi puolittaa saamansa UV-säteilyn määrän. Ulkona liikkuessa sen sijaan on hyvä muistaa, että UV-säteily läpäisee myös pilvet. Siksi lisäsuoja voiteesta on usein paikallaan.

Varjossa pysymällä voi puolittaa saamansa UV-säteilyn määrän.

Ihosyövän riskin lisäksi motivaatiota aurinkosuojan käyttöön voi hakea katsomalla peilikuvaansa. Säteilylle altistuminen vanhentaa ihoa, mikä voi näkyä ryppyinä, pigmenttimuutoksina ja veltostumisena. Ikääntymisen merkkejä tulee ennen pitkää kaikille, mutta auringolta suojautumalla niiden ilmestymistä voi viivyttää.

Ruskettuuko ollenkaan, jos käyttää aurinkovoidetta?

Kyllä, mutta hitaammin ja samalla turvallisemmin, kerrotaan muun muassa Teknokemian yhdistyksen aurinkosuojaoppaassa.

Korkeimmatkin suojakertoimet päästävät jonkin verran säteilyä iholle, joten aurinkosuojavoide ei estä ruskettumista kokonaan.

Suojakerroin 50 antaa 98-prosenttisen suojan UVB-säteiltä. Suojakerroin 15 suojaa 93-prosenttisesti. Suojakertoimen lukemaa tulkitaan niin, että suojakerroin 15 päästää iholle saman verran säteilyä vartissa kuin suojaamattomalle iholle kertyy minuutin aikana.

Aurinkosuojakertoimien lisäksi ruskettumiseen vaikuttaa ihotyyppi. Toiset ruskettuvat helpommin kuin toiset.

Ovatko aurinkovoiteiden kemikaalit vaarallisia?

Moni on huolissaan aurinkosuojatuotteiden sisältämistä ainesosista, jotka saattavat esimerkiksi vaikuttaa hormonitoimintaan. Lisäksi jotkut kemikaaleista ovat haitallisia ympäristölle. Hiljattain Havaijin osavaltio kielsi tietyt kemialliset aurinkosuoja-aineet, koska ne tuhoavat koralliriuttoja.

Esimerkiksi Terveyskirjastossa ei neuvota aurinkosuojatyypin valinnassa. Kemikaaleista huolestuneet ja herkkäihoiset voivat suosia niin sanottuja fysikaalisia aurinkosuojia, joiden vaikuttavat aineet ovat sinkki- ja titaanioksidi. Erityisesti sinkkioksidi tarjoaa kattavan suojan säteilyn eri aallonpituuksia vastaan.

Fysikaalinen suoja ei välttämättä ole iholla yhtä miellyttävä ja huomaamaton kuin kemiallinen, mutta luonnonkosmetiikkamerkeiltä löytyy nykyään useita erilaisia aurinkovoiteita, joista voi löytää oman suosikkinsa kokeilemalla.

Riittääkö meikin suojakerroin?

Ylilääkäri ja syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo kertoi aikaisemmin jutussamme, että meikki voi suojata auringolta jonkin verran. Päiväsaikaan kasvojen ihon suojaamiseen voi tarvita jopa suojakerrointa 50, johon ei välttämättä meikillä pääse.

Meikkivoidetta levitetään iholle yleensä mahdollisimman ohut kerros. Vaikka siinä olisi suojakerroin 15 tai jopa 30, suoja saattaa jäädä puutteelliseksi. Lisäksi pitäisi huolehtia siitä, että aurinkotuote suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Kosmetiikassa ei välttämättä ole tarpeeksi laajaa suojaa.

Jos käyttää sekä aurinkosuojavoidetta että meikkiä, aurinkovoide kannattaa levittää ihonhoitotuotteiden jälkeen, ennen meikkaamisen aloittamista.

Rasvasin, ja paloin silti! Missä vika?

Mahdollisia syitä on muutama.

  1. Suojakerroin oli liian alhainen. Etenkin keskipäivän aurinko on niin voimakas, että jos ulkona meinaa olla pidemmän aikaa, suojautumiseen tarvitsee kunnon kertoimen. Vaalealle, palamisherkälle iholle suositellaan vähintään suojakerrointa 30. Lisäksi voiteen tulisi suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä.

  2. Jokin kohta jäi rasvaamatta. Moni meistä on huolimaton esimerkiksi korvien ja hiusrajan rasvaamisessa – selästä puhumattakaan, ellei apuna ole kaveria. Periaatteessa hiusten jakauksen kohdallekin tulisi levittää suojavoide, jotta päänahka ei kärvenny.

  3. Aurinkorasvaa oli iholla liian ohut kerros. Pelkkä korkea suojakerroinkaan ei kuitenkaan riitä, ellei voidetta levitä iholle tarpeeksi paksua kerrosta. Sopiva määrä aurinkorasvaa on noin teelusikallinen kasvoille ja shottilasillinen vartalolle.

  4. Unohdit lisätä aurinkorasvaa päivän mittaan. Jos ulkona oleskelee pidempiä aikoja, aurinkovoidetta pitää muistaa lisätä parin tunnin välein. Myös hikoilun ja esimerkiksi uimisen jälkeen lisärasvaus on paikallaan.

  5. Menit aurinkoon heti voiteen levittämisen jälkeen. Jos käytössä on kemiallinen aurinkosuoja, se pitäisi levittää iholle puolisen tuntia ennen aurinkoon menemistä, jotta se alkaa toimia. Fysikaalinen suoja alkaa toimia heti.

Lue jutuistamme myös vinkit palaneen ihon hoitoon sekä aurinkoihottuman rauhoittamiseen.

Lue lisää:

Etsi näitä aineita aurinkorasvapurkin kyljestä – ihotautilääkärin vinkit

Pakkaa lomalle tarpeeksi korkea suojakerroin! Tutkimus todisti: aurinkovoiteissa vähemmän ei ole enemmän

Testasimme itseruskettavat: kallein ei ollut paras!

Tiesitkö tämän aurinkoihottumasta? Ihotautilääkärin 5 vinkkiä

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?