Testissä suihkurusketus! Emmi, Miikka ja Vivi antoivat ruiskuttaa itsensä ruskeiksi – katso, kuinka heille kävi - Tyyli - Ilta-Sanomat

Testissä suihkurusketus! Emmi, Miikka ja Vivi antoivat ruiskuttaa itsensä ruskeiksi – katso, kuinka heille kävi

Toimitus testasi, miltä suihkurusketus näyttää vuonna 2018.

4.5.2018 15:02

Muistatko televisiosarja Frendien Rossin, jonka suihkurusketuskokemus menee niin pieleen kuin mahdollista? Ross poistuu pahamaineisesta rusketuskopista kroppa puoliksi oranssina ja saa ystäviensä huvittuneet reaktiot osakseen.

Suihkurusketuksen oranssihtava maine ja epäluonnollisen näköinen lopputulos ovat pysyneet tiukassa vuosia, ja yhä edelleen rusketusruiskun alle saatetaan asettua jännittynein mielin. Onko mikään muuttunut vuosien varrella, ja voiko suihkien saada oikeasti kauniin päivetyksen?

Luonnollinen rusketus ilman UV-säteitä

Vita Liberata -itseruskettava- ja suihkurusketusbrändin kouluttaja Terhi Ristilä vakuuttaa, että oranssiksi värjäytynyt iho on menneisyyttä.

– Itseruskettavat ovat kehittyneet äärettömästi. Nyt lopputulos on kylmää ja paahteista ja omaan ihoon adaptoituvaa. Muutos oranssista nykyiseen alkoi 2000-luvun alussa.

Suihkurusketus antaa iholle rusketuksen ilman auringon UV-säteilyä. Se värjää ihon uloimman kerroksen kemiallisessa reaktiossa, jossa vaikuttava aine, kasviperäinen DHA, reagoi ihon aminohappojen kanssa. Esimerkiksi Vita Liberatalla ruskettava ainesosa tulee Ecocert-sertifioidusta sokerijuurikkaasta.

Koska ruskettava aine reagoi yksilöllisesti jokaisen ihon kanssa, jokaisesta rusketuksestakin tulee omanlaisensa. Jos ruskettuu helposti auringossakin, myös suihkurusketus tehoaa intensiivisesti. Jos taas oma ruskettuminen on heikkoa, myöskään suihkurusketus ei syvenny kovin tummaksi – esimerkiksi testaajillamme vaaleampi-ihoinen, heikosti ruskettuva tyyppi jäi jopa tumman dark-rusketussävyn kanssa vaaleammaksi kuin nopeasti ruskettuva testaaja vaaleammalla medium-rusketussävyllä. Omalle ulkonäölle liian vahvaa lopputulosta ei siis tarvitse pelätä.

Emmi ja Vivi saivat ruiskusta luonnollisen päivetyksen.

Suomalainen ruskettuu juhlia varten

Suihkurusketus säilyy ihotyypistä ja elämäntyylistä riippuen 4–10 päivää. Jos esimerkiksi hikoilee paljon, rusketus kuluu pois nopeammin. Kuten luonnollistakin rusketusta hoitaakseen, myös suihkurusketuksen säilymistä voi edistää kosteuttamalla ihoa kosteusvoiteella.

Ristilän mukaan suomalainen asiakas käy suihkurusketuksessa erityistilaisuuksia varten. Vanhojen tanssit, häät ja muut juhlat ovat tilanteita, joihin toivotaan nopeaa, kaunista ja tasaista päivetystä. Moni ottaa rusketuksen myös ennen lomamatkaa, jotta shortseja ei tarvitse pukea täysin talven vaalentamiin kinttuihin.

– Suihkurusketus ei estä mitenkään auringon ottamista tai auringossa ruskettumista. Se ei myöskään estä palamista ja vaatii normaalin UV-suojan.

Suihkurusketus kannattaa ammattilaisen mukaan ajoittaa toissapäivään ennen juhlia tai muuta tärkeää tilaisuutta. Kannattaa myös muistaa, että kasvot vaativat suihkurusketuksen jälkeen hieman tummemman meikkivoiteen.

Miltä se tuntuu?

Testasimme Vita Liberatan suihkurusketuksen. Rusketuksia saa kauneushoitoloissa Vita Liberatan lisäksi monilta muiltakin brändeiltä ympäri Suomea noin 30–50 euron hintaan.

Kaikkien testaajien iho sai selvän päivetyksen. Käytetty tummuusaste ja aineen määrä vaihtelivat jokaisella testaajalla ammattilaisen arvion ja ihotyypin mukaan, mutta lopputulokset erosivat yllättävän vähän toisistaan.

Lopputulos tyydytti niin sävyltään kuin muulta ulkonäöltään: iho näytti lomamatkalla ruskettuneelta, eikä suihkurusketus jättänyt lainkaan sellaisia laikkuja, kuin kotona levitettävän itseruskettavan kanssa helposti käy. Kaikkien testaajien rusketus säilyi 4–5 päivää ja kului huomaamattoman tasaisesti pois. Vielä viikon jälkeen pieniä rippeitä rusketuksesta näkyi esimerkiksi kaulassa ja taipeissa.

Katso pääkuvan paikalla olevalta videolta, miltä testaajien iho näyttää ennen ja jälkeen suihkurusketuksen. Alla olevalta videolta näet, kuinka Miikka saa väriä pintaan, ja kuulet, millaisia ajatuksia suihkurusketus miehessä herättää.

Näin suihkurusketus toimii

1. Rusketus tehdään puhtaalle, kuoritulle iholle. Rusketuksessa deodorantti, hajuvesi ja meikki tulee poistaa. Varmista, ettei käyttämäsi kuorinta jätä öljyistä pintaa iholle. Älä myöskään käytä kosteusvoidetta ennen suihkurusketusta.

2. Ihon kuivat alueet, kuten kämmenet, jalkaterät, polvet ja kyynärpäät suojataan hoitolassa voiteella, joka estää yliruskettumisen ja epätasaisen jäljen.

3. Suihkurusketus tehdään halutessa vain pienissä paperistringeissä, mutta myös omia alusvaatteita tai bikineitä saa käyttää. Tällöin suihkurusketus jättää selvät rusketusrajat. Ammattilainen suihkuttaa rusketuksen iholle käsikäyttöisellä ruiskulla, joten tv-sarjoista tuttuja, kammoksuttuja koppeja ei tarvitse pelätä.

4. Suihkurusketuksen jälkeen kannattaa pukeutua tummiin, löysiin vaatteisiin. Rusketuksen jälkeen iholle vähintään kahdeksaksi tunniksi jäävä ohjeväri voi tahrata vaaleita tekstiilejä. Vältä hankaavia asusteita ja rintaliivejä, jotta vältyt rajoilta ja epätasaisuuksilta.

5. Anna rusketuksen kehittyä vähintään 8–10 tuntia ennen peseytymistä. Peseydy rusketuksen jälkeen pelkällä vedellä. Mikäli sinun on vaikea ruskettua auringossa, kannattaa myös itseruskettavan tuotteen vaikutusaikaa pidentää.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?