Merissä lilluvasta muoviroskasta on puhuttu jo pitkään. Maailman meristä löytyy jopa miljoonia tonneja muovijätettä, ja haitallisen roskan määrä kasvaa koko ajan.
Viime vuosina paljon huomiota ovat saaneet pikkuruiset, erityisesti kosmetiikassa käytettävät muovirakeet. Ne kulkevat läpi vedenpuhdistusjärjestelmien ja päätyvät lopulta vesistöihin. Joissakin maissa kosmetiikassa käytettävät muovihelmet on jo kielletty lailla.
Kielletyt kemikaalit
Mikromuovit eivät kuitenkaan ole ainoa uhka, sillä myös kemikaalit saastuttavat meriä ja tuhoavat koralliriuttoja. Taistelu niitä vastaan on jo alkanut.
Buzzfeed kertoo, että Havaiji on ensimmäisenä Yhdysvaltojen osavaltiona kieltänyt oxybenzone- ja octinoxate-nimiset kemikaalit, koska ne ovat haitaksi merten luonnolle.
Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan kyseiset kemikaalit, joita löytyy erityisesti aurinkorasvoista, hajottavat koralliriuttoja. Kemikaalit huuhtovat korallien tärkeitä ravintoaineita pois, mikä heikentää kalojen ja muiden merenelävien elinoloja.
Kuten muovijätteitä, myös aurinkorasvaa päätyy meriin valtavia määriä: aurinkovoiteita kemikaaleineen liukenee merivesiin vuosittain jopa 14 000 tonnia.
Pahin ongelma rantakohteissa
Aurinkorasvaa pääsee mereen viemäreiden välityksellä sekä aurinkorasvaa käyttävien ihmisten iholta. Ongelma on pahin rantalomakohteissa, kuten Havaijilla.
Vaikka luonnolle haitallisia kemikaaleja löytyy monista tavallisista aurinkorasvoista, myös korallien kannalta parempia vaihtoehtoja on olemassa.
Ainesosalistojen tarkkailun lisäksi esimerkiksi Environmental Working Group EWG:llä on kattava aurinkovoideohje, jonka avulla voi etsiä itselleen sopivan, ympäristöystävällisen aurinkosuojan.
Lue lisää:
Etsi näitä aineita aurinkorasvapurkin kyljestä – ihotautilääkärin vinkit
Miten pukeutua ekologisesti mutta silti kiinnostavasti? Muotisuunnittelija Anniina Nurmi vastaa