Eri ihotyypit tarvitsevat erilaisen aurinkosuojan – näin löydät omasi

Valitse aurinkosuoja kasvoille oman ihotyyppisi mukaan. Näin saat suojavoiteesta irti parhaat hoitotehot ja vältyt ikäviltä iho-ongelmilta.

22.4.2018 8:02

Yli 90 prosenttia ihon vanhenemiseen liittyvistä näkyvistä muutoksista aiheutuu auringosta. Koska harva kuitenkaan haluaa seurata nopeasti kuluvia aurinkopäiviä jatkuvasti varjossa, kannattaa panostaa omalle ihotyypille sopivaan aurinkosuojaan. Kun suoja on valittu ajatuksella, voit keskittyä nauttimaan auringon lämmöstä.

Kuiva iho

Kuiva iho janoaa kosteutusta ympäri vuoden. Paras suoja kuivaihoiselle on tehokosteuttava päivävoide, jossa on mukana suojakerroin. Kun aurinkosuoja on mukana päivittäisessä ihonhoitotuotteessa, iho on suojattu aina.

Suojakertoimellisen kosteusvoiteen kanssa pätee sama sääntö kuin muidenkin aurinkosuojien kanssa: voidetta pitää lisätä kasvoille säännöllisesti pitkin päivää. Kuivalle iholle sopivat niin kemialliset kuin fysikaalisetkin suojat, jos iho ei muuten ole herkkä.

Eau Thermale Avènen Very High Protection Anti-Aging SPF 50+ -voide on suunniteltu atooppiselle iholle, 22 € / 50 ml. MoroccanOilin Body Face SPF 30 -voiteessa on mukana tehokosteuttavaa arganöljyä, 42 € / 50 ml.

Rasvoittuva iho

Useimmat aurinkosuojat ovat koostumukseltaan melko tuhteja, mikä voi nostattaa epäpuhtauksiin taipuvalle iholle näppylöitä. Valitse rasvoittuvalle iholle kevyt, mattapinnan jättävä voide.

Jos ihossa on aknea, vältä säilöntäaineita, hajusteita ja öljyjä. Etsi suoja, joka sisältää niasiiniamidia eli B3-vitamiinia. Se hillitsee tulehdusta ja antaa samalla lisäsuojaa UV-säteitä vastaan.

Hyaluronihappo ja silikonijohdannainen dimetikoni kosteuttavat sopivasti rasvoittuvaa ihoa.

La Roche-Posayn Anthelios XL Dry Touch SPF 50 + -voide pitää ihon oikeasti mattaisena koko päivän, 20 € / 50 ml. ACO Sun Face Matte Lotion -voide on hajustamaton ja sopii hyvin myös meikin alle, 18 € / 40 ml.

Herkkä iho

Normiaurinkosuoja saattaa aiheuttaa herkkäihoiselle ikävän yllätyksen: poskia alkaa punoittaa ja pahimmillaan kirveltää. Herkkäihoisen kannattaakin valita suoja, joka ei sisällä hajusteita ja säilöntäaineita.

Etsi voidepurkista maininta fysikaalisesta suojasta. Näitä ovat sinkkioksidi ja titaniumoksidi. Ne eivät imeydy ihoon ja ovat siksi hellävaraisimpia.

Fysikaaliset suojat ovat onneksi kehittyneet viime vuosina huimasti, ja monet niistä sopivat jo vaikka meikin alle.

Medik8 Physical Sunscreen SPF 30 -suojavoide on yhdistelmä fysikaalisia suojia. Kevyt voide imeytyy nopeasti, 49 € / 90 ml. Piz Buinin Allergy Face Lotion SPF 30 -voide sopii erityisesti aurinkoherkälle, punoittavalle iholle, 18 € / 40 ml.

Sekaiho

Useimpien iho on yleensä ainakin vähän sekaiho. T-alue saattaa alkaa kiillellä päivän mittaan, kun taas poskipäät tuntuvat kuivan kireiltä. Eri kohtiin ei kuitenkaan tarvitse levittää eri voiteita.

Sekaiholle sopii rasvoittuvan ihon tapaan parhaiten geelimäinen suoja tai kevyt BB-voide, joka samalla tasoittaa ihon sävyä. Jos iholle tuppaa kertymään kiiltoa päivän aikana, valitse mineraalipohjainen voide. Se imee iholle kertyvää rasvaa itseensä ja hillitsee kiiltoa.

Korresin Face Matte SPF 30 -voide jättää ihon mattaiseksi ja ehkäisee pigmenttiläiskien syntyä, 37 € / 50 ml. Lumenen Nordic Nude SPF 25 CC -voide on aluksi valkoista, mutta muuntuu iholla kevyesti peittäväksi värivoiteeksi, 19,90 € / 30 ml.

Kuvat: Valmistajat

Lue lisää:

Tiesitkö tämän? Auringolta pitää suojautua myös sisätiloissa

Kärähtikö iho? Pika-apua auringonpolttamiin

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?