Tiedätkö kehysten nyrkkisäännöt? Optikko kertoo, kuinka löydät trendikkäät lasit ja valitset oikeanlaiset pokat

Ottaisitko kissamaiset vai pilottimallin? Optikko paljastaa tämän kevään silmälasitrendit ja kertoo myös vinkit, joilla onnistut sinulle sopivien pokien ja linssien valinnassa.

15.4.2018 18:15

Silmälasitrendeissä näkyvät tänä keväänä yhtäältä keveys ja sirous sekä toisaalta pyöreät ja pehmeät muodot. Klassikkomalleista pinnalla ovat kissamaiset kehykset ja pilottimalli. Optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista kertoo, että kevään muotikehykset on valmistettu läpikuultavista materiaaleista.

– Läpikuultava muovikehys on raikkaan ja kevyen näköinen kasvoilla. Vaikka väriksi valitsisi rohkeamman sinisen tai vihreän, kehys ei silti erotu liikaa sen materiaalin ansiosta.

Mitä muuta silmälasien valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Optikko kertoo viisi vinkkiä, joilla onnistut silmälasiostoksilla.

1. Etsi kehys, joka istuu hyvin

Kun kehys on oikean kokoinen, lasit tuntuvat miellyttäviltä ja pysyvät kasvoilla oikealla kohdalla. Ne myös toimivat silloin näön kannalta parhaiten, koska katsomme linssin läpi juuri oikeasta kohdasta.

Entä mistä istuvuuden tunnistaa? Kehyksen pitää istua tasaisesti molempien korvien ja nenän päällä. Jos lasit ovat nenältä liian isot, ne lepäävät poskilla, pokat tuntuvat epämiellyttäviltä ja linssit huurtuvat helpommin. Jos lasit ovat liian pienet, ne puristavat ja tuntuvat ikäviltä.

Varsinkin muovikehyksissä istuvuus on tärkeää, sillä niissä ei yleensä ole nenätyynyjä, joiden avulla istuvuutta voidaan säätää.

Silmälasien oikea leveys riippuu kehyksen mallista ja siitä, mikä on silmien välinen etäisyys toisistaan. Itse ei tarvitse arvailla, sillä optikko onneksi auttaa oikean koon ja istuvuuden määrittämisessä.

2. Valitse oman tuntuinen

Kokeile avoimin mielin eri värivaihtoehtoja. Ei ole olemassa yleissääntöä, mikä väri sopii juuri vaaleille tai tummille.

– Punaisesta ja sinisestäkin löytyy paljon eri sävyjä. Joku punaisen sävy tekee sinut aivan kalpeaksi, kun taas toisenlainen punainen voikin tuntua kaikkein parhaalta, Agbonogieva sanoo.

Useimmille käyvät kaikki värit, ja enemmän värivalinta onkin rohkeudesta kiinni. Kehyksiä sovitellessasi leikittele rohkeasti värien kanssa.

Valitse kehys, joka sinusta tuntuu omimmalta. Makutuomarit ovat oiva apu silmälasikaupassa, mutta tee lopullinen päätös itse. Silloin lopputulos on mieluisin ja laseja tulee myös pidettyä.

3. Tarkistuta samalla näkösi

Kun olet hankkimassa uusia laseja, tarkistuta linssien tilausta varten näkösi. Vaikka tuntuisi, ettei se ole välttämätöntä ja että näet nykyisillä laseillasi hyvin, olet oikeasti vain saattanut vähitellen tottua muuttuneeseen voimakkuuteen.

Toisilla näkö pysyy samana vuosia, toisilla muutoksia voi tulla lyhyessäkin ajassa. Kun voimakkuus on ajan tasalla, uudet silmälasit ovat käyttökelpoiset pidemmän aikaa.

4. Mieti kaikki käyttötapasi

Mieti, mihin kaikkialle sinun tulee uusilla laseillasi nähdä. Tarvitsetko yleiskäyttöiset kaukolasit vai kenties erilliset näyttöpäätelasit tai lähilasit?

Samoilla laseilla ei välttämättä näe joka etäisyydelle. Linssit pitää valita käyttötarkoituksen ja voimakkuuden mukaan.

5. Vertaa linssien ominaisuuksia

Nykyisin linsseissä on lähes aina naarmuuntumista estävä kova pinnoite ja häikäisyltä suojaava pinnoite. Näiden lisäksi saatavilla on vettä ja likaa hylkiviä pinnoitteita ja sellaisia, jotka estävät älylaitteista tulevan sinisen valon pääsyä silmään.

Jos valitset linssit, jotka tummuvat automaattisesti auringossa, silmälaseja ja aurinkolaseja ei tarvitse koko ajan vaihdella keskenään.

Lue myös:

Näin meikkaat kauniit silmien rajaukset – kauneustoimittajan viisi vinkkiä, joilla onnistut varmasti

Käytätkö miinuslaseja? Näin meikkaat silmäsi suuremmiksi

Käytätkö pluslaseja? Tässä 6 vinkkiä onnistuneeseen meikkiin

Antaa tulla tuulta, sadetta tai vaikka kyyneleitä! Näin saat meikin säänkestäväksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?